Ενέργεια

Γερμανία: Κρατική βοήθεια ζητά η εταιρεία προμήθειας φυσικού αερίου VNG μετά το κλείσιμο του Nord Stream 1

Γερμανία: Κρατική βοήθεια ζητά η εταιρεία προμήθειας φυσικού αερίου VNG μετά το κλείσιμο του Nord Stream 1

Το ανενεργό συμβόλαιο της εταιρείας με την Gazprom για 35 TWh λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους

 

Η γερμανική εταιρεία προμήθειας φυσικού αερίου VNG υπέβαλε αίτηση για κρατική ενίσχυση καθώς το κλείσιμο του Nord Stream 1 από τη Ρωσία την είχε αναγκάσει να αγοράσει υποκατάστατο φυσικό αέριο σε «πολύ υψηλότερες τιμές» τον Αύγουστο, ανέφερε την Παρασκευή.

«Οι επιπτώσεις του ρωσικού πολέμου στις ενεργειακές αγορές έθεσαν τη VNG σε μια ολοένα και πιο κρίσιμη οικονομική κατάσταση χωρίς δική της υπαιτιότητα», ανέφερε η εταιρεία με έδρα τη Λειψία σε δήλωση.

Η VNG, η οποία ανήκει κατά 74% στη γερμανική εταιρεία κοινής ωφελείας ENBW, θα μπορούσε να επωμιστεί μια αναμενόμενη απώλεια 1 δισ. ευρώ το 2022, αν λάβει υποστήριξη, ανέφερε.

Το ανενεργό συμβόλαιο της εταιρείας με την Gazprom για 35 TWh λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Μια δεύτερη σύμβαση για 65 TWh με έναν ανώνυμο εγχώριο προμηθευτή ανάντη δεν έχει εξυπηρετηθεί συνεχώς από τα μέσα Μαΐου, πρόσθεσε.

Η VNG βρισκόταν σε συζητήσεις με το Βερολίνο για να λύσει τα οικονομικά της προβλήματα, αλλά δεν είχε βρεθεί ακόμη ένα «οικονομικά βιώσιμο» αποτέλεσμα, πρόσθεσε.

Επιβάρυνση για την ENBW

Τα προβλήματα της VNG κόστισαν στην ENBW 550 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε η τελευταία σε ξεχωριστή ανακοίνωση.

Η γερμανική τιμή του φυσικού αερίου THE day-head ήταν περίπου 80 ευρώ/MWh λίγο πριν η Ρωσία ξεκινήσει την επίθεσή της στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου και εκτινάχθηκε στα 315 ευρώ/MWh ρεκόρ στα τέλη Αυγούστου. Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα σημείωσε επίσης ρεκόρ περίπου 329 ευρώ/MWh. Η τελευταία σύμβαση ανερχόταν στα 208 ευρώ/MWh.

Η VNG προμηθεύει περίπου 400 δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και βιομηχανικές επιχειρήσεις με αέριο και αντιπροσώπευε περίπου το 20% της ζήτησης φυσικού αερίου της Γερμανίας το 2021, ανέφερε.

Η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας πριν ξεκινήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, επηρεάστηκε περισσότερο από το κλείσιμο του Nord Stream 1. Πρόσφατα συμφώνησε ένα πακέτο διάσωσης 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ενός κυβερνητικού προγράμματος διάσωσης.

Τον Αύγουστο, ο φορέας εκμετάλλευσης της γερμανικής αγοράς φυσικού αερίου THE ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει φόρο φυσικού αερίου 24,19 ευρώ/MWh από την 1η Οκτωβρίου για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του κόστους των προβληματικών εισαγωγέων αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης