Τελευταία Νέα

ΗΠΑ: Στόχος τα 15 GW πλωτής υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας έως το 2035

ΗΠΑ: Στόχος τα 15 GW πλωτής υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας έως το 2035
Στόχος ο ανταγωνισμός με Ευρώπη και Ασία που έχουν εξαιρετική πορεία στον εν λόγω κλάδο

Διεθνής κόμβος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στοχεύουν να καταστούν οι ΗΠΑ, σχεδιάζοντας την ενίσχυση της αιολικής τους παραγωγής, σύμφωνα με το Oilprice.

O Joe Biden πιστεύει ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αναπτύξουν γρήγορα την αιολική τους ενέργεια για να ανταγωνιστούν αυτήν της Ευρώπης και της Ασίας, οι οποίες έχουν ήδη δημιουργήσει ισχυρούς τομείς αιολικής ενέργειας τις τελευταίες δεκαετίες. Η κυβέρνηση στοχεύει τώρα σε 15 GW πλωτής υπεράκτιας αιολικής ισχύος μέχρι το 2035.

Αυτός ο νέος στόχος βασίζεται στον υπάρχοντα στόχο των 30 GW υπεράκτιας αιολικής ισχύος έως το 2030. H κυβέρνηση αναμένει ότι 15 GW θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν πάνω από 5 εκατομμύρια σπίτια με καθαρή ενέργεια. Με μεγάλες επενδύσεις στην ανάπτυξη πλωτών αιολικών εγκαταστάσεων, το κόστος της τεχνολογίας αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 70% έως το 2035, σε 45 δολ/MWh.

Oι αιτίες αισιοδοξίας

Η τεχνολογία πλωτής ανεμογεννήτριας σημαίνει ότι οι εγκαταστάσεις μπορούν να εγκατασταθούν σε βαθύτερα νερά από τις εκδόσεις σταθερού πυθμένα. Αυτό θα διευρύνει το αιολικό δυναμικό της Αμερικής επιτρέποντας στις ενεργειακές εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε αιολικούς πόρους σε αναξιοποίητα ύδατα. Το Υπουργείο Ενέργειας (DoE) πιστεύει ότι υπάρχουν περίπου 4,3 TWh δυνητικής αιολικής ενέργειας στα ανοικτά των ακτών των ΗΠΑ, με μόνο 1,5 TWh διαθέσιμα σε περιοχές όπου θα μπορούσαν να κατασκευαστούν τουρμπίνες σταθερού πυθμένα.

Παράλληλα, ο Biden δημοσίευσε νομοσχέδιο για τις υποδομές, υποστηρίζοντας σθεναρά την ανάπτυξη της χωρητικότητας αιολικής ενέργειας της Αμερικής. Πρότεινε επίσης ότι το DoE θα προσφέρει σύντομα περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση έρευνας, ανάπτυξης και επίδειξης. Αναπτύσσοντας αιολικά πάρκα κατά μήκος του μεγαλύτερου μέρους της Δυτικής Ακτής, της Χαβάης και των Μεγάλων Λιμνών, καθώς και μέρος της Ανατολικής Ακτής, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν σύντομα να γίνουν κόμβος αιολικής ενέργειας, αυξάνοντας την ικανότητά τους να ανταγωνιστούν σημαντικούς διεθνείς παίκτες στην Ευρώπη και την Ασία . Ωστόσο, μεγάλο μέρος αυτής της εξέλιξης θα βασίζεται στη βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος και στη μείωση του κόστους λειτουργίας των ανεμογεννητριών.

Το «ανανεώσιμο» μέλλον

Καθώς οι ΗΠΑ εγκαινιάζουν πολλές νέες πολιτικές και στόχους για την υποστήριξη της ταχείας μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, οι ενεργειακές εταιρείες σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται να αναπτύξουν μεγάλα έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας, μεταξύ άλλων καινοτόμων ιδεών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ενώ οι ΗΠΑ μπορεί να έχουν μείνει πίσω από άλλες μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία χρόνια, αυτή η κίνηση για ταχεία επέκταση θα μπορούσε να τις κάνει να ανταγωνίζονται γρήγορα μερικούς από τους σημαντικότερους διεθνείς παίκτες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης