Ενέργεια

Καλά νέα και για το φυσικό αέριο μετά τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος

Καλά νέα και για το φυσικό αέριο μετά τις εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος
Η ισχυρή δομή της ΔΕΠΑ, εχέγγυο για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς
Σχετικά Άρθρα

Ενίσχυση της στήριξης προς τους καταναλωτές αναμένεται να παράσχει η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με πληροφορίες ενώ τις προσεχείς μέρες αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις του υπουργού Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα.

Έτσι, σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος που αναμένεται σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αγοράς, η οποία θα φτάσει μέχρι 20%, οι καταναλωτές εισέρχονται στο φθινόπωρο με σημαντική ανακούφιση μετά τον βομβαρδισμό της αύξησης του κόστους κατά τους προηγούμενους μήνες.

Οι δυνατότητες της ΔΕΠΑ στην παρούσα φάση είναι αυξημένες για ενίσχυση των εκπτώσεων. Μέχρι τώρα έφτασαν τα 30 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα (Απρίλιος 2022) χάρις στην αποτελεσματική διαχείριση και στρατηγική της διοίκησης Ξιφαρά, που έχει θωρακίσει την εταιρεία με ένα χαρτοφυλάκιο έτοιμο να ανταποκριθεί στην παρατεταμένη κρίση και τον δύσκολο επερχόμενο χειμώνα.

Μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, η ΔΕΠΑ είχε δώσει εκπτώσεις της τάξης των 140 εκατ. προς τους καταναλωτές, ενώ είχε παράσχει σημαντική υποστήριξη στην βιομηχανία, η οποία με την επιδότηση «πλήρωσε» φυσικό αέριο σε μια τιμή της τάξης των 75 ευρώ/MWh.

Σύμφωνα με την εικόνα της αγοράς, το discount το οποίο διαμορφώνεται μεταξύ των τιμών στα συμβόλαια TTF και στο LNG διευρύνθηκε και πάλι, ανερχόμενο στα 50 ευρώ/MWh.

Η σημασία της αποθήκευσης

To στοιχείο αυτό δείχνει και τις ευκαιρίες που διαμορφώνονται στις προμήθειες που απαιτούνται και θα απαιτηθούν αλλά και τη στρέβλωση που συνεχίζει να κυριαρχεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη η ΔΕΠΑ έχει προχωρήσει σε αποθήκευση σε Ιταλία και Βουλγαρία της τάξης των 200.000 MWh. Έτσι, αναμένεται να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις, ώστε να μην υπάρξουν διακοπές σε νοικοκυριά κατά την χειμερινή περίοδο που αποτελεί τον πρώτο και βασικό στόχο της κυβέρνησης αλλά και να πιεστούν οι τιμές καθοδικά με βάση και τις πραγματικές δυνατότητες του Συστήματος.

Τέλος, το TTF για τον Οκτώβριο ενισχύεται 1,2% στα 184 ευρώ/MWh, ενώ ο Νοέμβριος καταγράφει μικρή άνοδο 0,4% στα 199 ευρώ/MWh. Βέβαια, οι τιμές έχουν αρχίσει να πέφτουν σταθερά κάτω από τα 200 ευρώ, έπειτα από τις προσπάθειες που κάνει η Ευρώπη, προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο και να ανακουφιστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης