Recharge: Σύσταση της Hydrogen Europe στους ευρωβουλευτές για χαλάρωση των κανονισμών παραγωγής πράσινου υδρογόνου

Recharge: Σύσταση της Hydrogen Europe στους ευρωβουλευτές για χαλάρωση των κανονισμών παραγωγής πράσινου υδρογόνου
Οι προτεινόμενοι αυστηροί κανόνες της ΕΕ για το πράσινο υδρογόνο «θα έβαζαν φρένο στην ανάπτυξη»

Η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου της Ευρώπης προτρέπει τους Ευρωπαίους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ μιας βασικής τροπολογίας που θα καταργούσε τους αυστηρούς κανόνες για τους παραγωγούς πράσινου υδρογόνου να εξασφαλίσουν όλη τους την ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια από αποκλειστικές πηγές, αποκαλύπτει το Recharge.

Η τροπολογία 13 στην τελευταία αναθεώρηση της οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα χαλαρώσει επίσης τους προτεινόμενους κανόνες που απαιτούν από τους παραγωγούς πράσινου υδρογόνου να λογοδοτούν για την προέλευση όλης της ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ανά ώρα και βάση.

Αντίθετα, θα επιτραπεί στους παραγωγούς να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια από το δίκτυο, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορούσαν να την επαληθεύσουν ως ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια, που εξασφαλίζεται μέσω συμφωνιών PPA, από εγκαταστάσεις ΑΠΕ για το αντίστοιχο χρηματικό ποσό. Το υπόλοιπο κεφάλαιο, μεταξύ των αγορών PPA και των αγορών δικτύου θα λογιστικοποιείται σε τριμηνιαία βάση έως το 2030 και στη συνέχεια σε μηνιαία, τριμηνιαία ή ετήσια βάση, όπως αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επιστολή της Hydrogen Europe

Η Hydrogen Europe, η οποία εκπροσωπεί περισσότερες από 400 εταιρείες και εμπορικές ενώσεις που σχετίζονται με το υδρογόνο, έστειλε επιστολή στους ευρωβουλευτές, καλώντας τους να ταχθούν υπερ της τροπολογίας και υποστηρίζοντας ότι η αλλαγή είναι απαραίτητη για να μπορέσει η Ευρώπη να ανταγωνιστεί τις Ηνωμένες Πολιτείες για επενδύσεις στο πράσινο υδρογόνο.

Οι προτεινόμενοι αυστηροί κανόνες της ΕΕ για το πράσινο υδρογόνο «θα έβαζαν φρένο στην ανάπτυξη» συμπληρώνουν. Με αυτή την πρωτοβουλία, στόχος είναι η επίτευξη της βιωσιμότητας της παραγωγής πράσινου υδρογόνου αλλά και η δυνατότητα να υπάρξει ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ στον εν λόγω κλάδο.

Τέλος, στις σημερινές της δηλώσεις στο ευρωκοινοβούλιο, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen αναφέρθηκε στο υδρογόνο, τονίζοντας ότι χρειάζεται ένας μηχανισμός αγοράς για το υδρογόνο ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα στις επενδύσεις. Για το λόγο αυτό, ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί νέα τράπεζα για το υδρογόνο που θα βοηθήσει με πόρους του ταμείου καινοτομίας ύψους 3 δισ. ευρώ.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης