Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο "δέχεται" η Επιτροπή - Γιατί κοστίζει το γενικό πλαφόν που ζητούν οι 15

Επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο

Οι σχεδιασμοί της Κομισιόν για την σημερινή Σύνοδο σύμφωνα με το Reuters

 

Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει επιλογές για να περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός χωρών πιέζει τις Βρυξέλλες να βάλουν πλαφόν στο υπερβολικά υψηλό κόστος των καυσίμων.

Η Γαλλία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πολωνία και άλλες 11 χώρες έγραψαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή την εβδομάδα, ζητώντας της να προτείνει ανώτατο όριο τιμών σε όλη την ΕΕ στις χονδρικές συναλλαγές φυσικού αερίου για να βοηθήσει να περιοριστεί ο αυξανόμενος πληθωρισμός.

Άλλες χώρες είναι αντίθετες - ανάμεσά τους η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής φυσικού αερίου της Ευρώπης και η Ολλανδία - και δεν είναι σαφές εάν θα υπήρχε αρκετή υποστήριξη μεταξύ των χωρών για να εγκρίνουν οποιαδήποτε πρόταση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε επίσης αμφιβολίες και πρότεινε στην ΕΕ να προχωρήσει με πιο περιορισμένες εκδόσεις ανώτατου ορίου τιμών.

Οι διάφοροι τρόποι με τους οποίους η Ευρώπη θα μπορούσε να περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου είναι:

Πλαφόν τιμής σε όλο το αέριο

Αυτό ζήτησαν οι 15 χώρες της ΕΕ να προτείνει επειγόντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. "Αυτό το ανώτατο όριο τιμών... είναι το μόνο μέτρο που θα βοηθήσει κάθε κράτος μέλος να μετριάσει την πληθωριστική πίεση", ανέφεραν.
Η Επιτροπή είναι επιφυλακτική. Σε ένα έγγραφο που αναλύει διάφορες επιλογές για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου την Τετάρτη, αναφέρει ότι ένα ευρύ ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσε να είναι πολύπλοκο και να θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια - επιχειρήματα που προβάλλονται επίσης από επιφυλακτικές χώρες όπως η Γερμανία.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι ένα ανώτατο όριο τιμής χονδρικής για συναλλαγές - που καλύπτουν τόσο τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου όσο και τις προμήθειες αγωγών - θα μπορούσε να διαταράξει τις ροές καυσίμων μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Αυτό οφείλεται στο ότι σε μια έλλειψη εφοδιασμού, τα σήματα τιμών δεν θα είναι πλέον σε θέση να οδηγήσουν τις ροές σε περιοχές που χρειάζονται επειγόντως φυσικό αέριο. Η Επιτροπή πρότεινε ότι ένα τέτοιο ανώτατο όριο θα μπορούσε να λειτουργήσει μόνο εάν δημιουργηθεί μια νέα οντότητα για την κατανομή και την αποστολή δύστοκων και προβληματικών προμηθειών καυσίμων μεταξύ των κρατών.
Η ΕΕ θα χρειαζόταν επίσης «σημαντικούς οικονομικούς πόρους» για να διασφαλίσει ότι οι χώρες θα εξακολουθούν να προσελκύουν προμήθειες φυσικού αερίου από ανταγωνιστικές παγκόσμιες αγορές, όπου άλλοι αγοραστές μπορεί να είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τιμές πάνω από το ανώτατο όριο της ΕΕ, ανέφερε η Επιτροπή, προσθέτοντας ότι η κίνηση θα μπορούσε να «προκαλέσει διαταραχές του εφοδιασμού " από ξένους προμηθευτές.

Πλαφόν τιμής στο ρωσικό αέριο

«Πιστεύω ακράδαντα ότι χρειαζόμαστε ανώτατο όριο τιμών σε όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε την Πέμπτη ο Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον.
Η Επιτροπή πρότεινε ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά απέσυρε την ιδέα μετά την αντίσταση των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που ανησύχησαν ότι η Μόσχα θα ανταπαντούσε διακόπτοντας το υπόλοιπο φυσικό αέριο που τους στέλνει ακόμα.

Η Ευρώπη βασιζόταν στη Ρωσία για περίπου το 40% του φυσικού της αερίου πριν η Μόσχα εισβάλει στην Ουκρανία. Αυτό το μερίδιο έχει πέσει στο 9% καθώς η Ρωσία έκτοτε μείωσε τις προμήθειες στην Ευρώπη.

Δεδομένων των χαμηλών ποσοτήτων που στέλνει τώρα η Μόσχα, ορισμένοι διπλωμάτες της ΕΕ υποστηρίζουν ότι ένα ανώτατο όριο τιμής θα είχε  ελάχιστες επιπτώσεις  για τη μείωση των ευρωπαϊκών τιμών του φυσικού αερίου και θα λειτουργούσε περισσότερο ως μια γεωπολιτική κίνηση για τη μείωση των εσόδων στη Μόσχα.

Πλαφόν τιμής στο αέριο που χρησιμοποιείται για ηλεκτρική ενέργεια

Η Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι θα είναι έτοιμη να εισαγάγει ένα ανώτατο όριο τιμών στην ΕΕ ειδικά για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζονται από τον τελευταίο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής που απαιτείται για την κάλυψη της ζήτησης - συνήθως, μια μονάδα φυσικού αερίου. Η μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτείται με φυσικό αέριο θα μπορούσε επομένως να μειώσει τη συνολική τιμή της ενέργειας - αν και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αντισταθμίσουν τις μονάδες φυσικού αερίου για το χάσμα μεταξύ της ανώτατης τιμής και της υψηλότερης τιμής αγοράς στην οποία αγοράζουν καύσιμα.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία εφάρμοσαν ένα σχέδιο τον Ιούνιο - το οποίο βοήθησε στην πτώση των τοπικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά συνέπεσε επίσης με την αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου στην Ισπανία.

Η Επιτροπή είπε ότι τυχόν παρεμβάσεις για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου πρέπει να συνδυάζονται με μέτρα για την αποφυγή αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου, σε μια εποχή που οι χώρες προσπαθούν να εξοικονομήσουν καύσιμα.

Νέος δείκτης τιμής αερίου

Η ΕΕ εργάζεται επίσης για μια εναλλακτική τιμή αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, το οποίο οι ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονται να αγοράσουν από τις διεθνείς αγορές για να αντικαταστήσουν το ρωσικό αέριο.

Ιστορικά, η τιμή του φυσικού αερίου στον Ολλανδικό κόμβο της "Title Transfer Facility" (TTF) έχει χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς τιμής για παραδόσεις LNG στην Ευρώπη.

Αλλά μια σημαντική μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου έχει κάνει την τιμή του TTF εξαιρετικά ασταθή και πιο ακριβή από τις τιμές LNG σε άλλες περιοχές.

Πηγές του κλάδου αναφέρουν ότι η αγορά της ΕΕ πρέπει να έχει μια τιμή που να αντικατοπτρίζει την πραγματική προσφορά και ζήτηση LNG, αν και ορισμένοι πρότειναν η βιομηχανία να αναπτύξει από μόνη της ένα νέο σημείο αναφοράς.
Η επιτυχία του δείκτη αναφοράς θα εξαρτηθεί από το εάν ο κλάδος θα αρχίσει να το χρησιμοποιεί.

«Ένα νέο σημείο αναφοράς LNG που βασίζεται σε συναλλαγές, βασισμένο σε αντικειμενικά επαληθεύσιμες εκτιμήσεις τιμών για τις παραδόσεις φορτίου, θα αποτελέσει ένα πολύτιμο σημείο αναφοράς για τους συμμετέχοντες στην αγορά που θα χρησιμοποιηθούν σε εθελοντική βάση», ανέφερε η Επιτροπή στο έγγραφό της.

Τα επόμενα βήματα

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν πιθανά ανώτατα όρια στις τιμές του φυσικού αερίου σε συνάντηση σήμερα  Παρασκευή 30/9. Η Επιτροπή, η οποία εκπονεί τις πολιτικές της ΕΕ, θα διανείμει τον επόμενο μήνα λεπτομέρειες τον επόμενο μήνα σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα που εξετάζει για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Μόλις η Επιτροπή υποβάλει προτάσεις, οι 27 χώρες του μπλοκ θα τις διαπραγματευτούν και θα προσπαθήσουν να βρουν μια τελική συμφωνία. Εκτός από τα ανώτατα όρια τιμών, οι Βρυξέλλες σχεδιάζουν μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης στήριξης ρευστότητας για τις εταιρείες ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης