Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Simson: Κάλεσμα για διπλό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου - Επιχειρεί να επικεντρώσει στο ρωσικό;

Simson: Κάλεσμα για διπλό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου - Επιχειρεί να επικεντρώσει στο ρωσικό;
Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να διαπραγματευτεί με τους δικούς της προμηθευτές φυσικού αερίου, τόνισε μεταξύ άλλων η Ευρωπαία Επίτροπος
Σχετικά Άρθρα

(upd)Η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Kadri Simson κάλεσε σήμερα (29/9) το  μπλοκ να περιορίσει την τιμή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Ενόψει τις αυριανής (30/9) συνάντησης των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, η Simson υπογράμμισε ότι: «Πιστεύω ακράδαντα ότι χρειαζόμαστε ανώτατο όριο τιμής για όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, σε τέτοιο βαθμό που να το καθιστά ελκυστικό για την διατήρηση της εξαγωγικής του δραστηριότητας».

Τέλος, συμπλήρωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να εισάγει ένα ξεχωριστό ανώτατο όριο τιμών ειδικά για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΕΕ θα πρέπει επίσης να διαπραγματευτεί με τους δικούς της προμηθευτές φυσικού αερίου για να προσπαθήσει να μειώσει τις τιμές, και είπε ότι εάν αυτό αποτύχει, θα μπορούσε να είναι δυνατό ένα ευρύτερο ανώτατο όριο τιμών.

Διάσταση απόψεων  - Επιχειρεί η Simson να επικεντρώσει στο ρωσικό αέριο το πλαφόν;

Στον κυκλώνα της ενεργειακής κρίσης, μπρα ντε φερ μεταξύ της Κομισιόν και των κρατών μελών για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, είναι σε εξέλιξη, μία μόλις ημέρα πριν από το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες. «Έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε αλλά είναι το κατάλληλο momentum» τονίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μεταξύ των 15 κρατών – μελών της Ε.Ε, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, που έχουν υπογράψει την επιστολή με την οποία κάνουν έκκληση για ανώτατο όριο τιμών στις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Η Κομισιόν εμμένει στην άποψή της για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, κάτι που αναγράφεται και σε «non-paper». «Πρέπει να δράσουμε στο σημείο όπου το φυσικό αέριο εισέρχεται στην αγορά μας» σημείωσε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον σε δηλώσεις της.

Ανεξάρτητα από το τί πιστεύει η Κομισιόν τα 15 κράτη μέλη θα συνεχίσουν να πιέζουν. Εκτός από την Ελλάδα, την Ιταλία, το Βέλγιο και την Πολωνία που ξεκίνησαν να πιέζουν και να προωθούν αυτή την επιστολή, στις υπογραφές υπάρχει και η Γαλλία που είναι η δεύτερη σε πληθυσμό χώρα μετά τη Γερμανία, η οποία αντιτίθεται.

Υπάρχει η σύγκρουση μεταξύ των 15 κρατών-μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο αύριο θα φανεί τι θα καταφέρουν να πετύχουν τα κράτη-μέλη, ενώ από την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα «σχέδιο δράσης» σχετικά με την ενέργεια.
Επίτροπος Ενέργειας:Χρειαζόμαστε ανώτατο όριο τιμής για όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου

«Πρέπει να δράσουμε στο σημείο όπου το φυσικό αέριο εισέρχεται στην αγορά μας» σημείωσε η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον σε δηλώσεις της μία ημέρα πριν από το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας στις Βρυξέλλες και επανέλαβε την πρόταση της Κομισιόν για ανώτατο όριο τιμής στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, αναφέρει το ρεπορτάζ της Ειρήνης Ζαρκαδούλα σύμφωνα με την ERTnews.

Επισήμανε ότι γίνονται «διαπραγματεύσεις με τους αξιόπιστους προμηθευτές μας φυσικού αερίου μέσω αγωγών. Αν αυτό δεν φέρει αποτελέσματα, τότε είναι δυνατό ένα ανώτατο όριο τιμής. Η Ρωσία δεν είναι αξιόπιστος εταίρος. Στην πραγματικότητα, είναι η πηγή του προβλήματος. Εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι χρειαζόμαστε ανώτατο όριο τιμής για όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, σε επίπεδο που εξακολουθεί να το καθιστά ελκυστικό για αυτούς για εξαγωγή στην Ευρώπη».

Παράλληλα, ανέφερε ότι για να θωρακίστούν οι καταναλωτές από τις εξαιρετικά υψηλές τιμές, η Επιτροπή πρέπει  να κάνει έκτακτη παρέμβαση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
«Αυτό θα δημιουργήσει έσοδα για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τα κέρδη των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος και την εισφορά αλληλεγγύης από εταιρείες ορυκτών καυσίμων» τόνισε η Κάντρι Σίμσον.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης