Ενέργεια

Η ΕΕ εξετάζει την επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας για ορισμένους παραγωγούς

Η ΕΕ εξετάζει την επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας για ορισμένους παραγωγούς

Τι αναφέρει έγγραφο που επικαλείται το Reuters

 

Οι επερχόμενες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας θα πρέπει να περιλαμβάνουν ανώτατο όριο τιμής για ορισμένες ηλεκτροπαραγωγές που δεν λειτουργούν με φυσικό αέριο, σύμφωνα με έγγραφο της Επιτροπής που επικαλείται το Reuters.

Το όριο τιμής θα βοηθούσε στην αύξηση των εσόδων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι κυβερνήσεις για να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας για τους καταναλωτές και θα πρέπει να εφαρμοστεί παράλληλα με τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την ΕΕ, αναφέρει το έγγραφο.

Το μέτρο θα ισχύει για γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αιολικά και ηλιακά πάρκα, και πυρηνικούς σταθμούς, οι οποίοι έχουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας από τους σταθμούς αερίου, ανέφερε το έγγραφο.

Στην τρέχουσα αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, οι παραγωγοί πωλούν την ισχύ τους σε τιμή που καθορίζεται από τον τελευταίο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης - συχνά, μια μονάδα φυσικού αερίου, πράγμα που σημαίνει ότι η πρόσφατη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου ανέβασε το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η άνοδος των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε σε μεγάλη άνοδο τα έσοδα για παραγωγούς με φθηνό λειτουργικό κόστος και η ΕΕ εκτιμά ότι οι χώρες θα πρέπει να περιορίσουν αυτά τα έσοδα και αντ 'αυτού να ξοδέψουν κεφάλαια σε μέτρα για τον περιορισμό των εκρηκτικών λογαριασμών ενέργειας των καταναλωτών.

Οι εθνικές κυβερνήσεις «θα είναι υποχρεωμένες να μοιράζονται τα έσοδα που προκύπτουν με τους καταναλωτές με σκοπό τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας τους», αναφέρεται στο έγγραφο.


Φορολόγηση κερδών

Ωστόσο, αυτό το σύστημα δεν θα είναι συμβατό με τις υπάρχουσες πολιτικές σε ορισμένες χώρες για τη φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών ορισμένων ενεργειακών εταιρειών και αυτές οι πολιτικές θα πρέπει να καταργηθούν, αναφέρει το έγγραφο. Η Ιταλία εισήγαγε έναν απροσδόκητο φόρο κερδών.

Το έγγραφο περιέγραψε τις ιδέες ως μια πρώιμη αξιολόγηση των επιλογών για πρωτοβουλίες της σχετικά με την αντιμετώπιση των τιμών της ενέργειας και όχι μια επίσημη πρόταση πολιτικής.

Οι προτάσεις της ΕΕ θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε το έγγραφο.

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν να περιορίσουν τη χρήση φυσικού αερίου φέτος τον χειμώνα, αλλά ενώ ορισμένες κυβερνήσεις έχουν εφαρμόσει εθνικά μέτρα για την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, οι χώρες της ΕΕ δεν έχουν ακόμη ενώσει τις προσπάθειές τους για να το κάνουν αυτό.

Οι προτεινόμενες αλλαγές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν γρήγορα για να αποφέρουν «άμεσο όφελος» κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, ανέφερε το έγγραφο.

Η Ρωσία έχει μειώσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία, η οποία έχει εκτοξεύσει τις τιμές σε επίπεδα ρεκόρ και άφησε τις χώρες να προσπαθούν να αγοράσουν μη ρωσικούς όγκους φυσικού αερίου και να προστατεύσουν τους καταναλωτές από την αύξηση των λογαριασμών.

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ θα συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν την απάντησή τους στην άνοδο των τιμών.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 14 Σεπτεμβρίου, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα περιγράψει τις ιδέες της Επιτροπής για έκτακτα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της εκτίναξης των τιμών, δήλωσε την Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος της Επιτροπής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης