Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Ιδιοκατανάλωση δίχως έκχυση ενέργειας στο σύστημα - Πρόσθετα 2,5 GW από τον ΔΕΔΔΗΕ για τις συνδέσεις

Φωτοβολταϊκά στις στέγες: Ιδιοκατανάλωση δίχως έκχυση ενέργειας στο σύστημα - Πρόσθετα 2,5 GW από τον ΔΕΔΔΗΕ για τις συνδέσεις
Τι περιλαμβάνουν τα νέα προγράμματα επιδοτήσεων για φωτοβολταϊκά στις στέγες
Την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για ιδιοκατανάλωση ενέργειας προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο την επιδότηση 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών σε στέγες κατοικιών, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, οι οποίοι θα καταναλώνουν την ενέργεια που θα παράγουν.
Τα νέα προγράμματα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες αναμένεται ότι θα εξειδικευθούν από τα αρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, θα είναι συνολικού προϋπολογισμού 780 εκατ. ευρώ και θα επιδοτούν την τοποθέτηση ηλιακών πάνελ για αυτοπαραγωγή.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να εξοικονομηθεί πολύτιμος ηλεκτρικός χώρος, σχεδιάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επιδοτείται η εγκατάσταση ηλιακών πάνελ αλλά δίχως να δίνεται η δυνατότητα έκχυσης ενέργειας στο σύστημα.  Άρα θα πρέπει η κατανάλωση ενέργειας της επιχείρησης να είναι μεγαλύτερη από την ενέργεια που θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό σύστημα.
Στόχος είναι το πρόγραμμα επιδότησης της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάνελ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την παραγωγή ενέργειας για ιδιοκατανάλωση να τεθεί σε εφαρμογή έως τις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Έξτρα MW από τον ΔΕΔΔΗΕ

θα είναι το πρώτο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 που ξεκινάει και θα φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ μέσω του νέου ΕΠΑνΕΚ, με τα υπόλοιπα κονδύλια (περίπου 80 εκατ. ευρώ) να αφορούν νοικοκυριά και αγρότες.
Το σχετικό πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις έχει σταλεί προς έγκριση στην ΕΕ.
Δεν θα τεθεί κανένα κριτήριο για την υπαγωγή σε αυτό, ώστε όποια μικρομεσαία επιχείρηση το αποφασίσει να μπορεί να επιδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.
Τεχνικό πρόβλημα πάντως αναμένεται να ανακύψει με τις εταιρίες εγκατάστασης οι οποίες συνηθίζουν να επιλέγουν μεγάλους πελάτες για την παροχή υπηρεσιών, καθώς οι μεμονωμένες δουλειές μικρού βεληνεκούς δεν αφήνουν κέρδη.

Να σημειωθεί ότι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες είχε καταστεί ασύμφορη με ίδια κεφάλαια διότι το κόστος κατασκευής τους έχει αυξηθεί σταδιακά από το 2021 και δραματικά κατά το 2022  με στελέχη της αγοράς να προσδιορίζουν τη μεσοσταθμική αύξηση άνω του 20%, οπότε απομακρύνεται και η περίοδος απόσβεσης της επένδυσης.
Πάντως, όπως είπε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, ήδη εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χώρος στο δίκτυο ώστε να μπορεί να δέχεται ρεύμα προς κατανάλωση από μεμονωμένους παραγωγούς.  Τα έξτρα διαθέσιμα περιθώρια ισχύος που δίνει ο ΔΕΔΔΗΕ στους υποσταθμούς του δικτύου διανομής (έξτρα 10 μεγαβάτ σε κάθε υποσταθμό) υπολογίζονται συνολικά σε περίπου 2,5 GW επιπλέον ηλεκτρικού χώρου.

Σήμερα ανακοινώσεις για το Εξοικονομώ για νέους

Σε κάθε περίπτωση, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες η κυβέρνηση στοχεύει να εξοικονομήσει ενέργεια, περιορίζοντας ταυτόχρονα και τα ποσά των επιδοτήσεων.
Παράλληλα, ωστόσο προωθεί και ένα ακόμη πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για νέους, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθεί σήμερα από το ΥΠΕΝ.

Το πρόγραμμα θα «τρέξει» παράλληλα με το ειδικό πρόγραμμα δανείων, με πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από 10.000 νέους έως 39 ετών.
Έτσι, με το νέο στοχευμένο πρόγραμμα «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω», συνολικά 20.000 νέοι, ηλικίας 18 με 29 ετών, θα μπορούν να λάβουν έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό τους, μαζί με μία πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ από το κράτος και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης