Ενέργεια

Goldman: Φωτιά 2 τρισ στους ευρωπαϊκούς λογαριασμούς ρεύματος για το 2023 - Οι δύο τρόποι για πλαφόν στην Σύνοδο Υπουργών

Goldman: Φωτιά 2 τρισ στους ευρωπαϊκούς λογαριασμούς ρεύματος για το 2023 - Οι δύο τρόποι για πλαφόν στην Σύνοδο Υπουργών
Ο κίνδυνος νέας Lehman με margin calls 1,5 τρισ δολ για τις ευρωπαϊκές ενεργειακές
Κομβικής σημασίας είναι η Σύνοδος των Ευρωπαίων Yπουργών την Παρασκευή 9/9 καθώς όπως αναφέρει το Bloomberg οι διαγραφόμενοι  κίνδυνοι από margin calls ύψους 1,5 τρισ δολ μπορεί να οδηγήσουν σε μια νέα Lehman. Kαι αυτό γιατί η άνοδος των ενεργειακών τιμών έχει καταπιεί τα margin calls, τα περιθώρια ασφαλείας δηλαδή για μελλοντική παραγωγή με τα οποία δουλεύουν οι ευρωπαϊκές εταιρίες κοινής ωφέλειας, με αποτέλεσμα να απαιτούνται πρόσθετες χρηματοδοτήσεις.

Αυτές τις χρηματοδοτήσεις αναμένεται να εγκρίνει η Σύνοδος της Πρασκευής 9/9 με πιστωτικές γραμμές και είναι μέσα στα βασικά μέτρα ρευστότητας που προτείνει η Von der Leyen.

Στο ίδιο μήκος κύματος οι εκτιμήσεις της Goldman είναι, ότι οι ευρωπαϊκοί λογαρισαμοί θα επιβαρυθούν κατά 2 τρισ δολ το 2023, προεξοφλώντας μια επερχόμενη οικονομική κρίση, που δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει  να βάλουν κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν το μέγεθος του προβλήματος που εξυφαίνεται.

To πιθανότερο πάντως είναι η ευρωπαϊκή πλευρά να αποφασίσει την Παρασκευή τον περιορισμό του εύρους των χρηματοοικονομικών συναλλαγών στα παράγωγα προϊόντα με στόχο να αποφορτίσει την αγορά από το συνεχές και υπερβολικό "φούσκωμα" που υπέστη κατά τους τελευταίους μήνες υπό την απειλή της ανακοπής του ρωσικού ανεφοδιασμού με φυσικό αέριο, που τελικά επιβεβαιώθηκε.

Η σημερινή νέα υποχώρηση των συμβολαίων TTF στα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής και ενώ ο αγωγός αναμενόταν να επανέλθει σε λειτουργία,  δικαιολογεί εν μέρει μια τέτοια εξέλιξη.

Σύμφωνα με την Ισπανό Υπουργό Ενέργειας Τερέζα Ριμπέρα  η Κομισιόν εξετάζει να θέσει φράγματα στις τιμές φυσικού αερίου που εισάγονται από την Ρωσία, όπως αναφέρει το Reuters.

Την ίδια ώρα ο Τσέχος Υπουργός Βιομηχανίας Jozef Sikela είπε ότι δύο είναι οι τρόποι για να θεσμοθετηθούν πλαφόν στις ενεργειακές τιμές την Παρασκευή:

- Ο πρώτος να διαχωριστούν οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου από τις τιμές των μονάδων φυσικού αερίου παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

- Ο δεύτερος να μπει πλαφόν στους παραγωγούς ενέργειας χαμηλού κόστους που κάνουν χρήση ΑΠΕ, Πυρηνικών και Άνθρακα.

Aναφορικά με τις επενδυτικές επιλογές, οι επενδυτές θα πρέπει να προτιμήσουν τις μετοχές εταιρειών που αναπτύσσουν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς θα επωφεληθούν από τις διαρθρωτικά υψηλότερες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τιμές ενέργειας, έγραψαν οι αναλυτές, επιλέγοντας τις μετοχές των RWE AG, Energias de Portugal SA και Orsted A/S.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης