Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Προ των πυλών η συμφωνία RWE - Uniper με το Κατάρ για την αγορά LNG

tags :
Reuters: Προ των πυλών η συμφωνία RWE - Uniper με το Κατάρ για την αγορά LNG
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στοχεύει να αντικαταστήσει όλες τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας μέχρι τα μέσα του 2024
Σχετικά Άρθρα

Οι γερμανικές εταιρείες κοινής ωφελείας RWE και Uniper είναι κοντά στην επίτευξη μακροπρόθεσμων συμφωνιών για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Κατάρ για να συμβάλλουν στην αντικατάσταση του ρωσικού αερίου, ανέφεραν στο Reuters τρείς πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Οι συνομιλίες μεταξύ Γερμανίας και Κατάρ είχαν αρκετά θέματα προς εξέταση, προκειμένου να γεφυρωθούν διάφορα χάσματα στη διάρκεια των συμβάσεων, τις τιμές και τους όρους της συμφωνίας. Ωστόσο, όπως αναφέρεται, σύντομα θα υπάρξει συμβιβασμός.  

Η πρόκληση της Γερμανίας

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης στοχεύει να αντικαταστήσει όλες τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας μέχρι τα μέσα του 2024, σε μια τιτάνια προσπάθεια που κάνει η χώρα που βασίζεται κυρίως στο φυσικό αέριο για να τροφοδοτήσει τη βιομηχανία της.Ενώ οι συμφωνίες προμήθειας με το Κατάρ θα ήταν θετικές για τη Γερμανία, δεν θα προσφέρουν μια επικείμενη λύση στην ενεργειακή κρίση του Βερολίνου, καθώς το τεράστιο έργο επέκτασης του North Field δεν αναμένεται να κυκλοφορήσει πριν από το 2026.

Τα διάφορα σενάρια

Παράλληλα, το Reuters ανέφερε σε ρεπορτάζ του τον Μάιο ότι οι συνομιλίες αντιμετώπισαν δυσκολίες επειδή η Γερμανία ήταν απρόθυμη να δεσμευτεί για συμφωνίες 20ετίας και ήθελε επίσης οι τιμές να συνδέονται με τις τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ολλανδία (TTF) και όχι με το πετρέλαιο.

Μία από τις πηγές είπε ότι οι συνομιλίες ήταν πλέον πιο εποικοδομητικές από ό,τι πριν από λίγους μήνες. Μια άλλη πηγή είπε ότι οι εταιρείες κοινής ωφέλειας είναι πιθανό να συμφωνήσουν 15ετείς συμφωνίες, ενώ μια τρίτη πηγή είπε ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί εντός εβδομάδων.

Η Uniper δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα (19/9) ότι παρέμεινε σε συνομιλίες με το Κατάρ, αλλά δεν είχε καταλήξει σε συμφωνία. Η Uniper εργάζεται επί του παρόντος σκληρά για να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της με φυσικό αέριο. Το Κατάρ διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο σε αυτό, ανέφερε. Η RWE είπε στο Reuters ότι βρίσκεται σε «καλές και εποικοδομητικές» συνομιλίες με το Κατάρ, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία.

Το ταξίδι Scholz

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz θα ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία το Σάββατο για μια διήμερη επίσκεψη στην περιοχή του Κόλπου που θα τον οδηγήσει επίσης στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Κατάρ. Ο Scholz αναμένεται να υπογράψει συμβόλαια LNG κατά την επίσκεψή του στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck.

Η RWE και η Uniper είναι απίθανο να υπογράψουν συμφωνίες με το Κατάρ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Scholz, καθώς οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι συνήθως συνάπτουν ευρύτερες συμφωνίες πρώτα, οι οποίες στη συνέχεια δημιουργούν το έδαφος για τις εμπορικές πλευρές να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες, είπε μια από τις πηγές.

Το έργο North Field Expansion περιλαμβάνει έξι τρένα LNG που θα αυξήσουν την ικανότητα υγροποίησης του Κατάρ από 77 εκατομμύρια τόνους ετησίως (mtpa) σε 126 mtpa έως το 2027.Τέλος, σημειώνεται ότι το Κατάρ έχει υπογράψει συμφωνίες με την TotalEnergies, την Eni, τη Shell, την Exxon Mobil Corp και την ConocoPhillips για συμμετοχή στο έργο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης