Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Habeck για ενεργειακή κρίση: Δεν γίνεται να επιδοτούμε εσαεί - Πρέπει να αλλάξουμε τον σχεδιασμό της αγοράς

Habeck για ενεργειακή κρίση: Δεν γίνεται να επιδοτούμε εσαεί - Πρέπει να αλλάξουμε τον σχεδιασμό της αγοράς
Επιτακτικού χαρακτήρα είναι οι αλλαγές που καλείται να αναλάβει η Γερμανία, σύμφωνα με τον υπουργό για να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές

Η Γερμανία θα βρει τρόπο να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιδοτεί για πάντα το υψηλό κόστος που προκάλεσε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Robert Habeck.

«Το πιο σημαντικό είναι να σταματήσουμε τη χειραγώγηση των τιμών από τον Putin. Δεν μπορούμε να επιδοτήσουμε έναντι των υψηλών τιμών μακροπρόθεσμα. Γι' αυτό πρέπει τώρα και θα αλλάξουμε τον σχεδιασμό της ενεργειακής αγοράς» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει μια ευρεία ομπρέλα μέτρων διάσωσης για γερμανικές εταιρείες και θα ανοίξει προγράμματα βοήθειας για μικρότερες επιχειρήσεις.

To έγγραφο του γερμανικού ΥΠΟΙΚ

Παράλληλα, το Reuters δημοσίευσε το έγγραφο του υπουργείου Οικονομίας της Γερμανίας σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης για τις επιδοτήσεις στην ενέργεια.

Ειδικότερα, οι διανομείς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να χορηγούν στα νοικοκυριά ένα συγκεκριμένο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας σε μειωμένη τιμή ανά kWh, ενώ ένα παρόμοιο κονδύλι σχεδιάζεται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στόχος είναι η αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. Η χώρα υποστηρίζει επίσης τα σχέδια της ΕΕ για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια.


Οι κατευθυντήριες γραμμές

Σημειώνεται ότι η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οριστικοποίησε τις κατευθυντήριες γραμμές για την προτεραιοποίηση στην παροχή φυσικού αερίου το χειμώνα, θέτοντας επί της ουσίας σε εφαρμογή το σενάριο κρίσης που είχε εκπονηθεί.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters, ακόμη και οι «προστατευμένοι πελάτες» (ιδιώτες, νοικοκυριά) θα πρέπει να εξοικονομούν ενέργεια σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ οι «μη προστατευμένοι πελάτες» (μεγάλες επιχειρήσεις, βιομηχανίες) θα έχουν τη δυνατότητα για προνομιακή προμήθεια μόνο εάν αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τις λειτουργίες τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα νοικοκυριά δεν θα δικαιούνται παροχή φυσικού αερίου για τη θέρμανση ιδιωτικών πισινών ή σάουνων, ενώ εταιρείες που παράγουν κρίσιμα για τη ζωή των ασθενών φαρμακευτικά σκευάσματα θα μπορούσαν να τεθούν σε προτεραιότητα, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή σε σημείωμα που επεξηγεί τις διατάξεις.

Το Reuters σημειώνει επίσης ότι οι βιομηχανίες που κατασκευάζουν ζωτικής σημασίας προϊόντα θα λαμβάνουν προνομιακή προμήθεια φυσικού αερίου σε έκτακτες περιπτώσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης