Ενέργεια

Σκρέκας: Επιδότηση 436/MWh για κατανάλωση μέχρι 500 KWh – Παραδείγματα για την κλιμακωτή επιδότηση

Σκρέκας: Επιδότηση 436/MWh για κατανάλωση μέχρι 500 KWh – Παραδείγματα για την κλιμακωτή επιδότηση

Για τους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, η επιδότηση θα ανέρχεται σε 40 ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο – Τέλος 10 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για τους ηλεκτροπαραγωγούς φυσικού αερίου

Σχετικά Άρθρα

(upd)Τρείς θα είναι οι κλίμακες των επιδοτήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια για τον μήνα Οκτώβριο και θα καλύπτουν από το 70-90% των αυξήσεων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας.

O υπουργός ανακοίνωσε επίσης, την επιβολή τέλους 10 ευρώ/θερμική MWh για τις ποσότητες φυσικού αερίου, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Τα έσοδα του τέλους που θα καταβάλλεται από τους ηλεκτροπραγωγούς με χρήση φυσικού αερίου, θα αξιοποιηθούν για την χρηματοδότηση των επιδοτήσεων και για την ενίσχυση έργων πράσινης ενέργειας.

Στην πρώτη κλίμακα, μέχρι 500 KWh/μήνα που αφορά περίπου το 90% των νοικοκυριών, η επιδότηση ανέρχεται σε 436 ευρώ/MWh και καλύπτει το 90% των αυξήσεων.

Στην δεύτερη κλίμακα, από 501-1000 KWh ανέρχεται σε 386 ευρώ/MWh που καλύπτει το 80% των αυξήσεων.

Στην τρίτη κλίμακα, για καταναλώσεις πάνω από 1.000 KWh, η επιδότηση ανέρχεται σε 336 ευρώ/MWh. Καλύπτει το 70% των αυξήσεων, ενώ εκτιμάται ότι σε αυτή την κλίμακα υπάγεται μόνο το 2% των νοικοκυριών.

Για την δεύτερη και την τρίτη κλίμακα, προβλέπεται αύξηση της επιδότησης κατά 50 ευρώ/MWh, αν ένα νοικοκυριό μειώσει την μέση ημερήσια κατανάλωσή του κατά 15%.

Για τους καταναλωτές που υπάγονται στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, καλύπτεται σχεδόν το 100% των αυξήσεων με επιδότηση 485 ευρώ/MWh.

Για τα επαγγελματικά τιμολόγια, έως 35 KVa με καταναλώσεις έως 2.000 KWh/μήνα η επιδότηση ανέρχεται σε 398 ευρώ/MWh και καλύπτει το 80% των αυξήσεων.

Για τα επαγγελματικά τιμολόγια όλων των κατηγοριών με κατανάλωση πάνω από 2.000 KWh η επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ/MWh.

Οριζόντια είναι η επιδότηση για όλες τις αγροτικές καταναλώσεις και ανέρχεται σε 436 ευρώ/MWh.

To σύνολο των επιδοτήσεων για τον Οκτώβριο φτάνει το 1,1 δις. ευρώ εκ των οποίων το 1 δις. ευρώ προέρχεται από τα έσοδα του Μηχανισμού και δικαιώματα ρύπων που εφαρμόστηκε από τον Ιούλιο και τα 100 εκατ. από τον Προϋπολογισμό.

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, η ΔΕΠΑ θα παρέχει οριζόντια επιδότηση για το σύνολο των 700.000 οικιακών καταναλωτών ύψους 90 ευρώ/MWh, που καλύπτει το 50% των αυξήσεων.Για τους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, η επιδότηση θα ανέρχεται σε 40 ευρώ/MWh.

Με βάση και την σημαντική υποχώρηση των τιμολογήσεων των παρόχων που διαμορφώνονται στο εύρος 0,575-0,625 ευρώ/KWh, η επιδότηση της τάξης των 0,436/KWh που ανακοινώθηκε για την συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών κατανάλωσης μέχρι 500 KWh μηνιαίως, μειώνουν τις επιβαρύνσεις των καταναλωτών στο εύρος 0,145 ευρώ/MWh – 0,195 ευρώ/MWh, δηλαδή σε επίπεδα αντίστοιχα των μειώσεων του Σεπτεμβρίου, είτε και ακόμη χαμηλότερα κατά περιπτώσεις.

Παράλληλα, η επιδότηση εμφανίζεται σημαντικά αυξημένη στο φυσικό αέριο, χάρις στην ευρωστία της ΔΕΠΑ.Θετικό στοιχείο επίσης, το γεγονός ότι από τον Προϋπολογισμό χρειάστηκε να δοθούν μόνο 100 εκατ. ευρώ για τον Οκτώβριο, στοιχείο που δείχνει ότι το κυβερνητικό επιτελείο κρατά σημαντικά πολεμοφόδια για τις εξελίξεις των χειμερινών μηνών.

Παραδείγματα για οικιακούς καταναλωτές με τη νέα κλιμακωτή επιδότηση του Οκτωβρίου

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 400ΚWh/μήνα:

Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις: 236 ευρώ

Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 62 ευρώ

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 700ΚWh/μήνα:

Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις: 413 ευρώ

Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 118 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 108 ευρώ

Νοικοκυριό με μέση μηνιαία κατανάλωση 1.200ΚWh/μήνα:

Θα πλήρωνε χωρίς τις επιδοτήσεις: 708 ευρώ
Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά: 230 ευρώ και αν εξοικονομήσει 15%, θα πληρώσει 194.8 ευρώ
Capture1.JPG

Capture2_1.JPGCapture3.JPG
Capture_4_1.JPGΑναλυτικά οι σημερινές δηλώσεις του υπουργού


«Η διεθνής ενεργειακή κρίση, που επηρεάζει καθοριστικά ολόκληρη την Ευρώπη και τροφοδοτείται από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, συνεχίζεται και δημιουργεί ασφυκτικές καταστάσεις σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε, έστω και καθυστερημένα, να αναλάβει πρωτοβουλίες κοινής αντιμετώπισης του προβλήματος χωρίς απτά αποτελέσματα ως τώρα. Πολλές χώρες, ακόμα και οι πιο ισχυρές, όπως η Γερμανία, προειδοποιούν τους πολίτες τους για υπερβολικά αυξημένους λογαριασμούς ενέργειας και υποχρεωτικές διακοπές στην παροχή της.

Μέσα σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η Ελλάδα προνόησε κι από την πρώτη στιγμή έχει πάρει μέτρα, απορροφώντας το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης και διατηρώντας τους λογαριασμούς σε προσιτά επίπεδα, στηρίζοντας νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες. Δημιουργήσαμε τον μόνιμο μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων που εισπράττουμε από τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής και που έχει ήδη αποδώσει σε μόλις 2,5 μήνες, πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Φέτος, καταγράφεται ρεκόρ εισαγωγής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου που καταφθάνουν στη Ρεβυθούσα, καθώς έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τα πλοία που έδεσαν στον τερματικό σταθμό.

Όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη κατά τους χειμερινούς μήνες που έρχονται, ώστε να ανταποκριθούμε στη δοκιμασία που θέτει ο ενεργειακός πόλεμος, ο οποίος εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και μας επηρεάζει αναπόφευκτα.

Με αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση έχει θέσει τρεις στόχους για το επόμενο διάστημα:

Πρώτον, να συνεχίσουμε τη στήριξη των πολιτών, εξασφαλίζοντας προσιτές τιμές ενέργειας για τα νοικοκυριά,

Δεύτερον, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα για να έχουμε ενεργειακή επάρκεια όλο το χειμώνα και

Τρίτον, να ενισχύσουμε την προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

Από σήμερα, όλοι οι πολίτες μπορούν να μπουν στο site του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, https://ypen.gov.gr/ και να βρουν 23 προτάσεις και ιδέες για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σε συνέχεια αυτής της πολιτικής εξοικονόμησης, από 1η Οκτωβρίου ειδικά για τα νοικοκυριά θεσπίζουμε ένα νέο μοντέλο κλιμακωτής επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Συγκεκριμένα:

Ηλεκτρική Ενέργεια - Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια

Δημιουργούμε για τον μήνα Οκτώβριο, τρεις κλίμακες επιδοτήσεων για τους οικιακούς καταναλωτές. 

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου.

Η κλιμακωτή επιδότηση για τον Οκτώβριο διαμορφώνεται ως εξής: 

  • Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh απορροφούμε το 90% της αύξησης, με την επιδότηση να φτάνει στα 436 €/MWh. Αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση από 501-1000kWh απορροφούμε το 80% της αύξησης, με επιδότηση 386 €/MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 €/MWh.
  • Για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1001KWh, απορροφούμε το 70% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 336 €/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 €/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
  • Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφούμε όπως κάθε μήνα σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 485 €/MWh.

Ηλεκτρική Ενέργεια - Επιδότηση σε Εμπορικά Τιμολόγια

Συγκεκριμένα:

  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWh στον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 €/ΜWh. Απορροφούμε το 80% της αύξησης.
  • Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230€/MWh
  • Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 €/MWh.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Οκτώβριο, ανέρχεται στα 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 1 δις. ευρώ προέρχεται από την ανάκτηση των υπερεσόδων των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής και των εσόδων από δημοπρασίες ρύπων και τα 100 εκατ. από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Φυσικό Αέριο - Επιδότηση σε Οικιακά Τιμολόγια - Νοικοκυριά

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 90 € ανά θερμική MWh για όλους τους οικιακούς καταναλωτές, και για το σύνολο της  μηνιαίας κατανάλωσης, απορροφώντας πάνω από το 50% της αύξησης. Το μέτρο αφορά σε 700.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Φυσικό Αέριο - Επιδότηση σε Μη Οικιακά Τιμολόγια

Η επιδότηση του Φυσικού Αερίου από την Κυβέρνηση σε όλους τους Εμπορικούς Καταναλωτές και στη Βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 € ανά θερμική MWh.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει την πολιτική θωράκισης των καταναλωτών από τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις του ενεργειακού πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ευρώπη. Για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ενεργειακού πολέμου, τη στήριξη των ευάλωτων συμπολιτών μας και για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας μας εισάγουμε τέλος ύψους 10 ευρών ανά θερμική mwh που θα επιβληθεί στις εταιρείες Ηλεκτροπαραγωγής για τις ποσότητες του Φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα έσοδα από το ειδικό τέλος θα κατευθύνονται στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης και θα έχουν ως στόχο την:

α) Υποστήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου

β) Υποστήριξη επενδύσεων σε εναλλακτικά καύσιμα, όπως το βιομεθάνιο και το πράσινο υδρογόνο

γ) Υποστήριξη τροποποιήσεων και επεκτάσεων υποδομής του συστήματος φυσικού αερίου που είναι απαραίτητες για την αντικατάσταση του ρωσικού φυσικού αερίου και την ενίσχυση της δυνατότητας εισαγωγών από άλλες πηγές

Μαζί, θα τα καταφέρουμε και σε αυτή τη μάχη».www.worldnergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης

?>