Ενέργεια

Kadri Simson : Πλαφόν στα έσοδα των ΑΠΕ που δεν θα αποτελεί αντικίνητρο για επενδύσεις

Kadri Simson : Πλαφόν στα έσοδα των ΑΠΕ που δεν θα αποτελεί αντικίνητρο για επενδύσεις
Οι όμιλοι των Ανανεώσιμων υπογραμμίζουν ότι δεν επωφελούνται από κάποιες προνομιακές τιμές λόγω αντιστάθμισης και συμφωνιών PPAs
Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ σε μια δύσκολη έκτακτη συνεδρίαση ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει πιο λεπτομερείς προτάσεις την επόμενη εβδομάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης των τιμών της ενέργειας. Το προτεινόμενο πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα θα καθοριστεί σε επίπεδο που θα διατηρεί ακόμα κίνητρα για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ΑΠΕ, δήλωσε η Ευρωπαίος Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson μετά από έκτακτη συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ.

Οι Υπουργοί Ενέργειας την Παρασκευή δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν αμέσως σε ένα σύνολο μέτρων που πρότεινε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula Von der Leyen για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις υπερβολικά υψηλές τιμές της ενέργειας μετά τη ρωσική περικοπή και ζήτησαν από την Επιτροπή να αποφασίσει. με πιο τεκμηριωμένες προτάσεις την επόμενη εβδομάδα.

Οι ΑΠΕ κατά του πλαφόν

Οι όμιλοι ΑΠΕ
είχαν απορρίψει ένα πλαφόν εσόδων που ταιριάζει σε όλους, με την WindEurope και τη SolarPower Europe να επιμένουν ότι οι περισσότεροι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας που αντιπροσωπεύονται από αυτούς δεν επωφελούνται επί του παρόντος από τα υψηλά επίπεδα τιμών, καθώς είτε λαμβάνουν σταθερές τιμές από κυβερνητικά προγράμματα στήριξης είτε έχουν αντιστάθμισει τις πωλήσεις τους μέσω συμφωνιών αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs).
Απίστευτα έσοδα; Τα περισσότερα αιολικά πάρκα δεν παίρνουν διασφαλισμένου κέρδους τιμή ενέργειας, λέει η WindEurope στην ΕΕ

«Χρειαζόμαστε μηχανισμούς που θα διασφαλίσουν μια δίκαιη κατανομή των εσόδων, που απολαμβάνουν επί του παρόντος ορισμένοι στον ενεργειακό τομέα», είπε η Simson σε συνέντευξη Τύπου μετά το ενεργειακό συμβούλιο, προσθέτοντας ότι, τα έσοδα ανεβαίνουν σε πρωτοφανή επίπεδα από την τιμή του φυσικού αερίου, που επί του παρόντος καθορίζει την τελική τιμή στις αγορές χονδρικής ενέργειας λόγω του μηχανισμού.
«Θα σχεδιάσουμε το νέο μας πλαίσιο με τρόπο που θα επιτρέψει στα εθνικά πλαίσια να συνεχίσουν, εάν είναι συνεπή με αυτόν τον στόχο.

Πλαφόν που θα επιτρέπει επενδύσεις για τις ΑΠΕ

Θα θέσουμε πλαφόν σε ένα επίπεδο που θα διατηρεί τα κίνητρα για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», διαβεβαίωσε η Simson.
Η Von der Leyen δεν είχε διευκρινίσει πού θα έπρεπε να περιοριστούν οι τιμές, αλλά γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων και άλλα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το ανώτατο όριο τιμής θα μπορούσε να οριστεί στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, επικαλούμενη νομοθετική πρόταση που κυκλοφορεί στις Βρυξέλλες.

Οι πολιτικοί φαίνεται να θεωρούν υπερβολικές τις αντιρρήσεις του τομέα των ΑΠΕ στο πλαφόν εσόδων.
Ο Patrick Graichen, υφυπουργός για το κλίμα στο υπουργείο Οικονομίας και Κλίματος της Γερμανίας, είπε σε συνέδριο της Βαλτικής Θάλασσας στο Βερολίνο την περασμένη Δευτέρα, ότι κανείς στη βιομηχανία δεν είχε υπολογίσει  τιμές χονδρικής περίπου 500 ευρώ/MWh, όπως κατεγράφη την περασμένη εβδομάδα.
«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι ένα έργο δεν είναι πλέον οικονομικό αν τιμολογείται μόνο 100 €/MWh», είπε ο Graichen.

"Όλοι τους εκεί έξω - και το κάναμε πολύ όταν ήρθε ο σχεδιασμός της δημοπρασίας - μιλούν για 70 €/MWh ως στόχο εσόδων για τα επόμενα 10 χρόνια και μετά γίνεται αβέβαιο. 500 ευρώ σε καμία περίπτωση!
Η Simson πρόσθεσε ότι το εισόδημα που δημιουργείται από το ανώτατο όριο εσόδων, «πρέπει να χρησιμοποιείται από τα κράτη μέλη για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης στους χρήστες ενέργειας και τη μείωση της τιμής που καταβάλλουν τα νοικοκυριά, οι ΜΜΕ και οι βιομηχανίες».
Η Επίτροπος Ενέργειας τόνισε, ότι δεν έχει νόημα να εισαχθεί ένα ανώτατο όριο εσόδων από πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ενώ αφήνει ανέγγιχτους τους παραγωγούς ορυκτών πηγών, των οποίων «το εισόδημα διογκώθηκε».

Τα παραλειπόμενα της συνέντευξης μετά την σύνοδο της περασμένης Παρασκευής

Η Επιτροπή σχεδιάζει να προτείνει μια «εισφορά αλληλεγγύης» στα έσοδα από ορυκτά καύσιμα για να βοηθήσει τους καταναλωτές και τις εταιρείες, είπε.
Το πιο αμφιλεγόμενο μέτρο που συζητήθηκε την περασμένη  Παρασκευή ήταν το προτεινόμενο ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο που διοχετεύεται με σωλήνες από τη Ρωσία, δήλωσε ο Jozef Sikela, υπουργός βιομηχανίας της Τσεχικής Δημοκρατίας, η οποία αυτή τη στιγμή ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

«Πρέπει να αναλύσουμε λίγο περισσότερο τις επιπτώσεις», είπε ο Sikela στη συνέντευξη Τύπου.
«Υπάρχει μια επικρατούσα άποψη για τις χώρες ότι χρειαζόμαστε ως μέτρο έκτακτης ανάγκης ένα συγκεκριμένο ανώτατο όριο, αλλά παρακαλώ δώστε στην επιτροπή και σε εμάς λίγο περισσότερο χρόνο για να ρυθμίσουμε σωστά τη σειρά που πρέπει να εφαρμοστεί το ανώτατο όριο».

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία πριν από το ενεργειακό συμβούλιο είχαν απορρίψει ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύει η Ρωσία, λόγω της μεγάλης εξάρτησής τους από τις ροές φυσικού αερίου από τη χώρα.Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin είχε επίσης απειλήσει να τερματίσει όλες τις εξαγωγές ενέργειας προς την ΕΕ, εάν επιβληθεί ανώτατο όριο τιμών.
Εάν χρειαστεί, θα συγκληθεί νέα έκτακτη συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ πριν από το τέλος αυτού του μήνα, είπε ο Sikela.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης