Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μανουσάκης: Έργα ΑΠΕ 10 GW μέχρι το 2030 στο δεκαετές του ΑΔΜΗΕ - Με 25% στο καλώδιο του EuroAsia

Μανουσάκης: Έργα ΑΠΕ 10 GW μέχρι το 2030 στο δεκαετές του ΑΔΜΗΕ - Με 25% στο καλώδιο του EuroAsia
«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή από την πράσινη μετάβαση»

Ο ΑΔΜΗΕ διασφαλίζει τη στρατηγική συμμετοχή του στη νέα διεθνή ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ – Οι όροι της πρότασης του Διαχειριστή για επενδυτική συμμετοχή 25% έγιναν αποδεκτοί από τον φορέα υλοποίησης Euroasia Interconnector, έκανε γνωστό κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης

Τη στρατηγική συμμετοχή του σε ένα έργο με τεράστια γεωπολιτική σημασία όπως είναι η νέα διεθνής ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, διασφαλίζει ο ΑΔΜΗΕ καθώς έγιναν αποδεκτοί οι όροι της αρχικής πρότασης που κατέθεσε ο Διαχειριστής για επενδυτική συμμετοχή του με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο του Euroasia Interconnector, φορέα υλοποίησης του έργου. Αυτό έκανε γνωστό ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης κατά το σημερινό χαιρετισμό του στα εγκαίνια του περιπτέρου του Διαχειριστή στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Όπως είπε, «ο Διαχειριστής έθεσε τις βάσεις για αρχική επενδυτική συμμετοχή 25% σε ένα ήδη ώριμο έργο, με εξασφαλισμένη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, το οποίο θα αναβαθμίσει τη θέση της Ελλάδας στον διεθνή ενεργειακό χάρτη και θα την τοποθετήσει στο επίκεντρο των ανταλλαγών ενέργειας ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή». Οι σχετικές διαδικασίες έχουν ήδη ξεκινήσει και η οριστικοποίηση της συμφωνίας αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Το περίπτερο του ΑΔΜΗΕ, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στα 10 χρόνια από την ίδρυση του Διαχειριστή, εγκαινίασαν σήμερα η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, παρουσία εκπροσώπων κυβερνητικών, αυτοδιοικητικών και θεσμικών φορέων.

Κατά τον χαιρετισμό της στα εγκαίνια του περιπτέρου, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε: «Στα 10 χρόνια λειτουργίας του ο ΑΔΜΗΕ αναπτύσσει και εκσυγχρονίζει το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας έχοντας δημιουργήσει μία νέα γενιά πράσινων ενεργειακών υποδομών που βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας και συμβάλλουν έμπρακτα στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Θα ήθελα να συγχαρώ τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του ΑΔΜΗΕ γιατί εκπληρώνουν με συνέπεια τον θεσμικό ρόλο του Διαχειριστή και συμβάλλουν στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την Ενέργεια και το Κλίμα».

Ο κ. Μάνος Μανουσάκης αναφερόμενος στη δέκατη επέτειο από την ίδρυση του ΑΔΜΗΕ, δήλωσε: «Γιορτάζουμε φέτος τα δέκατα γενέθλια του Διαχειριστή. Νιώθουμε περήφανοι για όσα πετύχαμε αυτά τα χρόνια και ως ένας σύγχρονος Ευρωπαίος Διαχειριστής συνεχίζουμε να στηρίζουμε στην πράξη τον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση του επενδυτικού μας προγράμματος και στη διαρκή ανάπτυξη του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας μέσα από κρίσιμα έργα εγχώριων και διεθνών διασυνδέσεων».

O στόχος των 10 GW ΑΠΕ μέχρι το 2030

«Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική επιλογή από την πράσινη μετάβαση»
, τόνισε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης μιλώντας χθες στο συνέδριο «Η πράσινη οικονομία στην εποχή της ενεργειακής κρίσης» στη Θεσσαλονίκη. Πρόσθεσε ότι παρά τις τεράστιες προκλήσεις στα ζητήματα επάρκειας που προκαλεί η τρέχουσα ενεργειακή κρίση, οφείλουμε να επιταχύνουμε το πέρασμα στην εποχή της καθαρής ενέργειας με «φόντο» την κλιματική κρίση που γίνεται ολοένα πιο απειλητική. Όπως είπε, για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να αξιοποιήσουμε την αποθήκευση και να διαμορφώσουμε το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα αποδεσμεύσει πολύτιμο ηλεκτρικό χώρο για νέες, βιώσιμες επενδύσεις ΑΠΕ.

H βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη στρατηγική

Είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε μία λογική εξοικονόμησης ενέργειας
Η πολλαπλότητα των κρίσεων που αντιμετωπίζουμε τείνει να μετεξελιχθεί σε πρόβλημα έλλειψης ενέργειας. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο υπάρχει ο κίνδυνος έλλειψης ενέργειας λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων τις οποίες δεν είμαστε σε θέση να ελέγξουμε αν και η Πολιτεία κάνει το καλύτερο δυνατό για να αποτρέψει τα δυσμενέστερα σενάρια. Πρέπει να λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας, με «φόντο» τη μόνιμη κλιματική κρίση και να μπούμε σε έναν νέο τρόπο σκέψης ως κοινωνία γιατί έρχεται μία δύσκολη περίοδος και θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις επερχόμενες προκλήσεις.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο ο ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με τον θεσμικό του ρόλο, προβλέπει όλα τα πιθανά σενάρια και ενημερώνει την αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή προκειμένου να γίνουν όλες οι απαιτούμενες προληπτικές ενέργειες.
Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας στην ταχύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ

Σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, ο Διαχειριστής επικεντρώνει τις προσπάθειές του στην αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, για τις οποίες παρατηρείται μία επενδυτική έκρηξη αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Μέρος αυτών των έργων δεν μπορεί να συνδεθεί στο δίκτυο, όχι λόγω έλλειψης ηλεκτρικού χώρου αλλά λόγω προηγούμενων επενδύσεων που έχουν δεσμεύσει χωρητικότητα στο Σύστημα και δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμη.

Με δεδομένο το αμείωτο ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ΑΠΕ, η εισήγησή μας είναι οι Πρόσφορές Σύνδεσης να λήγουν σε πιο σύντομο χρόνο προκειμένου να απελευθερώνουν χώρο για νέες, βιώσιμες επενδύσεις που θα οδηγήσουν σε ταχύτερη ανάπτυξη της πράσινης ενέργειας. Ταυτόχρονα, ο Διαχειριστής αναπτύσσει το Σύστημα με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό. Πέραν του υφιστάμενου ηλεκτρικού χώρου, μέχρι το 2030, τα έργα που προβλέπονται στο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ θα δημιουργήσουν 10 GW επιπλέον για την ανάπτυξη ΑΠΕ.
Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από το να προχωρήσουμε με την πράσινη μετάβαση

Η αποστολή του Διαχειριστή είναι η ενεργειακή μετάβαση να πραγματοποιηθεί χωρίς να δημιουργηθεί κενό επάρκειας. Θα επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση καθώς και τη δημιουργία πλαισίου για επενδύσεις αποθήκευσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που θα μας επιτρέψουν να διασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη συνολικά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης