Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στα 180 ευρώ/MWh το πλαφόν που προτείνει η Κομισιόν για τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρισμού - Στα 117 δισ ο στόχος εσόδων

Στα 180 ευρώ/MWh το πλαφόν που προτείνει η Κομισιόν για τα υπερκέρδη των παραγωγών ηλεκτρισμού - Στα 117 δισ ο στόχος εσόδων
Πως θα υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης στις εταιρίες ορυκτών καυσίμων
Σχετικά Άρθρα
Στα 180 ευρώ/ MWh είναι η πρόταση της Κομισιόν για την δημιουργία του πλαφόν, βάση του οποίου θα λειτουργεί ο Μηχανισμός Ανάκτησης των Υπερκερδών των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας  σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Montel.
Η πρόεδρος κυρία Von der Leyen ανακοίνωσε σήμερα τις κατευθύνσεις των μέτρων, εκτιμώντας ότι τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τον μηχανισμό μαζί με τις εισφορές στις εταιρίες ορυκτών καυσίμων θα φτάσουν τα 140 δισ για να διανεμηθούν στα πιο αδύνατα στρώματα.

Ο Μηχανισμός θα τεθεί σε λειτουργία από την 1η Δεκεμβρίου και θα αφορά τους κλάδους  ΑΠΕ, Πυρηνικών και Λιγνίτη.
Το Φυσικό Αέριο θα είναι εκτός.
Θα παραμείνει εν λειτουργία μέχρι 31 Μαρτίου του 2023 και θα επανεξεταστεί στο μεταξύ στις 28 Φεβρουαρίου.

Τα συνολικά έσοδα, που προκύπτουν πάνω από το πλαφόν και είναι προς αναδιανομή, μπορούν να ανέλθουν στα 117 δισ ευρώ ανέφερε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Οι βασικές εταιρίες του κλάδου πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα θα εισφέρουν το 33% των επιπλέον κερδών σύμφωνα με το draft αναφέρουν οι πληροφορίες.
Η εισφορά αλληλεγγύης θα προσδιοριστεί από το μέσο όρο των 3 τελευταίων ετών συν ένα περιθώριο 20% για τα υπερκέρδη
Έτσι θα μπορούσε να συγκεντρωθεί ένα κονδύλι επιπλέον 25 δισ για να αναδιανεμηθεί στους καταναλωτές.

Θα τεθεί σε ισχύ για έναν χρόνο, πιθανώς από τον Οκτώμβριο του 2022 και θα επανεξεταστεί τον Οκτώμβριο του 2023.

Το draft επίσης ζητά από τις κυβερνήσεις να προσδιορίζουν το 10% των ωρών αιχμής ανά μήνα και να περικόψουν την ζήτηση κατά 5% στην εν λόγω ζώνη, στον τομέα της εξοικονόμησης.
Η περικοπή αυτή θα εξοικονομήσει 1,2 bcm στους 4 μήνες του χειμώνα, καθώς οι μονάδες φυσικού αερίου θα χρειάζονται λιγότερο.
Αυτό αφορά μείωση ζήτησης φυσικού αερίου για ηλεκτροπραγωγή της τάξης του 4% περίπου για την ΕΕ κατά τον χειμώνα.

Οι κυβερνήσεις θα έχουν την εθελοντική δυνατότητα να περικόψουν την μηνιαία ζήτηση κατά 10% κατά την διάρκεια του χειμώνα.
Εκτιμάται ότι οι ρυθμιζόμενες τιμές θα διαμορφωθούν για πρώτη φορά κάτω του κόστους, δίνοντας στις κυβερνήσεις την ευκαιρία σε συνδυασμό με άλλα μέτρα να ενισχύσουν τις εταιρίες κοινής ωφέλειας.
Παράλληλα θα μπορέσουν να κάνουν αναδιανομή για μικρότερες επιχειρήσεις.

Το νομοθετικό πλαίσιο βασίζεται σε "προβλέψεις έκτακτης ανάγκης" που σημαίνει ότι στις 30 Σεπτεμβρίου μπορεί να υιοθετηθεί με απλή πλειοψηφία στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης