Ενέργεια

Rystad Energy: Η «συμβολή» της ενεργειακής κρίσης στην έκρηξη επενδύσεων στο φυσικό αέριο - Στα 42 δισ. δολ. ως το 2024

Rystad Energy: Η «συμβολή» της ενεργειακής κρίσης στην έκρηξη επενδύσεων στο φυσικό αέριο - Στα 42 δισ. δολ. ως το 2024
Η Rystad Energy αναμένει ότι η συνολική προσφορά LNG θα διπλασιαστεί σχεδόν τα επόμενα χρόνια

Εν μέσω της εντεινόμενης ενεργειακής κρίσης, οι επενδύσεις σε νέα παγκόσμια υποδομή LNG πρόκειται να αυξηθούν και θα κορυφωθούν στα 42 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως το 2024, σύμφωνα με έκθεση της Rystad Energy. Πρόκειται για ένα άλμα 50% σε σύγκριση με τις τρέχουσες δαπάνες, όπως αναφέρεται.

Αν και τέτοιου ύφους projects δεν εναρμονίζονται στη γενικότερη φιλοσοφία και νέα οδηγία της ΕΕ για απεξάρτηση από το ορυκτά καύσιμα, σημειώνεται ότι «γίνονται λόγω της βραχυπρόθεσμης αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την Ασία λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των επακόλουθων κυρώσεων και περιορισμών στις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου».

Η Rystad Energy αναμένει ότι η συνολική προσφορά LNG θα διπλασιαστεί σχεδόν τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας από περίπου 380 εκατομμύρια τόνους ετησίως (Mtpa) το 2021 σε περίπου 636 Mtpa το 2030 – και στη συνέχεια να κορυφωθεί στους 705 Mtpa το 2034.

Ισχυρή παρουσία του φυσικού αερίου

Σύμφωνα με τον Palzor Shenga, αντιπρόεδρος ανάλυσης της Rystad Energy, «οι πρόσφατες αυξήσεις τιμών στις αγορές φυσικού αερίου παγκοσμίως περιόρισαν κάπως τη ζήτηση φυσικού αερίου, προκαλώντας αναζωπύρωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα σε πολλές χώρες.

Ωστόσο, οι κυβερνήσεις παραμένουν θετικά προσκείμενες προς το φυσικό αέριο, θεωρώντας το μεταβατικό καύσιμο για ενέργεια τα επόμενα χρόνια, όπως αποδεικνύεται από την ταχεία ανάπτυξη των επενδύσεων σε υποδομές LNG».

Όσον αφορά την προέλευση του LNG, γεωγραφικά, η Rystad Energy είπε ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να «σταθεροποιήσουν» τη θέση τους ως κορυφαίος εξαγωγέας LNG, καθώς η αυξημένη εγχώρια προσφορά και οι υψηλότερες τιμές στην Ευρώπη και την Ασία ενθαρρύνουν τους φορείς εκμετάλλευσης να πουλήσουν φυσικό αέριο στο εξωτερικό.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης