Ενέργεια

OilPrice: Γιατί οι εξαγωγές - ρεκόρ LNG των ΗΠΑ προς Ευρώπη είναι ανεπαρκείς

OilPrice: Γιατί οι εξαγωγές - ρεκόρ LNG των ΗΠΑ προς Ευρώπη είναι ανεπαρκείς
Το ότι το LNG των ΗΠΑ δεν επρόκειτο να είναι αρκετό ήταν ξεκάθαρο από την αρχή.
Σχετικά Άρθρα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το φυσικό τους αέριο ήταν ζωτικής σημασίας στην προσπάθεια της Ευρώπης να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου της ενόψει αυτής της χειμερινής περιόδου.
Ωστόσο, οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ παρότι ρεκόρ έχουν οδηγήσει σε άνοδο των εγχώριων τιμών φυσικού αερίου.
Το μπούμερανγκ επιστρέφει.
Όταν ο πρόεδρος Joe Biden υποσχέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι θα υπήρχε αρκετό φυσικό αέριο για τον χειμώνα της, οι πολιτικοί της ΕΕ χάρηκαν και διπλασίασαν τις ρωσικές κυρώσεις.
Λίγους μήνες αργότερα, η αποθήκευση φυσικού αερίου της ΕΕ είναι πλήρης νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.
Ωστόσο, οι τιμές του LNG έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, η Κίνα επαναπουλά ρωσικό LNG στην Ευρώπη και οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ είναι τρεις φορές υψηλότερες τώρα από ό,τι πριν από μια δεκαετία και αυξήθηκαν κατά 95% στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για τον Νοέμβριο του 2022 έως τον Μάρτιο του 2023.
Και οι περισσότεροι αναλυτές στην Ευρώπη μιλούν για ύφεση, όπως επισημαινει η OilPrice.com.

Το ότι το LNG των ΗΠΑ δεν επρόκειτο να είναι αρκετό ήταν ξεκάθαρο από την αρχή.
O ενεργειακός αναλυτής David Blackmon, για παράδειγμα, έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα από τον Μάρτιο, υπάρχει άφθονο φυσικό αέριο στο έδαφος στις ΗΠΑ, αλλά δεν εξορύσσεται καθόλου.
Υπάρχουν, με άλλα λόγια, καθαρά φυσικοί περιορισμοί στις εξαγωγές αερίου των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
Μετά υπάρχει το θέμα της τιμής.
Αυτήν τη στιγμή, το LNG των ΗΠΑ είναι ανταγωνιστικό λόγω της τρελής καμπύλης που ακολουθεί η ευρωπαϊκή αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου καθώς η Gazprom πίεσε τις αποστολές Nord Stream 1 ως απάντηση στις κυρώσεις.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το LNG των ΗΠΑ είναι φθηνό.
Στην πραγματικότητα, δεν είναι καθόλου φθηνό, πράγμα που διόγκωσε τον λογαριασμό αναπλήρωσης της αποθήκευσης αερίου της ΕΕ στο 10πλάσιο του συνηθισμένου.
Τώρα, υπάρχει ένα άλλο ζήτημα τιμής στο σπίτι του LNG των ΗΠΑ. Αυτό είναι ένα πρόβλημα για το οποίο υπήρχαν επίσης προειδοποιήσεις νωρίτερα φέτος.
Στην πραγματικότητα, νωρίτερα φέτος, η επενδυτική εταιρεία Goehring & Rozencwajg προέβλεψε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ επρόκειτο να ανέβουν μετά τις ευρωπαϊκές πριν από πολύ καιρό.
Οι λόγοι για την αύξηση ήταν ο γενικός περιορισμένος εφοδιασμός φυσικού αερίου και ο νέος κεντρικός ρόλος των παραγωγών των ΗΠΑ ως μεγαλύτεροι προμηθευτές στην Ευρώπη. Επίσης, οι Goehring & Rozencwajg προέβλεψαν ότι η παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ πλησίαζε σε οροπέδιο.

Αυτή τη στιγμή, η παραγωγή φυσικού αερίου βρίσκεται σε ισχυρή άνοδο, επομένως οι τιμές μειώθηκαν αυτήν την εβδομάδα, αλλά παραμένουν πολύ υψηλότερες από ό,τι ήταν τις τελευταίες δύο δεκαετίες, προκαλώντας την αρχή αυτού που θα μπορούσε να γίνει μια μεγάλη αντίδραση ενάντια στις ισχυρότερες εξαγωγές LNG.
«Εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση [Joe] Biden συνεργάζεται με ευρωπαίους συμμάχους για την επέκταση των εξαγωγών καυσίμων στην Ευρώπη. Μια παρόμοια προσπάθεια θα πρέπει να γίνει για τη Νέα Αγγλία», έγραψε μια ομάδα κυβερνητών από τη Νέα Αγγλία σε μια επιστολή προς την Υπουργό Ενέργειας Jennifer Granholm αυτό το καλοκαίρι, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Στη συνέχεια ζήτησαν από την Ουάσιγκτον να βοηθήσει τις πολιτείες τους -Κονέκτικατ, Μέιν, Μασαχουσέτη, Νιου Χάμσαϊρ, Ρόουντ Άιλαντ και Βερμόντ- να εξασφαλίσουν αρκετό υγροποιημένο φυσικό αέριο για το χειμώνα.

Αυτό σημαίνει ότι οι κυβερνήτες ζήτησαν από την Ουάσιγκτον να μειώσει τις εξαγωγές και να ανακατευθύνει μέρος του LNG στους ντόπιους καταναλωτές.
Η απάντηση της Granholm στον κυβερνήτη, σύμφωνα με τους FT, ήταν να πει ότι η διοίκηση ήταν «έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία της εργαλειοθήκης μας» για να βοηθήσει, αλλά πρόσθεσε επίσης ότι δεν επρόκειτο να υπάρξουν «συνολικές παραιτήσεις» από τον νόμο Jones που ουσιαστικά περιορίζει τη μεταφορά μεταξύ λιμένων των ΗΠΑ μόνο σε πλοία αμερικανικής κατασκευής, υπό σημαία ΗΠΑ και πλήρωμα ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, κανένα πλοίο με ξένη σημαία δεν θα μπορούσε να φορτώσει LNG στο Τέξας και να το στείλει στο Μέιν, γεγονός που περιορίζει τις επιλογές της Νέας Αγγλίας.
Αυτή η επιστολή από τους κυβερνήτες της Νέας Αγγλίας μπορεί να είναι ένα σημάδι μεγαλύτερης δυσκολίας στην Ουάσιγκτον λόγω της φιλοδοξίας της να βοηθήσει την Ευρώπη που λιμοκτονεί από ενέργεια. Φυσικά, αυτό το πρόβλημα δεν θα ήταν καθόλου κοντά στις διαστάσεις της ευρωπαϊκής καταστροφής, χάρη στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ παράγουν όλο το φυσικό αέριο που καταναλώνουν. Ωστόσο, οι υψηλότερες τιμές δεν είναι κάτι που καλωσορίζουν οι καταναλωτές ή οι επιχειρήσεις, ειδικά εν μέσω ενός πολέμου κατά του πληθωρισμού.

«Οι εξαγωγές LNG έχουν ήδη οδηγήσει σε σημαντικά αυξημένο πληθωρισμό μέσω υψηλότερων τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας», έγραψε ο όμιλος Industrial Energy Consumers of America σε μια κανονιστική κατάθεση που επικαλείται η FT.
Το πόσο κακές είναι οι υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για την κερδοφορία των επιχειρήσεων και τις καταναλωτικές δαπάνες μπορεί να φανεί καθαρά από μια ματιά στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή.
Ακριβώς επειδή δεν μπορεί να γίνει τόσο άσχημα στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε τελική ανάλυση, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει αρκετά άσχημη ώστε η Ουάσιγκτον να αρχίσει να ανησυχεί.
Προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η διοίκηση είναι διατεθειμένη να πιέσει τους εξαγωγείς LNG να διατηρούν περισσότερο από το φυσικό αέριο τους στην πατρίδα τους, κυρίως επειδή οι εξαγωγές περιορίζονται ήδη από τη διακοπή του Freeport LNG.

Ωστόσο, η πίεση από τις οργανώσεις καταναλωτών μπορεί να αυξηθεί καθώς το βόρειο ημισφαίριο πλησιάζει τον χειμώνα και η κατανάλωση ενέργειας αυξάνεται υψηλότερα.
Η πίεση των τιμών στους καταναλωτές παίζει επίσης το ρόλο της: πολλοί Αμερικανοί λένε ότι, ενώ είναι στην ευχάριστη θέση να βοηθήσουν την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους στη δύσκολη εποχή τους, δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν το λογαριασμό για αυτές τις δυσκολίες. Δεν μπορεί κανείς πραγματικά να διαφωνήσει με αυτό, ειδικά αν θέλει να διατηρήσει τον έλεγχο - όσο λεπτό κι αν είναι - του Κογκρέσου για τα επόμενα δύο χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης