Ενέργεια

Τα 5 μέτρα Κομισιόν: Πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικού αερίου και στις τιμές ηλεκτρισμού πλην φυσικού αερίου, εισφορά στα ορυκτά καύσιμα

Τα 5 μέτρα Κομισιόν: Πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικού αερίου και στις τιμές ηλεκτρισμού πλην φυσικού αερίου, εισφορά στα ορυκτά καύσιμα
Η πρόεδρος της Επιτροπής πρότεινε σήμερα να καταβάλει η ΕΕ οικονομική βοήθεια 5 δισ. ευρώ για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του πολέμου
Σχετικά Άρθρα

(upd)Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, παρουσίασε τα πέντε μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Λίγες ώρες μετά τις απειλές του Πούτιν για διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη, η πρόεδρος της Κομισιόν παρουσίασε τα 5 μέτρα που εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αντιμετωπίσει η Ευρώπη τις επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει εξαπολύσει η Ρωσία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού αερίου, μαζί με τα μέτρα που θα περιλαμβάνουν υποχρεωτική μείωση της χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ κατά τις ώρες αιχμής, καθώς και ανώτατο όριο στα έσοδα των παραγωγών ενέργειας που δεν χρησιμοποιούν αέριο, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.

«Θα προτείνουμε μια ανώτατη τιμή για το ρωσικό αέριο. Πρέπει να κόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας, που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτόν το φρικτό πόλεμο στην Ουκρανία» δήλωσε η von der Leyen, απευθυνόμενη σε δημοσιογράφους.

Τα 5 μέτρα που παρουσίασε η Φον ντερ Λάιεν

Υποχρεωτικός στόχος για μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής
Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου
Πλαφόν για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου (αιολικά πάρκα, πυρηνικά πάρκα και εργοστάσια λιγνίτη, τα οποία επηρεάζονται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου)
Εισφορά αλληλεγγύης για εταιρείες ορυκτών καυσίμων
Υποστήριξη ρευστότητας στις εταιρείες ενέργειας.


Συμφωνα με την πρόεδρο της Κομισιόν «αντιμετωπίζουμε μια εξαιρετική κατάσταση, επειδή η Ρωσία είναι αναξιόπιστος προμηθευτής και χειραγωγεί τις ενεργειακές μας αγορές. Η ενότητά μας και η αλληλεγγύη μας θα εξασφαλίσουν ότι θα επικρατήσουμε!
Αυξήσαμε την ετοιμότητά μας και αποδυναμώσαμε τη εξάρτησή μας από την Ρωσία στον ενεργειακό μας εφοδιασμό μέσω της μείωσης της ζήτησης – η οποία επέτρεψε να έχουμε αποθήκευση φυσικού αερίου στο 82%. Μέσω της διαφοροποίησης των εισαγωγών έχουμε αυξήσει τις παραδόσεις LNG ή φυσικού αερίου αγωγών από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, την Αλγερία, το Αζερμπαϊτζάν και άλλες. Για παράδειγμα, η Νορβηγία παραδίδει τώρα περισσότερο αέριο στην ΕΕ από τη Ρωσία. Και πραγματοποιούμε τεράστιες επενδύσεις σε εγχώριες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω του RePowerEU».

Το πλαφόν στο ρωσικό αέριο

Επίσης, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου μπορεί να εφαρμοστεί πολύ γρήγορα.
Σύμφωνα με την ίδια, «αυτό είναι πολύ σημαντικό. Εργαστήκαμε πολύ σκληρά τον τελευταίο μήνα για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε το δίχτυ αλληλεγγύης που είναι σημαντικό για τα κράτη μέλη, ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι το φυσικό αέριο θα ρέει όπου χρειάζεται. Και αυτό το έργο ήταν απαραίτητο επίσης για να έχουμε άλλους προμηθευτές να μας παρέχουν το απαραίτητο αέριο ώστε να μην εκβιαζόμαστε πια από τη Ρωσία. Το έχετε δει τον τελευταίο μήνα. Η Ρωσία πάντα προσπαθούσε να μας εκβιάσει καθώς, όπως μόλις είπα, 13 κράτη-μέλη έχουν ήδη αποκοπεί μερικώς ή ολικώς από το ρωσικό αέριο. Επομένως, δεν ενδιαφερόμαστε πλέον για τις ανακοινώσεις της Ρωσίας».

Αστρονομικές τιμές στην ηλεκτρική ενέργεια

Η πρόεδρος von der Leyen υπογράμμισε επίσης ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αστρονομικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και με τεράστια αστάθεια της αγοράς. Ως εκ τούτου, θα υποβάλουμε μια σειρά από άμεσα μέτρα που θα προστατεύσουν τους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις και θα τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν.

Οι προτάσεις

Πιο αναλυτικά, λοιπόν, η Κομισιόν προτείνει:

Έξυπνη Εξοικονόμηση Ηλεκτρικής Ενέργειας. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι ο παγκόσμιος ενεργειακός εφοδιασμός είναι σπάνιος. Αυτό απαιτεί έξυπνη μείωση της ζήτησης. Χρειαζόμαστε μια στρατηγική για την ισοπέδωση των κορυφών που οδηγεί την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας. Θα προτείνουμε έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής. Και θα συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη για να το πετύχουμε αυτό.
Θα προτείνουμε ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος. Οι πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα αποφέρουν απροσδόκητα έσοδα, τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν το κόστος παραγωγής τους. Είναι πλέον καιρός οι καταναλωτές να επωφεληθούν από το χαμηλό κόστος των πηγών ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επομένως, θα προτείνουμε την εκ νέου διοχέτευση αυτών των απροσδόκητων κερδών για να υποστηρίξουμε ευάλωτα άτομα και εταιρείες να προσαρμοστούν.

Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επίσης τεράστια κέρδη. Ως εκ τούτου, θα προτείνουμε συνεισφορά αλληλεγγύης για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας ενέργειας πρέπει να υποστηριχθούν για να αντιμετωπίσουν την αστάθεια των αγορών. Ζητείται επί του παρόντος να παράσχουν απροσδόκητα μεγάλα ποσά κεφαλαίων, τα οποία απειλούν την ικανότητά τους να συναλλάσσονται και τη σταθερότητα των μελλοντικών αγορών. Έτσι, θα βοηθήσουμε στη διευκόλυνση της υποστήριξης ρευστότητας από τα κράτη μέλη για τις εταιρείες ενέργειας. Θα ενημερώσουμε το προσωρινό μας πλαίσιο για να επιτρέψουμε την ταχεία παράδοση των κρατικών εγγυήσεων.
Θα προτείνουμε ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.

«Ο στόχος εδώ είναι πολύ σαφής. Πρέπει να περικόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Putin για να χρηματοδοτήσει αυτόν τον φρικτό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Και τώρα η δουλειά μας αποδίδει! Στην αρχή του πολέμου, το αέριο του αγωγού της Ρωσίας ήταν το 40% του συνόλου του εισαγόμενου αερίου. Σήμερα έχει μειωθεί μόνο στο 9% των εισαγωγών μας φυσικού αερίου. Είναι δύσκολοι καιροί. Αλλά είμαι πεπεισμένη ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την πολιτική βούληση και την ενότητα για να διατηρήσουν το πάνω χέρι. Είναι δύσκολοι καιροί. Αλλά είμαι πεπεισμένη ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την πολιτική βούληση και την ενότητα για να διατηρήσουν το πάνω χέρι» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης