Ενέργεια

Πως και από ποιούς εκδίδονται οι εγγυήσεις προέλευσης - Η διαχείριση των πράσινων πιστοποιητικών

Πως και από ποιούς εκδίδονται οι εγγυήσεις προέλευσης - Η διαχείριση των πράσινων πιστοποιητικών
Ποιοί τα δικαιούνται και πως θα ελέγχονται
Νέα υπουργική απόφαση ξεκαθαρίζει το …τοπίο σχετικά με το ποιος μπορεί να εκδίδει και να διαχειρίζεται τις εγγυήσεις προέλευσης. Ειδικότερα με την απόφαση του υπουργού Κώστα Σκρέκα εξειδικεύονται η διαδικασία, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την έκδοση, τροποποίηση, μεταβίβαση, ή ανάκληση των Εγγυήσεων Προέλευσης, ο τύπος και το περιεχόμενό τους, οι κανόνες διαχείρισης Μητρώου Εγγυήσεων Προέλευσης, ο μηχανισμός ελέγχου της χρήσης τους από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη δημιουργία περιβαλλοντικών προϊόντων κλπ.

Έτσι, υπέρ του ΔΑΠΕΕΠ εκδίδονται οι Εγγυήσεις Προέλευσης όταν η ενέργεια παράγεται από:

α) Σταθμούς που έχουν τεθεί σε λειτουργία πριν την 1η Ιανουαρίου 2021.

β) Σταθμούς που έχουν τεθεί σε λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2021, και οι οποίοι έχουν λάβει ή λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση, μέχρι τη λήξη της σχετικής Σύμβασης Λειτουργικής Ενίσχυσης που έχει συνάψει ο κάτοχος του σταθμού.

Υπέρ του Παραγωγού εκδίδονται οι Εγγυήσεις Προέλευσης όταν η ενέργεια παράγεται από:

α) Μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς.

β) Σταθμούς που έχουν λάβει ή λαμβάνουν μόνο επενδυτική ενίσχυση.

γ) Σταθμούς που δεν έχουν λάβει ή δεν λαμβάνουν λειτουργική ενίσχυση.

δ) Σταθμούς εφόσον έχει λήξει η σχετική Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης που έχουν συνάψει οι κάτοχοι αυτών.

Ως Φορέας Έκδοσης Εγγυήσεων Προέλευσης ορίζεται ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) και ως Φορέας Ελέγχου του Συστήματος Εγγυήσεων Προέλευσης η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας , ΡΑΕ. Για τη λειτουργία του συστήματος Εγγυήσεων Προέλευσης και τη διασφάλισή του, ο ΔΑΠΕΕΠ τηρεί Πληροφοριακό Σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει δύο Μητρώα, ένα για τις εγκαταστάσεις και ένα για τα «πράσινα πιστοποιητικά».

Πώς εκδίδονται

Για την έκδοση Εγγυήσεων Προέλευσης απαιτείται προηγουμένως η εγγραφή της εγκατάστασης στο Μητρώο Εγκαταστάσεων. Η χρονική περίοδος, για την οποία εκδίδονται δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη ενός ημερολογιακού μήνα. Σε περίπτωση που το διάστημα μέτρησης που καλύπτεται με επίσημες μετρήσεις είναι μεγαλύτερο, η ενέργεια για την οποία εκδίδονται θα πρέπει να υπολογίζεται για κάθε μήνα χωριστά. Ειδικά για εγκαταστάσεις που αφορούν Σταθμούς Συμπαραγωγής η έκδοση Εγγυήσεων Προέλευσης ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να ζητείται για χρονική περίοδο ενός έτους.

Η Εγγύηση Προέλευσης θα λήγει 12 μήνες από την ημερομηνία λήξης της περιόδου παραγωγής ενέργειας στην οποία αντιστοιχεί.

Η έκδοσή τους θα γίνεται αποκλειστικά επί τη βάσει των επίσημων μετρήσεων των αρμόδιων Διαχειριστών για την εξερχόμενη και εισερχόμενη, στην εγκατάσταση, ηλεκτρική ενέργεια. Για τις εγκαταστάσεις του Μητρώου Εγγυήσεων Προέλευσης η έκδοση θα γίνεται αυτόματα μετά την υποβολή των επίσημων μετρήσεων στον ΔΑΠΕΕΠ από τους αρμόδιους Διαχειριστές. Εξαίρεση αποτελούν οι Εγγυήσεις Προέλευσης που θα εκδίδονται για εγκαταστάσεις, για τις οποίες απαιτείται προηγουμένως η υποβολή Δήλωσης Κατανάλωσης.

Ειδικές περιπτώσεις

Αν η εγκατάσταση χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων καυσίμων, και βιομάζα ή ηλιακή ενέργεια με τεχνολογία διαφορετική των φωτοβολταϊκών και μη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας ή είναι υδροηλεκτρικός σταθμός που χρησιμοποιεί αντλητικό σύστημα για την πλήρωση της δεξαμενής αποθήκευσης, ή αφορά Υβριδικό Σταθμό, ή Σταθμό Συμπαραγωγής, ή περιλαμβάνει εντός των ορίων της σταθμό αποθήκευσης, τότε ο ενδιαφερόμενος θα μπαίνει σε μια άλλη διαδικασία. Θα πρέπει να υποβάλει, μεταξύ άλλων, δήλωση καταναλώσεων και βεβαίωση για την ακρίβεια της δήλωσης από πιστοποιημένο φορέα του Μητρώου Φορέων Πιστοποίησης Ελέγχου και Επιθεώρησης της ΔΑΠΕΕΠ κ.ά.

Οι Εγγυήσεις Προέλευσης θα εκδίδονται από τον Φορέα Έκδοσης εντός 2 μηνών από την λήξη της περιόδου παραγωγής την οποία αφορούν οι επίσημες μετρήσεις, με δυνατότητα, υπό προϋποθέσεις, παράτασης ενός μήνα. Επίσης έκδοση εγγυήσεων προέλευσης θα επιτρέπεται αποκλειστικά για περιόδους παραγωγής μεταγενέστερες της εγγραφής μιας εγκατάστασης στο Μητρώο Εγκαταστάσεων.

Ακόμη, Εγγύηση Προέλευσης θα εκδίδεται μόνο μία για κάθε ακέραια MWh ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από εγκατάσταση. Σε περίπτωση που μετά την έκδοση Εγγυήσεων Προέλευσης για την ηλεκτρική ενέργεια που παράχθηκε από μία εγκατάσταση για ένα μήνα αναφοράς, υπολείπεται ποσότητα ενέργειας μικρότερη από μία MWh για την οποία δεν εκδόθηκε Εγγύηση Προέλευσης, ο Φορέας Έκδοσης θα μπορεί να προσθέσει την υπολειπόμενη ποσότητα στην ενέργεια (ίδιων χαρακτηριστικών ως προς την πηγή και την τεχνολογία), για την οποία δικαιούται η ίδια εγκατάσταση να λάβει Εγγυήσεις Προέλευσης τον επόμενο μήνα αναφοράς.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης