Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ΕΕ σχεδιάζει ανάκτηση εσόδων από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής εκτός αερίου

Η ΕΕ σχεδιάζει ανάκτηση εσόδων από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής εκτός αερίου

Tι δείχνει έγγραφο που αποκαλύπτει το Reuters

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να ανακτήσει τα έσοδα από γεννήτριες ηλεκτρικής ενέργειας που δεν λειτουργούν με φυσικό αέριο, στοχεύοντας να χρησιμοποιήσει τα μετρητά για να στηρίξει τους καταναλωτές από την αύξηση των λογαριασμών καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters.

Το σχέδιο είναι μέρος των μέτρων έκτακτης ανάγκης που εκπονούνται από τις Βρυξέλλες για τη μείωση του κόστους φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας που έχει αυξηθεί ως αποτέλεσμα της μείωσης των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τη Ρωσία από την εισβολή στην Ουκρανία.

Ένα σχέδιο των προτάσεων της Επιτροπής που είδε το Reuters περιέγραφε επίσης έναν στόχο για τις χώρες να μειώσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10%.

Το έγγραφο, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει πριν προταθεί επίσημα, ανέφερε ότι η ΕΕ θα εφαρμόσει ανώτατο όριο εσόδων 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε παραγωγούς των οποίων η παραγωγή ενέργειας δεν τροφοδοτείται με αέριο.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας σημείωσαν άνοδο μετά την είδηση, με τους αναλυτές να βλέπουν το ανώτατο όριο των 200 ευρώ ως καλύτερο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα για έναν κλάδο που θα μπορούσε να προσφέρει ανακούφιση στους πελάτες χωρίς να αποθαρρύνει τις επενδύσεις.
Οι μετοχές των Verbund, RWE, Engie και EDP Renovaveis αυξήθηκαν μεταξύ 4% και 13%, την ισχυρότερη ημέρα για τον δείκτη του κλάδουαπό τις αρχές Ιουλίου.

Αιολικά και ηλιακά πάρκα, μονάδες βιομάζας, πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής και γεννήτριες άνθρακα θα είναι μεταξύ εκείνων που επηρεάζονται.

Το ανώτατο όριο τιμής θα εφαρμοστεί και τα πλεονάζοντα έσοδα θα ανακτηθούν μετά τη διευθέτηση των συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας, επομένως το μέτρο δεν θα επηρεάσει άμεσα τις τιμές στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας που διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Ευρώπης, ανέφερε το έγγραφο.
Το προτεινόμενο ανώτατο όριο θα είναι πολύ χαμηλότερο από την τρέχουσα τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στις αγορές χονδρικής.

Η ισχύς βασικού φορτίου παράδοσης της Γερμανίας για την Πέμπτη μειώθηκε κατά 8,2% στα 435 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στις 12:30 GMT την Τετάρτη.

Καθορισμός τιμών

Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζονται συνήθως από μονάδες φυσικού αερίου, αλλά το ανώτατο όριο θα αποσκοπούσε στη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από μονάδες εκτός αερίου που έχουν χαμηλότερο κόστος λειτουργίας επειδή δεν εκτίθενται σε αυξανόμενες τιμές.

Ο στόχος είναι να απελευθερωθούν μετρητά για τις κυβερνήσεις που επιδιώκουν να προστατεύσουν τους καταναλωτές και τη βιομηχανία από τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας. Οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη δαπανήσει 280 δισεκατομμύρια ευρώ τον περασμένο χρόνο για τέτοια μέτρα, ανέφερε η δεξαμενή σκέψης Bruegel.

Οι υπουργοί ενέργειας της ΕΕ συναντώνται την Παρασκευή για να συζητήσουν τις προτάσεις.

Το προσχέδιο περιέγραφε επίσης έναν στόχο για τις χώρες της ΕΕ να μειώσουν τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10% το μήνα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ίδιου μήνα την περίοδο 2017-2021, και μια περαιτέρω μείωση κατά 5% σε περιόδους αιχμής των τιμών.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Επιτροπή θα προτείνει επίσης ανώτατο όριο στην τιμή που πληρώνει η Ευρώπη στη Ρωσία για το φυσικό αέριο. Το μέτρο αυτό δεν περιλαμβανόταν στο σχέδιο εγγράφου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης