Ενέργεια

Οι προτάσεις Macron για να βγει ο χειμώνας - Στο επίκεντρο η εξοικονόμηση

Οι προτάσεις Macron για να βγει ο χειμώνας - Στο επίκεντρο η εξοικονόμηση
«Η καλύτερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε», είπε ο Γάλλος ηγέτης σε συνέντευξη Τύπου

Το σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης παρουσίασε χθες (5/9) ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron, προκειμένου η χώρα να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκε έμφαση στον τομέα της εξοικονόμησης, ζητώντας μείωση 10% στη χρήση ενέργειας τις προσεχείς εβδομάδες και προειδοποιώντας ότι θα καταστεί αναγκαστική σε περίπτωση που οι εθελοντικές απόπειρες δεν ευοδωθούν.«Η καλύτερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνουμε», είπε ο Γάλλος ηγέτης σε συνέντευξη Τύπου, όπου προέτρεψε τις γαλλικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να εξοικονομήσουν ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της απενεργοποίησης της θέρμανσης και του κλιματισμού.

Το δυσμενές σενάριο

Σε περίπτωση πλήρους διακοπής των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία, ο Macron εξήγησε ότι έχει αναλάβει δράση σε πολλά επίπεδα, όπως σε εκείνο της αποθήκευσης φυσικού αερίου.

«Ο στόχος της πλήρωσης των δεξαμενών σε ποσοστό 80% είναι πολύ κοντά στην επίτευξή του σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη Γαλλία έχουμε φθάσει στο 92% με 93% των δυνατοτήτων αποθήκευσης, άρα προηγούμαστε αναφορικά με τους καθορισμένους στόχους» είπε.

Τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, υπό τον όρο ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κρατών-μελών. Παράλληλα, ο Μακρόν στηρίζει την ιδέα να απαιτήσουν από τις ενεργειακές εταιρείες που αποκομίζουν μεγάλα κέρδη από τις πρόσφατες «εκρήξεις» στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, να κάνουν κάποιου είδους «συνεισφορά» στα δημόσια ταμεία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης