Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Το ενεργειακό στοίχημα του Πούτιν μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι για τη Ρωσία

Reuters: Το ενεργειακό στοίχημα του Πούτιν μπορεί να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι για τη Ρωσία

Έγγραφο  αποκαλύπτει του κινδύνους για τον ενεργειακό τομέα

Η απειλή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να διακόψει εντελώς τον ενεργειακό εφοδιασμό στη Δύση σε μια βαθύτερη αντιπαράθεση για την Ουκρανία θα μπορούσε να αποδειχθεί δίκοπο μαχαίρι για τη Ρωσία.

Λίγο πριν η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοινώσει ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο την Τετάρτη, ο Πούτιν απείλησε να διακόψει τις προμήθειες εάν επιβληθούν τέτοια όρια, προειδοποιώντας τη Δύση ότι θα παγώσει όπως η ουρά του λύκου σε ένα διάσημο ρωσικό παραμύθι.

Η διακοπή των ροών προς την Ευρώπη από τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία και τον κορυφαίο εξαγωγέα φυσικού αερίου, πιθανότατα θα ταλαιπωρήσει περαιτέρω τις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και θα αφήσει την παγκόσμια οικονομία να αντιμετωπίσει ακόμη υψηλότερες τιμές.
Ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού κρατικού κολοσσού φυσικού αερίου Gazprom, δήλωσε τον Αύγουστο ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν στα 4.000 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, από περίπου 2.200 δολάρια που παρατηρήθηκαν την Τετάρτη.
Εάν η ΕΕ συνεχίσει το σχέδιό της να απογαλακτιστεί από τη ρωσική ενέργεια, θα έβλαπτε και τη Ρωσία.

Ένα έγγραφο στρατηγικής της Ρωσίας, το οποίο επικαλείται το Reuters και συζητήθηκε από την κυβέρνηση, περιγράφει τους «περιορισμούς και τους κινδύνους» για τον ενεργειακό τομέα , συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής επιδότησης της εγχώριας ενέργειας από διεθνείς πελάτες.

«Μια μείωση των προμηθειών σε ξένους καταναλωτές θα οδηγήσει σε ανισορροπία στο σύστημα, όταν οι χαμηλές τιμές στην εγχώρια αγορά αντισταθμίζονται από τα έσοδα από εξαγωγές», αναφέρεται στο έγγραφο, το οποίο συζητήθηκε σε κλειστή συνεδρίαση υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν στη Μόσχαστις 30 Αυγούστου.

Έλλειψη κεφαλαίων

«Ως αποτέλεσμα, είναι πιθανό να υπάρξει έλλειψη κεφαλαίων για την απαραίτητη ανάπτυξη της αεριοποίησης των περιοχών», προστίθεται στο έγγραφο, με τίτλο «Σχετικά με τις στρατηγικές κατευθύνσεις δραστηριότητας στις νέες συνθήκες για την περίοδο έως το 2030».

Εάν η ΕΕ εγκαταλείψει το ρωσικό φυσικό αέριο έως το 2027, τότε τα έσοδα του προϋπολογισμού θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 400 δισεκατομμύρια ρούβλια (6,55 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως έως το 2030, αναφέρεται στο έγγραφο.

Εάν η Ευρώπη αρνιόταν το ρωσικό αέριο, θα οδηγούσε σε πιθανή μείωση των εξαγωγών φυσικού αερίου κατά περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως έως το 2027, σχεδόν το ήμισυ των συνολικών εξαγωγών το 2021.

Ως αποτέλεσμα, οι επενδύσεις στον τομέα του φυσικού αερίου για 8 χρόνια έως το 2030 θα μειωθούν κατά περίπου 41 δισεκατομμύρια δολάρια.

Επιλογές

Η πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν μια από τις κύριες πηγές για τα ρωσικά κέρδη σε ξένο νόμισμα από τότε που οι Σοβιετικοί γεωλόγοι βρήκαν πετρέλαιο και φυσικό αέριο στους βάλτους της Σιβηρίας τις δεκαετίες μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Και από τότε που ο Μπόρις Γέλτσιν παρέδωσε στον Πούτιν τους πυρηνικούς κωδικούς την τελευταία μέρα του 1999, ο πρώην κατάσκοπος της KGB προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τους ενεργειακούς του άσους για να ανακτήσει μέρος της επιρροής που έχασε η Ρωσία όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση το 1991.

Κλεισμένος σε μια αντιπαράθεση με τη Δύση για την Ουκρανία, ο Πούτιν παίζει ξανά τα ενεργειακά του χαρτιά, έναν μοχλό που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Μόσχα ενάντια σε ένα παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που κυριαρχείται από τις ΗΠΑ.

Ο Πούτιν, ο οποίος γίνεται 70 ετών τον Οκτώβριο, έχει επανειλημμένα πει ότι εάν η Ευρώπη δεν θέλει να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο ή αν προσπαθήσει να περιορίσει τις τιμές, τότε η Ρωσία θα ανακατευθύνει τις τεράστιες προμήθειες της προς τις ασιατικές δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία.

Αλλά για να το κάνει αυτό, η Ρωσία θα πρέπει να επιταχύνει την κατασκευή των αγωγών της προς τα ανατολικά, αναφέρεται το έγγραφο.

Ο "Power of Siberia 1" είναι ο μόνος μεγάλος ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου προς την Κίνα. Αναμένεται να παραδώσει 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2022, το 11% αυτού που συνήθως εξάγει η Ρωσία στην Ευρώπη κάθε χρόνο.

Και το "Power of Siberia 2" προς την Κίνα, από τα κοιτάσματα αερίου Bovanenkovo ​​και Kharasavey στο Yamal, δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

Ενεργειακή υπερδύναμη

Εάν η Ευρώπη μπορεί να βρει εναλλακτικές λύσεις στη ρωσική ενέργεια, η Μόσχα αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.
«Στο πιο αρνητικό σενάριο, αναμένεται ότι έως το 2027, οι ευρωπαϊκές χώρες θα είναι σε θέση να εγκαταλείψουν εντελώς το ρωσικό πετρέλαιο», αναφέρεται στο έγγραφο, με τον πετρελαιαγωγό Druzhba και τα λιμάνια της Βαλτικής να έχει πληγεί σοβαρά.
Το Druzhba, που σημαίνει «φιλία» στα ρωσικά, διοχέτευσε 36 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου πέρυσι, ενώ τα λιμάνια της Βαλτικής διακινούσαν 60-80 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου ετησίως το 2019-2021.

«Οι παλιές προκλήσεις που συνδέονται με την αύξηση του κόστους παραγωγής ως αποτέλεσμα της επιπλοκής της εξόρυξης πετρελαίου και της αύξησης του μεριδίου των δυσανάκτητων αποθεμάτων θα συμπληρωθούν από το αυξανόμενο κόστος του αναπροσανατολισμού των εξαγωγικών ροών και την αυξημένη ζήτηση για τον στόλο των δεξαμενόπλοιων», ανέφερε.

Απομονωμένος από τη δυτική τεχνολογία, ο ρωσικός ενεργειακός τομέας θα αντιμετωπίσει δύσκολες επιλογές, ειδικά όταν πρόκειται για Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), πετρέλαιο και διύλιση πετρελαίου.

«Η απόσυρση των τεχνολογικών εταίρων από τα έργα παραγωγής LNG θα μετατοπίσουν το χρονοδιάγραμμα έναρξης λειτουργίας νέων δυναμικοτήτων», αναφέρεται στο έγγραφο.

Καθώς η Ρωσία βιάζεται να προσαρμοστεί, θα μπορούσε να υπάρξει μείωση των εξαγωγών προϊόντων πετρελαίου κατά σχεδόν 55% στα επίπεδα του 2021, ή κατά 80 εκατομμύρια τόνους, κάτι που με τη σειρά του θα οδηγούσε σε πτώση της διύλισης κατά 25-30% και δυσκολίες στην εξασφάλιση επαρκούς παραγωγή βενζίνης για την εγχώρια αγορά, οδηγώντας σε αύξηση των τιμών των καυσίμων, αναφέρεται στο έγγραφο.

Και ενώ η Gazprom τα πάει καλά τους τελευταίους μήνες, με κέρδη ρεκόρ 2,5 τρισεκατομμυρίων ρούβλια τους πρώτους έξι μήνες του 2022, αντιμετωπίζει δύσκολες πιο μακροπρόθεσμες επιλογές.

Με περίπου το 15% των παγκόσμιων και το 68% των ρωσικών αποθεμάτων φυσικού αερίου, η μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου στον κόσμο από αποθέματα, ενδέχεται να χρειαστεί να παγώσει πηγάδια ή να απελευθερώσει αέριο, εκτιμούν οι αναλυτές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης