Ενέργεια

Σιάμισιης: Να γιατί είναι άδικη η φορολογία του 33% επί των κερδών - Απευθυνόμαστε στην Κομισιόν

Σιάμισιης: Να γιατί είναι άδικη η φορολογία του 33% επί των κερδών - Απευθυνόμαστε στην Κομισιόν
Πολυεπίπεδη είναι η κινητοποίηση του Ομίλου για άρση της εισήγησης φορολογίας με 33% επί των λεγομένων υπερκερδών
Κάθετα αντίθετος στην πρόταση της Κομισιόν για φορολόγηση κατά τουλάχιστον 33% των υπερκερδών των εταιριών ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων και των διυλιστηρίων δήλωσε ο Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων που πλέον μετονομάστηκε σε HELLENiQ ENERGY.
Μιλώντας με τους δημοσιογράφους στο περιθώριο ειδικής εκδήλωσης για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας του ομίλου ο κ. Σιάμισιης ανακοίνωσε ότι η HELLENiQ ENERGY, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης θα επιστρέψει ένα μέρος των κερδών «που προέρχονται από την ελληνική αγορά», με στοχευμένα κοινωνικά κριτήρια.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων της H.E. με τη νέα ονομασία του ομίλου, το ζήτημα ήδη έχει αναλυθεί προς την ελληνική κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο όμιλος κινείται δραστήρια προς την Κομισιόν με στόχο ανατροπής αυτής της εισήγησης, που δεν έχει υιοθετηθεί από κανένα θεσμικό όργανο.
Δεν παρέλειψε να πει, ότι η άδικη αυτή πρόθεση των μέτρων περιλαμβάνει αντίστοιχα και την Motor Oil και να αναφέρει ότι τα ελληνικά διυλιστήρια επένδυσαν σημαντικά για να εξάγουν εκτός Κομισιόν δημιουργώντας αξία για τον τόπο τους. Σημειώσε εξάλλου ότι το λιγότερο που θα περίμενε, είναι να παραμείνουν  εκτός της εισφοράς τα κέρδη από τις εξαγωγές εκτός Κομισιόν.

Παράλληλα σημείωσε ότι αναμένει η βιομηχανία των διυλιστηρίων να εξαιρεθεί από την μείωση της παραγωγής με στόχο την μείωση της ζήτησης.

Η FUELEUROPE

Εξέφρασε  την αντίθεσή του στην έκτακτη συνεισφορά σε επίπεδο ΕΕ που προωθούν οι Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι είναι προτιμότερες οι εθνικές λύσεις που λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της ενεργειακής αγοράς κάθε χώρας. Υποστήριξε επίσης ότι είναι λάθος η φιλοσοφία του μέτρου, που προβλέπει την φορολόγηση των αυξημένων φετινών κερδών σε σύγκριση με την τριετία 2019-2021. Έτσι όμως -είπε ο κ Σιάμισιης- συγκρίνεται το 2022 με χρήσεις που επηρεάστηκαν δραστικά από την πανδημία του κορωνοϊού, προσθέτοντας ότι κατά την περίοδο 2020-2021 η κατανάλωση πετρελαιοειδών βυθίστηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και ο όμιλος «έγραψε» ζημίες της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα στο ίδιο μήκος κύματος τοποθετήθηκε και ο εκτελεστικός διευθυντής της FUELEUROPE, John Cooper ο οποίος παραβρέθηκε στη εκδήλωση για την ανακοίνωση της νέας εταιρικής ταυτότητας της HELLENiQ ENERGY. Όπως ανέφερε η FUELEUROPE έχει ήδη υποβάλει σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στην Κομισιόν στην οποία δηλώνει ότι καταλαβαίνει το πρόβλημα αλλά θεωρεί άδικη την έκτακτη φορολόγηση με βάση τα στοιχεία της τελευταίας τριετίας. Θεωρεί ότι θα ήταν πιο αντιπροσωπευτικό τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 να συγκριθούν με βάση τα αποτελέσματα της προηγούμενης πενταετίας.

Ο κλαδος των Πετροχημικών και τα λογιστικά αποθέματα

Ο κ. Σιάμισιης από την πλευρά του τόνισε ότι στη βάση της πρότασης της Κομισιόν -που δεν έχει ακόμα εγκριθεί από τις εθνικές κυβερνήσεις- φορολογούνται όχι μόνο κέρδη που δεν προέρχονται από την ευρωπαϊκή αγορά αλλά από τρίτες χώρες, αλλά και από δραστηριότητες που δεν συνδέονται με την ενεργειακή κρίση, όπως π.χ. τα πετροχημικά. «Η πρόταση όπως είναι διατυπωμένη τιμωρεί τα ελληνικά διυλιστήρια, που δεν είναι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων και επένδυσαν στην Ελλάδα κατά την περίοδο της χρηματοοικονομικής κρίσης για να αυξήσουν τις εξαγωγές τους. Προσθέτουμε αξία στη χώρα», υπογράμμισε.
Ειδική αναφορά έκανε και στην λογιστική αποτίμηση των αποθεμάτων πετρελαίου που υποχρεούνται να τηρούν τα διυλιστήρια και ανέρχονται φέτος σε 300 εκατ ευρώ, σημειώνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να λογίζονται ως κέρδη στα οποία θα επιβληθεί έκτακτη φορολόγηση, λογιστικές αποτυπώσεις
Ο κ. Σιάμισιης κατέληξε χαρακτηρίζοντας την πρόταση της Επιτροπής ως «κατασκεύασμα χωρίς ηθικό και νομικό έρεισμα», την αρχιτεκτονική του οποίου ο κλάδος καυσίμων και διύλισης στην Ευρώπη θα επιχειρήσει να αλλάξει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης