Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ανώτατο όριο και στα έσοδα των ηλεκτροπραγωγών με άνθρακα - Τι προβλέπει προσχέδιο της ΕΕ

Ανώτατο όριο και στα έσοδα των ηλεκτροπραγωγών με άνθρακα - Τι προβλέπει προσχέδιο της ΕΕ

Τα κράτη μέλη της ΕΕ εξετάζουν επίσης την προτεινόμενη εισφορά απροσδόκητου κέρδους της ΕΕ στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων

 

Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα θα μπορούσαν να υπόκεινται στο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον περιορισμό των εσόδων των παραγωγών ενέργειας προκειμένου να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για την μείωση των λογαριασμών ενέργειας, σύμφωνα με προσχέδιο εγγράφου που είδε το Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ένα πακέτο έκτακτων μέτρων για τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών απροσδόκητων κερδών στις ενεργειακές εταιρείες που θα ανακυκλώσουν οι κυβερνήσεις για να περιορίσουν τους υπερβολικούς λογαριασμούς ενέργειας σε επιχειρήσεις και πολίτες από αυτόν τον χειμώνα.

Διπλωμάτες από χώρες της ΕΕ διαπραγματεύονται τις προτάσεις και προσπαθούν να βρουν συμφωνίες που όλοι θα είναι πρόθυμοι να εγκρίνουν στη συνεδρίαση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ένα προσχέδιο του τελευταίου διαπραγματευτικού εγγράφου των χωρών, το οποίο είδε το Reuters, θα επιτρέψει στις χώρες να επιβάλουν στις μονάδες σε ένα προγραμματισμένο ανώτατο όριο στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών.

"Τα κράτη μέλη μπορούν να επιτρέψουν στη ρυθμιστική αρχή να διατηρήσει ή να ορίσει ένα συγκεκριμένο ανώτατο όριο στα έσοδα της αγοράς που προέρχονται από την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από λιθάνθρακα", ανέφερε το προσχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να αλλάξει πριν από τη συνεδρίαση της 30ης Σεπτεμβρίου.

Κόστος λειτουργίας

Η Επιτροπή είχε προτείνει ανώτατο όριο 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα έσοδα που κερδίζουν οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας με το φθηνότερο κόστος λειτουργίας - συμπεριλαμβανομένων των αιολικών, ηλιακών και πυρηνικών σταθμών - δεδομένου ότι αυτές οι μονάδες μπορούν να αποκομίσουν τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από την άνοδο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι μονάδες άνθρακα παρέμειναν εκτός επειδή η Επιτροπή είπε ότι το κόστος λειτουργίας τους ήταν πάνω από 180 ευρώ/MWh, επομένως το ανώτατο όριο εσόδων θα μπορούσε να τις καταστήσει αντιοικονομικές.

Ωστόσο, οι χώρες της ΕΕ σχεδιάζουν να το παρακάμψουν περιορίζοντας τα έσοδα των εργοστασίων άνθρακα σε υψηλότερο επίπεδο εάν το κόστος λειτουργίας τους είναι πάνω από 180 ευρώ/MWh, σύμφωνα με το έγγραφο που συνέταξε η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Οι χώρες θα μπορούσαν επίσης να επιβάλουν υψηλότερο ανώτατο όριο εσόδων σε άλλα εργοστάσια με υψηλότερο κόστος λειτουργίας, για να διασφαλίσουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν και να ανακτήσουν ένα "λογικό περιθώριο κέρδους", ανέφερε.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ εξετάζουν επίσης την προτεινόμενη εισφορά απροσδόκητου κέρδους της ΕΕ στις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Χώρες όπως η Ιταλία που έχουν ήδη έναν απροσδόκητο φόρο κερδών στις ενεργειακές επιχειρήσεις θα πρέπει να μπορούν να διατηρήσουν τα εθνικά τους μέτρα αντί να εφαρμόζουν το κοινοτικό - εφόσον παράγει έσοδα τουλάχιστον ίσα με αυτά που αναμένονται από το πρόγραμμα της ΕΕ, ανέφερε το προσχέδιο του εγγράφου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης