Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΙΕΑ: Υπό πίεση η ζήτηση πετρελαίου το 2022 - Ισορροπία το 2023

ΙΕΑ: Υπό πίεση η ζήτηση πετρελαίου το 2022 - Ισορροπία το 2023
Ο Οργανισμός διατηρεί την πρόβλεψή της για ανάπτυξη 2,1 εκατ. βαρέλια το 2023.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας μείωσε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2022, επικαλούμενος τον αντίκτυπο των περιορισμών του Covid-19 στην Κίνα και την επικίνδυνη ανάπτυξη σε πλούσιες χώρες του κόσμου.

Ο IEA ανέφερε στη μηνιαία έκθεσή του ότι αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως φέτος, οριακά χαμηλότερα από την προηγούμενη εκτίμησή του για 2,1 εκατομμύρια b/d.

«Προς το παρόν, ένα επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον και τα επαναλαμβανόμενα lockdown Covid στην Κίνα συνεχίζουν να επιβαρύνουν το κλίμα της αγοράς», ανέφερε o IEA.

Καλή και θετική εικόνα στη Ρωσία

Η παραγωγή στη Ρωσία παρέμεινε επίσης ανθεκτική παρά τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, με τις αποστολές πετρελαίου και αργού στην Ινδία, την Κίνα και την Τουρκία να συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της πτώσης των εξαγωγών προς την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κορέα. Ωστόσο, ο ΙΕΑ προέβλεψε ότι η επικείμενη απαγόρευση των εισαγωγών από τη Ρωσία από την Ευρωπαϊκή Ένωση αργότερα φέτος θα προκαλέσει πτώση της παραγωγής πετρελαίου της χώρας κατά 1,9 εκατομμύρια b/d μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023.

Τέλος, σημειώθηκε ότι αν ληφθούν υπόψη αυτές οι αναμενόμενες απώλειες, η αγορά πετρελαίου πιθανότατα θα έχει υπερπροσφορά το δεύτερο εξάμηνο του 2022 κατά περίπου 1 εκατομμύριο βαρέλια/ημέρα και  θα είναι «περίπου ισορροπημένη» το επόμενο έτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης