Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η υποχώρηση των ενεργειακών τιμών δεν εφυσηχάζει την αγορά - Γιατί λειτούργησε αντίστροφα το κλείσιμο του Nord Stream 1

Η υποχώρηση των ενεργειακών τιμών δεν εφυσηχάζει την αγορά - Γιατί λειτούργησε αντίστροφα το κλείσιμο του Nord Stream 1

Συγκυριακή η υποχώρηση των τιμών λένε παράγοντες της αγοράς

 

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκονται οι αγορές ενέργειας της Ευρώπης.

Οι τιμές του φυσικού αερίου TTF χθες κατέγραψαν νέα πτώση κατά σχεδόν 9,8% και διαμορφώθηκαν σε 239 ευρώ/MWh δηλαδή σχεδόν 100 ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με την 26η Αυγούστου όταν προσέγγισαν τα 350 ευρώ/MWh.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι χθες η Ρωσία έκλεισε πλήρως τη στρόφιγγα του Nord Stream 1 επικαλούμενη λόγους συντήρησης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η μείωση της τιμής TTF είναι αποτέλεσμα της πρόθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου. Ένας δεύτερος παράγοντας αποκλιμάκωσης είναι η σχετική ασφάλεια που έχει δημιουργηθεί λόγω του μεγάλου ποσοστού πλήρωσης των αποθηκών φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Όμως οι παράγοντες της αγοράς συνεχίζουν να ανησυχούν καθώς θεωρούν συγκυριακή την εξέλιξη και εκτιμούν ότι σε κάποιο βαθμό οφείλεται και στη μείωση της ζήτησης εξαιτίας των υψηλών ποσοστών πλήρωσης των αποθηκών.Παράλληλα οι καιρικές συνθήκες είναι ακόμη αρκετά ήπιες με αποτέλεσμα η ζήτηση αερίου να περιορίζεται αυτή την περίοδο μόνο στην βιομηχανική παραγωγή. Η οικιακή κατανάλωση είναι περιορισμένη και είναι βέβαιο ότι δεν θα παραμείνει έτσι ειδικά στη Βόρεια Ευρώπη όσο προχωράει το Φθινόπωρο.

Εξάλου η έντονη ρευστότητα της αγοράς φυσικού αερίου με τις εκρηκτικές ανόδους και τις απότομες πτώσεις είναι παράγοντας ισχυρής ανησυχίας για τους εγχώριους παίκτες, που επισημαίνουν ότι οι μεγάλες αυξομειώσεις της τιμής δείχνουν το μέγεθος της κρίσης. Σε καμία περίπτωση η συγκυριακή μείωση της τιμής δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό ούτε τις εταιρίες, ούτε και τις κυβερνήσεις και κυρίως δεν θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή να μην ληφθούν επιτέλους μέτρα από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που συγκαλείτε εκτάκτως στις 9 Σεπτεμβρίου.

Τιμές ηλεκτρισμού

Ενδεικτική της ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά τόσο την εγχώρια όσο και την Ευρωπαϊκή άλλωστε είναι η εξέλιξη των τιμών του ηλεκτρισμού. Για σήμερα Πέμπτη 1/9, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφει πτώση στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπως οι αγορές της Ιταλίας με άνοδο 8% στα 661,36 ευρώ/MWh, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας με άνοδο 3,2% στα 193,36 ευρώ/MWh και της Ολλανδίας όπου δεν υπήρξε μεταβολή και η τιμή παρέμεινε στα 534,68 ευρώ/MWh. Στη Γαλλία η τιμή διαμορφώθηκε στα 635,63 ευρώ/MWhκαι στη Γερμανία στα 571,2 ευρώ/MWh

Στην ελληνική αγορά που χθες ήταν η ακριβότερη όλων σήμερα σημειώθηκε σημαντική πτώση κατά 16,4% (η μεγαλύτερη σε όλη την Ευρώπη) και η τιμή διαμορφώθηκε στα 582,94 ευρώ/MWh. Με δεδομένο δε ότι η τιμή στην ελληνική αγορά προσδιορίζεται από την τιμή του φυσικού αερίου τον προηγούμενο μήνα και αυτή ήταν η ερμηνεία του χθεσινού ρεκόρ, προκαλεί ερωτηματικά πως σήμερα η τιμή μειώθηκε και μάλιστα τόσο πολύ. Η ελληνική και η Βουλγαρική αγορά παραμένουν πλήρως εναρμονισμένες λόγω και της διασύνδεσης ενώ το γεγονός ότι έως το Σάββατο δεν λειτουργεί η διασύνδεση με την Ιταλία συμβάλει στη συγκράτηση της ελληνικής τιμής.
Το μείγμα παραγωγής στην ελληνική αγορά ήταν 44,2% φυσικό αέριο, 19,7% λιγνίτης, 19% ΑΠΕ, 6,7% οι εισαγωγές και 4,1% τα μεγάλα υδροηλεκτρικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης