Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Νέα συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ εντός του μήνα

Reuters: Νέα συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ εντός του μήνα
Νέες εξελίξεις στα θέματα της ενεργειακής κρίσης
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καλέσει τους υπουργούς Ενέργειας των κρατών μελών σε νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ενέργειας μέχρι το τέλος αυτού του μήνα, μετέδωσε πριν από λίγη ώρα το Reuters.

Αιτία του νέου αυτού «ραντεβού» η έγκριση των μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, δήλωσε την σήμερα (13/9) η υπουργός Ενέργειας της Ισπανίας Teresa Ribera στο ισπανικό τηλεοπτικό κανάλι TV3.
Παράλληλα, ο υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας Jozef Sikela, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters δήλωσε ότι η συνάντηση των υπουργών θα λάβει χώρα στις 30/9.
«Στις 30 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε την περασμένη εβδομάδα. Μόλις συγκάλεσα άλλο ένα έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας για να συζητήσουμε τις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο twitter.

Σημειώνεται ότι την περασμένη βδομάδα (Παρασκευή -9/9) οι υπουργοί Ενέργειας συζήτησαν μέτρα για τη συγκράτηση του κόστους και την παροχή ρευστότητας στην αγορά. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, η οποία έχει ζητήσει "επείγουσα παρέμβαση", αναμένεται να θέσει συγκεκριμένα μέτρα αυτή την εβδομάδα.

Μέλη του μπλοκ είναι διχασμένα ως προς τον τρόπο εφαρμογής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η ιδέα ενός ευρύτερου ανώτατου ορίου τιμών  για όλες τις εισαγωγές φυσικού αερίου, όχι μόνο για τις ροές από τη Ρωσία συζητήθηκε, αλλά οι υπουργοί συμφώνησαν ότι απαιτείται περαιτέρω δουλειά. Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων της περασμένης εβδομάδας δεν υπήρξαν επίσης αυστηρές αποφάσεις από τους Ευρωπαίους πολιτικούς σχετικά με την υποχρεωτική μείωση της χρήσης ενέργειας.


900909.JPG



Οι αναφορές της Von der Leyen

Οι χαμηλότερες τιμές στην ενέργεια και η διασφάλιση των προμηθειών είναι ο στόχος, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση των αρμόδιων υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, σημείωσε:

«Προετοιμάζοντας με τους επιτρόπους το ενεργειακό μας πακέτο για να αντιμετωπίσουμε τις τιμές που έχουν εκτοξευτεί και να παρέχουμε ανακούφιση στους Ευρωπαίους,

Kαλωσορίσαμε τη συνολική υποστήριξη του Συμβουλίου για τη βασική μας προσέγγιση. Συζητήσαμε το ζήτημα του κόστους του φυσικού αερίου.Αξιολογήσαμε τις εργασίες σχετικά με κρατικές ενισχύσεις, ίσους όρους ανταγωνισμού, υποστήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Η πρόεδρος της Επιτροπής συμπλήρωσε ότι οι εργασίες ενόψει της συνεδρίασης του Σώματος των Επιτρόπων στo Στρασβούργο συνοψίζονται στα εξής:

-Έξυπνη μείωση ζήτησης
-Συνεισφορές του ενεργειακού τομέα για τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων
-Υποστήριξη ρευστότητας των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας
-Επιτάχυνση της προώθησης του REPowerEU.

«Όσον αφορά στο κόστος του φυσικού αερίου, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για απαντήσεις προσαρμοσμένες σε μια παγκόσμια αγορά. Στόχος: εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών στην Ευρώπη, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των προμηθειών» κατέληξε η κ.Von der Leyen

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης