Ενέργεια

Μάχη στις Βρυξέλλες για την επιβολή πλαφόν στην τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου - "Επανήλθε" η λύση για επιβολή μόνο στο ρωσικό

Μάχη στις Βρυξέλλες για την επιβολή πλαφόν στην τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου -

Αντίθετοι Κομσιόν και Γερμανοί  - Η Σίμσον επανέφερε την λύση του πλαφόν στο ρωσικό

 

Σχετικά Άρθρα
Εξαιρετικά δύσκολη αναμένεται να είναι η σημερινή σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή εισαγωγής του συνόλου του φυσικού αερίου ανεξαρτήτως πηγής, έχει προκαλέσει ήδη ισχυρή αντιπαράθεση μεταξύ των 15 κρατών μελών που προτείνουν το μέτρο και χωρών όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία που διαφωνούν, αλλά και της ίδιας της Κομισιόν.


Ενδεικτικό της σφοδρότητας της αντιπαράθεσης, η οποία αναμένεται να επισκιάσει την σημερινή σύνοδο, είναι το γεγονός πως η Κομισιόν έσπευσε να απαντήσει με non paper που διέρρευσε στα διεθνή μέσα, στην κοινή επιστολή των 15 κρατών μελών, ενώ και η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, προχώρησε κατ΄ αρχήν σε άτυπες ενημερώσεις και εν συνεχεία σε επίσημη δήλωση, επιχειρηματολογώντας για τους λόγους που δεν πρέπει να επιβληθεί ενιαίο πλαφόν στις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Μάλιστα η κ. Σίμσον ξαναέβαλε στο «τραπέζι» την γερμανική πρόταση, που είχε υιοθετηθεί και από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Μια πρόταση που στην προηγούμενη φάση των διαπραγματεύσεων είχε αποσυρθεί σχεδόν μέσα σε ένα διήμερο από τη δημόσια συζήτηση.

Ωστόσο, χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα εκείνες που εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, είναι αντίθετες σε ένα τέτοιο μέτρο, φοβούμενες ότι θα οδηγήσει στο οριστικό και πλήρες κλείσιμο της ροής από τη Ρωσία. Μεταξύ των χωρών αυτών είναι και η Ελλάδα η οποία προμηθεύεται ρωσικό αέριο μέσω του Turk Stream και δεν επιθυμεί την πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας της, παρά το γεγονός ότι έχει μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο στο 34% του μίγματος εισαγωγών το πρώτο εξάμηνο του έτους, από το 45% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόταση για την επιβολή πλαφόν στο σύνολο των εισαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είχε υποβληθεί κατ΄αρχήν από τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Μάρτιο και μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, πλέον έχει πάρει τη μορφή κοινής επιστολής που υπογράφεται από 15 χώρες μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία) και έχει εξασφαλίσει ειδική πλειοψηφία καθώς υποστηρίζεται από μεγάλες ώρες όπως η Γαλλία η Ισπανία και η Πολωνία.

Εντείνονται οι πιέσεις

Η Κομισιόν και οι χώρες που διαφωνούν με το μέτρο, υποστηρίζουν ότι η στις εισαγωγές φυσικού αερίου, είναι πολύπλοκη, έχει μεγάλο κόστος και ενδέχεται να προκαλέσει διαταραχές στον εφοδιασμό της Ένωσης και κατ΄ επέκταση στην επάρκεια τροφοδοσίας.
Πάντως, τα κράτη μέλη που στηρίζουν το μέτρο αναμένεται να κλιμακώσουν την πίεση τους κατά τη σημερινή Σύνοδο των Υπουργών, στην οποία την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.
Ενδεικτική των προθέσεων είναι και η χθεσινή δήλωση του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι «θα επιμείνουμε στην ανάγκη επιβολής πλαφόν».
«Βλέπουμε είπε ο κ. Οικονόμου, ότι γύρω από τις προτάσεις μας συγκροτείται μια διευρυνόμενη πλειοψηφία κρατών – μελών. Έχουμε μπροστά μας το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας αλλά και τις δυο Συνόδους Κορυφής εντός του Οκτωβρίου και θα επιμείνουμε».

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Βρυξέλλες έχουν παρουσιάσει διάφορες επιλογές με στόχο τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου όπως για παράδειγμα τη δημιουργία ενός νέου δείκτη αναφοράς, πέραν του TTF που παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα. Ωστόσο οι προτάσεις αυτές δεν έχουν λάβει ακόμη επίσημη μορφή, με αποτέλεσμα τα κράτη μέλη να βρίσκονται αντιμέτωπα με μια πρωτοφανή κρίση και τις Βρυξέλλες απλώς να κλωτσάνε όλο και λίγο πιο κάτω το τενεκεδάκι της λήψης αποφάσεων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης