Ενέργεια

Reuters: Kοντά σε συμφωνία για τις "απροσδόκητες" εισφορές στην ενέργεια στην ΕΕ - Στα άκρα για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου

Reuters: Kοντά σε συμφωνία για τις

Οι ευρωπαϊκές χώρες διαφωνούν για τα ανώτατα όρια τιμών του φυσικού αερίου 15 χώρες ζητούν ανώτατο όριο τιμών σε όλες τις συναλλαγές φυσικού αερίου - Η ΕΕ προτείνει πιο στοχευμένα ανώτατα όρια τιμών, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού φυσικού αερίου

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμες να εγκρίνουν ένα πακέτο έκτακτων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των εισφορών απροσδόκητων κερδών στις ενεργειακές εταιρείες την Παρασκευή, σε μια συνάντηση όπου τα κράτη θα κλειδώσουν επίσης για το αν θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ διαπραγματεύονται μέτρα που πρότειναν οι Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα για να προσπαθήσουν να συγκρατήσουν μια άνοδο της τιμής ενέργειας που πυροδοτεί τον πληθωρισμό-ρεκόρ σε ολόκληρο το μπλοκ και απειλεί με ύφεση.

Διπλωμάτες από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ήταν βέβαιοι ότι οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ θα εγκρίνουν τα μέτρα στη συνάντηση την Παρασκευή - αν και με τροποποιήσεις στα αρχικά σχέδια της ΕΕ, τα οποία οι Βρυξέλλες είπαν ότι θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν 140 δισεκατομμύρια ευρώ για να δαπανήσουν οι κυβερνήσεις για να στηρίξουν καταναλωτές και επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους διογκούμενους λογαριασμούς.

Η συμφωνία θα επιβάλει φόρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ στα πλεονάσματα των κερδών των εταιρειών ορυκτών καυσίμων που πραγματοποιήθηκαν το 2022 ή το 2023 και θα ανακτήσει τα έσοδα που αποκομίζουν οι χαμηλού κόστους παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από την αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας.

Ανώτατο όριο τιμής

Αλλά ακόμη και πριν εγκριθούν αυτά τα μέτρα, οι χώρες πιέζουν τις Βρυξέλλες για περαιτέρω δράση - συγκεκριμένα, ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου.

Δεκαπέντε χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πολωνίας, προέτρεψαν την Τρίτη την ΕΕ να προτείνει ένα ευρύ ανώτατο όριο τιμών σε όλες τις χονδρικές συναλλαγές φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μοιράστηκε ανάλυση διαφόρων επιλογών για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου με χώρες το απόγευμα της Τετάρτης, η οποία έδωσε έναν σκεπτικιστικό τόνο για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου χονδρικής - προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να είναι περίπλοκο να ξεκινήσει, να απαιτεί «σημαντικούς οικονομικούς πόρους» και να προκαλέσει διαταραχές στην παροχή φυσικού αερίου.

Η Επιτροπή είπε, ωστόσο, ότι η ΕΕ θα πρέπει να επιβάλει πιο περιορισμένα ανώτατα όρια τιμών σε ορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι χρειαζόμαστε ανώτατο όριο τιμών σε όλες τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου», δήλωσε την Πέμπτη η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον.

Η Σίμσον είπε ότι η ΕΕ είναι επίσης έτοιμη να εισαγάγει ένα ξεχωριστό ανώτατο όριο τιμών, ειδικά για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα ευρύτερο ανώτατο όριο θα πρέπει να εξεταστεί μόνο εάν οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τους προμηθευτές φυσικού αερίου αγωγών της για μείωση των τιμών δεν το επιτύχουν.

«Πολλά κράτη μέλη δυσκολεύονται ολοένα και περισσότερο και δεν βλέπουν συγκεκριμένη απάντηση (ΕΕ)», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ. Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή, η οποία εκπονεί τις πολιτικές της ΕΕ, δεν έχει προτείνει επίσημα ανώτατα όρια τιμών.

Η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία είναι μεταξύ εκείνων που αντιτίθενται στο ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου - δημιουργώντας ένα πιθανό σκραπ μεταξύ των χωρών εάν η ΕΕ προτείνει το μέτρο.

Μετά τη συζήτηση του θέματος με χώρες την Παρασκευή, η Επιτροπή αναμένεται να μοιραστεί λεπτομέρειες την επόμενη εβδομάδα σχετικά με πιθανά νέα μέτρα της ΕΕ για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου - πιθανώς, μέσω ανώτατου ορίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης