Ενέργεια

«Όχι» της Πολωνίας στο ψαλίδισμα των υπερκερδών - Βλέπει φως στην εξοικονόμηση

«Όχι» της Πολωνίας στο ψαλίδισμα των υπερκερδών - Βλέπει φως στην εξοικονόμηση
Το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιέγραψε χθες τα σχέδια να συγκεντρώσει περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια δολάρια από ενεργειακές εταιρείες

Η Πολωνία είναι αντίθετη στη θέσπιση απροσδόκητου φόρου σε ολόκληρη την ΕΕ στις ενεργειακές εταιρείες, αλλά μπορεί να εισαγάγει μια παρόμοια λύση σε ανεξάρτητο επίπεδο, δήλωσε σήμερα (15/9) η υπουργός Κλίματος της χώρας, Anna Moskwa.

Το στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιέγραψε χθες τα σχέδια να συγκεντρώσει περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια δολάρια από ενεργειακές εταιρείες για να βοηθήσουν στην προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις αυξανόμενες τιμές που απειλούν την οικονομική ύφεση και τις χρεοκοπίες.

«Εξετάζουμε μια τέτοια ιδέα σε εθνικό επίπεδο αλλά δεν συμφωνούμε να εισαγάγουμε μια τέτοια λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ιδιωτικό σταθμό Radio Zet. Στη συνέχεια, συμπλήρωσε ότι μια τέτοιου είδους απόφαση θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα καθώς αφορά φόρους. Επίσης, «αυτή η λύση στην ΕΕ θα ήταν ανέφικτη, λόγω σημαντικών διαφορών μεταξύ των ενεργειακών συστημάτων συγκεκριμένων χωρών. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας. Διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο συγκεκριμένο θέμα. Πολλές χώρες δεν συμφωνούν σε τέτοιες λύσεις».

Προκρίνεται η λύση της εξοικονόμησης

Παράλληλα, η πολωνική κυβέρνηση πρόκειται να προωθήσει ένα σχέδιο που θα ευνοεί την εξοικονόμηση ενέργειας συνδυάζοντας τις τιμές της ενέργειας με την ποσότητα της καταναλωμένης ενέργειας, αναφέρει το Πολωνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (PAP).

Καθώς όλο και περισσότερες χώρες εγκρίνουν τα σχέδιά τους για την ενεργειακή απόδοση, η Πολωνία τάσσεται υπέρ της προώθησης της εξοικονόμησης ενέργειας αντί της επιβολής συγκεκριμένων λύσεων.

Η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει ένα σύστημα βάσει του οποίου οι καταναλωτές που δεν υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης ενέργειας θα πληρώνουν χαμηλότερες τιμές από εκείνους που καταναλώνουν περισσότερο από το όριο. «Αυτό θα ενθαρρύνει (τους καταναλωτές) να μην αυξήσουν την κατανάλωση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης