Τελευταία Νέα
Ενέργεια

«Διαρροή» πληροφοριών για τις προτάσεις της Κομισιόν

«Διαρροή» πληροφοριών για τις προτάσεις της Κομισιόν
Την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% τις ώρες αιχμής θα προτείνει η Κομισιόν
Σχετικά Άρθρα

Την καθιερωμένη ετήσια ομιλία για την «Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εκφωνεί σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (10:00) η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen

Εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η κ. von der Leyen αναμένεται να κάνει τον απολογισμό των πεπραγμένων του προηγούμενου έτους, αλλά και να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το επόμενο χρόνο και τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί για την επίτευξη αυτών μέσω νομοθετικών και άλλων πρωτοβουλιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεδομένης της κρίσιμης συγκυρίας, θα τοποθετηθεί -δίνοντας απαντήσεις- σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων, επικεντρώνοντας ιδιαιτέρως στην ενεργειακή κρίση.

H διαρροή

Την υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5% τις ώρες αιχμής θα προτείνει η Κομισιόν σύμφωνα με προσχέδιο της πρότασης που έχει στην κατοχή της η EURACTIV. Συγκεκριμένα, το έγγραφο αναφέρει ότι στοχεύει ειδικά τις ακριβότερες ώρες κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας (όταν το φυσικό αέριο καθορίζει γενικά την οριακή τιμή).

«Η Επιτροπή προτείνει έναν υποχρεωτικό στόχο μείωσης τουλάχιστον 5% της ακαθάριστης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις επιλεγμένες ώρες αιχμής» από Δευτέρα έως Παρασκευή, αναφέρει το έγγραφο, κάνοντας λόγο για μέσο όρο 3 έως 4 ωρών την εβδομάδα, που κανονικά θα αντιστοιχούσαν σε ώρες αιχμής.

Κοινοτικές πηγές υπογράμμισαν ότι το μέτρο προτείνεται να ισχύσει για τις καθημερινές καθώς τα σαββατοκύριακα δεν λειτουργεί η βιομηχανία άρα η πίεση στο δίκτυο ηλεκτροδότησης δεν είναι μεγάλη.Ακόμη, ώρες αιχμής θεωρούνται είτε νωρίς το πρωί είτε νωρίς το απόγευμα είτε τις ώρες που οι ΑΠΕ δεν συμβάλλουν στην παραγωγή φθηνής ενέργειας – όπως πχ τα φωτοβολταϊκά που σταματούν όταν πέφτει ο ήλιος.«Μείωση 5% για τα νοικοκυριά σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν ενεργοβόρες συσκευές όπως πχ πλυντήρια ή κουζίνα, θερμοσίφωνα», τόνισε πηγή με γνώση στο θέμα.

Δεν είναι, ωστόσο, βέβαιο ότι τα κράτη μέλη θα συμφωνήσουν με την υποχρεωτικότητα του μέτρου, δεδομένου ότι στην τελευταία συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών ενέργειας το ζήτημα τους είχε διχάσει.Συγκεκριμένα, την υποχρεωτική μείωση ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στήριξαν Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία, Σλοβενία, Σλοβακία, Ιρλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Δανία ενώ αντιτάχθηκαν Κύπρος και Μάλτα. Η Ελλάδα από την πλευρά της, εξέφρασε επιφύλαξη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης