Ενέργεια

Σκρέκας: H Ελλάδα απορρίπτει το πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικού αερίου και ζητά πλαφόν στις τιμές των TTF

Σκρέκας: H Ελλάδα απορρίπτει το πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικού αερίου και ζητά πλαφόν στις τιμές των TTF

Προς υιοθέτηση βασικών αρχών του ελληνικού μηχανισμού από την ΕΕ

Σχετικά Άρθρα

H Ελλάδα απορρίπτει το πλαφόν στις εισαγωγές ρωσικού αερίου και ζητά πλαφόν στις τιμές των TTF, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο worldenergynews.gr, o υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο πλαίσιο της αυριανής (9/9) Συνόδου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Ήδη η ελληνική πλευρά πιστώνεται με επιτυχία, καθώς η Ευρώπη υιοθετεί σε γενικές γραμμές τον ελληνικό μηχανισμό, όπως αυτός λειτουργεί σήμερα και με βάση τα πλαφόν στις διάφορες τεχνολογίες.

Κατά συνέπεια, η παρουσία του Έλληνα υπουργού θα έχει αύριο αυξημένη σημασία, στην προσπάθεια της Ευρώπης να ελέγξει αποτελεσματικά τις ενεργειακές τιμές. Θετική ένδειξη ότι οι τιμές των συμβολαίων TTF υποχωρούν σήμερα κάτω από τα 200 ευρώ/MWh.

Όπως έγραφε νωρίτερα σήμερα το WEN, σοβαρά ερωτήματα εγείρονται ως προς τους στόχους και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοίνωσε χθες (8/9) η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen.

Συγκεκριμένα, το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου είναι μέτρο το οποίο έρχεται σε απευθείας αντίθεση με τα διμερή μακροχρόνια συμβόλαια που έχει συνάψει η Gazprom, καθώς αυτά τροποποιούνται μονομερώς, με ενδεχόμενο να δώσει σημαντικά νομικά ερείσματα στη ρωσική πλευρά.

Το ζήτημα του πλαφόν στα συμβόλαια TTF είναι πρόταση που έχει υποβάλλει τους προηγούμενους μήνες ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε σημερινή του ανάρτηση, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, Κώστας Ξιφαράς υπογραμμίζει την αναξιοπιστία του Μηχανισμού των TTF, ο οποίος δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική εικόνα προσφοράς και ζήτησης στην εμπορική αγορά.

Παράλληλα, η πρόθεση επιβολής πλαφόν για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί επι της ουσίας μια υιοθέτηση του ελληνικού μηχανισμού και αυτό το πιστώνεται το υπουργείο Ενέργειας και η ελληνική κυβέρνηση στο σύνολό της.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να αναφέρουμε ότι η Ευρώπη προτείνει από το πλαφόν να εξαιρεθεί η παραγωγή ενέργειας από τις μονάδες φυσικού αερίου, ενώ στον ελληνικό μηχανισμό δεν εξαιρείται η τεχνολογία με χρήση φυσικού αερίου.

Όλα αυτά όμως θα αποσαφηνιστούν κατά την αυριανή συνεδρίαση, όπου η ελληνική συμμετοχή αποκτά ένα ειδικό βάρος.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης