Ενέργεια

Αυστρία: Δεν αποτελεί σωτηρία η επιβολή ανώτατου ορίου στα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας

Αυστρία: Δεν αποτελεί σωτηρία η επιβολή ανώτατου ορίου στα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας
H προμήθεια της χώρας για το χειμώνα είναι πιθανότατα εξασφαλισμένη λόγω του ότι τα επίπεδα αποθήκευσης βρίσκονται στο 74%

Τα σχέδια της ΕΕ για την επιβολή ανώτατου ορίου στα κέρδη των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας δεν θα κάνουν την ενέργεια φθηνότερη, εξήγησε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Μάγκνους Μπρούνερ, ενώ η κυβέρνηση πρωτοστατεί σε μια νέα πρωτοβουλία για την ανεξαρτησία από το φυσικό αέριο, όπως μεταδίδει το euractiv.gr

Λίγες χώρες της ΕΕ εξαρτώνται τόσο πολύ από το ρωσικό φυσικό αέριο όσο η Αυστρία, με περίπου το 90% πριν από τον πόλεμο να προέρχεται από το Κρεμλίνο. Ενώ η προμήθεια της χώρας για το χειμώνα είναι πιθανότατα εξασφαλισμένη λόγω του ότι τα επίπεδα αποθήκευσης βρίσκονται στο 74%, η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή την πρόταση του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ για την επιβολή ανώτατου ορίου στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας.

Η απλή θέσπιση ανώτατου ορίου στα κέρδη δεν είναι αρκετή, δήλωσε στο Αυστριακό Συνέδριο Ενέργειας 2022 την Πέμπτη, καθώς η μείωση της δυνατότητας των εταιρειών να επενδύσουν δεν θα διευκολύνει την απομάκρυνση από το ρωσικό φυσικό αέριο.Η αποκοπή των κερδών από την κρίση είναι ένα θέμα χρηματοδότησης, «το οποίο είναι σίγουρα επίσης σημαντικό, αλλά φυσικά δεν κάνει την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο φθηνότερα. Τα εθνικά ανώτατα όρια, η εθνική δράση σε αυτόν τον τομέα, επίσης δεν έχουν νόημα».

Ο Μπρούνερ σημείωσε επίσης ότι έδωσε εντολή στην εταιρεία συμμετοχών της κυβέρνησης ÖBAG να αρχίσει να πιέζει για μεσοπρόθεσμη ανεξαρτησία από τη Ρωσία.

Με πολλές μεγάλες ενεργειακές εταιρείες στο χαρτοφυλάκιό της, συμπεριλαμβανομένης της OMV, ενός σημαντικού περιφερειακού παίκτη, ο αντίκτυπος της κυβέρνησης δεν πρέπει να υποτιμάται.Ο υπουργός συνέχισε να υπαινίσσεται το fracking ως πιθανή λύση, μια τεχνολογία παραγωγής φυσικού αερίου εξαιρετικά αμφιλεγόμενη στην περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένη Αυστρία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης