Ενέργεια

Βέλγιο: Περικοπές στην κατανάλωση και φορολόγηση των ενεργειακών κερδών για να μειωθούν οι λογαριασμοί

Βέλγιο: Περικοπές στην κατανάλωση και φορολόγηση των ενεργειακών κερδών για να μειωθούν οι λογαριασμοί

Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου η πρόταση για τη φορολόγηση των πλεοναζόντων κερδών των ενεργειακών εταιρειών

 

Το Βέλγιο ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στην κατανάλωση ρεύματος των δημόσιων κτιρίων και πρόταση για φορολόγηση των πλεονάζοντων κερδών ενεργειακών εταιρειών όπως η Engie και η Engie.PA TotalEnergies.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου δήλωσε ότι η θέρμανση στα δημόσια κτίρια θα περιοριστεί στους 19 βαθμούς Κελσίου και η χρήση του κλιματισμού θα μειωθεί, ενώ ο φωτισμός των γραφείων και των μνημείων θα σβήσει στις 7 μ.μ. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν για να αποφασιστεί το σβήσιμο των φώτων σε αυτοκινητόδρομους και σε πόλεις συγκεκριμένες ώρες.

«Εάν κάθε πολίτης εξοικονομήσει ενέργεια όταν είναι δυνατόν, το πορτοφόλι του θα ωφεληθεί από αυτό, αλλά και οι τιμές θα πέφτουν», είπε ο ντε Κρό σε συνέντευξη Τύπου. «Συχνά, βλέπουμε ότι τα μικρά ρυάκια γίνονται μεγάλα ποτάμια», είπε.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να παρατείνει τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια και έναν ειδικό συντελεστή ενέργειας για τους φτωχούς μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023.

Ανακοίνωσε επίσης ότι θα παρουσιάσει έως τα τέλη Σεπτεμβρίου μια πρόταση για τη φορολόγηση των πλεοναζόντων κερδών των ενεργειακών εταιρειών.

Το Βέλγιο κερδίζει ήδη περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ από έναν πυρηνικό φόρο τον οποίο θέλει να επεκτείνει σε άλλες εταιρείες στον ενεργειακό τομέα.

Kόμβος φυσικού αερίου

Η χώρα των 11 εκατομμυρίων είναι ένας κόμβος φυσικού αερίου, με περίπου το 10% των συνολικών ρωσικών εξαγωγών LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου) να χρησιμοποιεί υπηρεσίες μεταφόρτωσης στο λιμάνι του Zeebrugge. Σε κρύο καιρό, η υπόγεια χωρητικότητα αποθήκευσης αερίου 9 TWh είναι επίσης διαθέσιμη στο Loenhout, κοντά στην Αμβέρσα.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου, ανάγκασε το Βέλγιο να επανεξετάσει τα σχέδιά του να βασίζεται περισσότερο στο φυσικό αέριο και να σταματήσει να χρησιμοποιεί πυρηνική ενέργεια εντελώς το 2025.

Τον Ιούλιο, κατέληξε σε μια αρχική συμφωνία με τον γαλλικό όμιλο κοινής ωφελείας Engie για την παράταση της ζωής των δύο νεότερων πυρηνικών αντιδραστήρων της, Doel 4 και Tihange 3, κατά 10 χρόνια.

Η βελγική κυβέρνηση ζήτησε επίσης την Τετάρτη από τον χειριστή Engie να εξετάσει την αναβολή της τελικής διακοπής λειτουργίας ενός από τους δύο παλαιότερους αντιδραστήρες της Tihange 2 έως τις 31 Μαρτίου 2023 το αργότερο, αν και η Engie είπε ότι ήταν αδύνατο.

Η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος το Βέλγιο είχε τον υψηλότερο ενεργειακό πληθωρισμό στην ΕΕ και ότι η κυβέρνηση των Βρυξελλών έχει αλλάξει μόνο φόρους και δασμούς για να ανακουφίσει τον πόνο των καταναλωτών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης