Ενέργεια

Reuters: Η Τουρκία διπλασίασε τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία

Reuters: Η Τουρκία διπλασίασε τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία
H Τουρκία δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία

Η Τουρκία διπλασίασε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon, καθώς οι δύο χώρες είναι έτοιμες για ευρύτερη συνεργασία στις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα στο εμπόριο ενέργειας ενόψει των κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας, σύμφωνα με το Reuters.

Η Τουρκία αύξησε τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών Urals και Siberian Light, πέραν των 200.000 βαρελιών την ημέρα (bpd) μέχρι στιγμής φέτος σε σύγκριση με μόλις 98.000 bpd για την ίδια περίοδο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Η Τουρκία δεν επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσία λόγω των πράξεών της στην Ουκρανία, λέγοντας ότι εξακολουθεί να εξαρτάται από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.

Μάλιστα, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan συναντήθηκαν στις αρχές Αυγούστου και συμφώνησαν να ενισχύσουν την επιχειρηματική συνεργασία.

Οι ραγδαίες αλλαγές στις αγορές

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, δηλώνοντας ότι παραμένει εξαρτημένη από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.

Οι κύριες εταιρείες διύλισης της Τουρκίας, Tupras και η STAR της Socar του Αζερμπαϊτζάν, έχουν αυξήσει σημαντικά την εισαγωγή ρωσικού αερίου αυτό το έτος, ενώ μείωσαν τις αγορές πετρελαίου από τη Βόρεια Θάλασσα, το Ιράκ και τη Δυτική Αφρική.

Τα τελευταία χρόνια, η STAR αύξησε τις αγορές πετρελαίου από τη Νορβηγία και το Ιράκ, το οποίο είναι παρόμοιας ποιότητας με αυτό των Ουραλίων, καθώς αυξάνεται η τιμή του ρωσικού πετρελαίου.


 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης