Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Le Maire : Δεν υπάρχει ενεργειακή μετάβαση χωρίς πυρηνική ενέργεια

Le Maire : Δεν υπάρχει ενεργειακή μετάβαση χωρίς πυρηνική ενέργεια

Η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να υποβληθεί σε μεταρρύθμιση «από την κορυφή έως τη βάση», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρούνο Λε Μερ  την Τρίτη (30 Αυγούστου) στο μεγαλύτερο ετήσιο συνέδριο εργοδοτών της Γαλλίας στο Παρίσι.

Αυτό περιλαμβάνει την αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας. «Δεν είμαι έτοιμος να υποχωρήσω σε αυτό το θέμα», δήλωσε στο πλήθος.

Μια έκκληση παρόμοια με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία δήλωσε στο Στρατηγικό Φόρουμ του Μπλεντ, στη Σλοβενία τη Δευτέρα (29 Αυγούστου) ότι «η εκτίναξη των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη αποκαλύπτει πλέον τους περιορισμούς του σημερινού σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».

Το Βερολίνο ήταν το πρώτο που τάχθηκε υπέρ μιας μεταρρύθμισης την Παρασκευή (26 Αυγούστου), ενώ γρήγορα ακολούθησαν οι Βρυξέλλες και η Βιέννη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Το θέμα αναμένεται να τεθεί στην έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου της ΕΕ στις 9 Σεπτεμβρίου.

Ενίσχυση της πυρηνικής ενέργειας για την εξασφάλιση «ενεργειακής ανεξαρτησίας»

«Δεν υπάρχει ενεργειακή μετάβαση χωρίς πυρηνική ενέργεια», συνέχισε ο Λε Μαίρ να συζητά, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος του κρατικού παραγωγού ενέργειας EDF πρόκειται να αλλάξει σε λίγες εβδομάδες.

«Προτεραιότητά μου είναι να παράγω περισσότερη ενέργεια χωρίς άνθρακα το συντομότερο δυνατό» μέσω της πυρηνικής ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η δημιουργία έξι πυρηνικών εξελικτικών αντιδραστήρων νέας γενιάς (EPR) θα βρίσκεται επίσης ψηλά στην ατζέντα του νέου διευθύνοντος συμβούλου της EDF.

Αυτό απηχεί την έκκληση του Πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι στη διάσκεψη της Δευτέρας (29 Αυγούστου) να ενισχυθούν οι επενδύσεις σε ολόκληρη την ΕΕ στην πυρηνική βιομηχανία.Σύμφωνα με την Trading Economics, η Γαλλία είδε τις ετήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να εκτοξεύονται σε 1.130 ευρώ ανά μεγαβατώρα (EUR/MWh) για πρώτη φορά, από 60,4 EUR/MWh κατά μέσο όρο από το 2004 έως το 2022.

Μεταξύ άλλων, αυτό προκύπτει από την απόφαση της EDF να παρατείνει τη διακοπή λειτουργίας αρκετών βασικών πυρηνικών αντιδραστήρων για θέματα συντήρησης. Οι ξηρασίες σε όλη τη Γαλλία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες έχουν επίσης μειώσει τη συνολική υδροηλεκτρική παραγωγή.Μόνο με μια λειτουργική πυρηνική βιομηχανία «μπορούμε να επιτύχουμε ενεργειακή ανεξαρτησία», πρόσθεσε ο Λε Μερ. Ο Γάλλος πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει τη Δευτέρα ότι οι «ολικές» περικοπές φυσικού αερίου, καθώς και οι περικοπές ηλεκτρικής ενέργειας, ήταν πιθανές κατά τους χειμερινούς μήνες, εάν δεν γινόταν τίποτα για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Πηγή: Euractiv.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης