Ενέργεια

Ακριβότερη αγορά της Ευρώπης σήμερα 3/10 η ελληνική χονδρεμπορική ρεύματος - Ανεβαίνουν παντού οι τιμές

Ακριβότερη αγορά της Ευρώπης σήμερα 3/10 η ελληνική χονδρεμπορική ρεύματος - Ανεβαίνουν παντού οι τιμές
Η απόφαση της Gazprom το Σάββατο 2/10 να διακόψει τις ροές αερίου προς την Ιταλία, επικαλούμενη προβλήματα με κάποιες αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής στην Αυστρία, ενδέχεται να εντείνει τις πιέσεις

Εντυπωσιακή άνοδο κατά 103% σημειώνουν οι σημερινές τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα η οποία για μια ακόμη φορά τον τελευταίο μήνα είναι η ακριβότερη αγορά της Ευρώπης, ενσωματώνοντας τις υψηλές τιμές TTF του Αυγούστου αλλά και τη γενικότερη αναταραχή των ενεργειακών αγορών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η ελληνική χονδρική αγορά ηλεκτρισμού, επανήλθε σήμερα στα υψηλά επίπεδα του προηγούμενου διαστήματος και διαμορφώθηκε στα 369,95 ευρώ/MWh, μετά την πρώτη κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου λόγω και της μειωμένης ζήτησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή στην ελληνική αγορά είναι αρκετά υψηλότερη από τις περισσότερες αγορές της Ευρώπης πλην της Ιταλίας που διαμορφώθηκε στα 346,73 ευρώ/MWh. Στη Βουλγαρία που επίσης είναι διασυνδεδεμένη με το ελληνικό σύστημα η τιμή είναι κατά περίπου 100 ευρώ χαμηλότερα, στα 246,97 ευρώ/MWh.
Βέβαια όλες οι χώρες παρουσιάζουν άνοδο (η μόνη εξαίρεση είναι η Β. Ιρλανδία με -16,6% στα 206,36 ευρώ/MWh), πράγμα που δεν αποτελεί έκπληξη καθώς είναι σύνηθες να ανεβαίνει η ζήτηση -και μαζί της οι τιμές- την πρώτη εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας, σε σχέση με την Κυριακή, που λόγω της αργίας η κατανάλωση είναι μειωμένη, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων.

Ωστόσο, η τεράστια αύξηση στις εγχώριες τιμές χονδρικής, δημιουργεί ερωτηματικά καθώς τόσο μεγάλες διακυμάνσεις είναι πολύ σπάνιες. Μάλιστα η άνοδος της τιμής σημειώνεται παρά το γεγονός ότι ο όγκος των συναλλαγών αυξάνεται μόνον κατά 3% από την μία ημέρα στην άλλη για να διαμορφωθεί σήμερα στις 260,67 GWh.

Το μείγμα

Η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο εγχώριο μείγμα βρίσκεται σήμερα στο 33,5 %. Το μερίδιο των αιολικών και των φωτοβολταϊκών στο σημερινό ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα κυμαίνεται στο 27,6%, ενώ εξαιρετικά μειωμένη είναι η παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων, μόλις στο 4,2% και των υδροηλεκτρικών, στο 4%, ενώ οι εισαγωγές είναι από τους πρωταγωνιστές της ημέρας με μερίδιο 23,5%. Αντίθετα το μερίδιο των εξαγωγών υποχωρεί στο 6,8%

Εν τω μεταξύ την Παρασκευή, 30/9, η τιμή του φυσικού αερίου TTF στο συμβόλαιο Οκτωβρίου έκλεισε στα 186, 245 ευρώ (-1,353%) και η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στα 66,13 ευρώ/τόνο, καθώς έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα υψηλά της προηγούμενης περιόδου, όταν ξεπερνούσε τα 90 ευρώ/τόνο. Πρόκειται σαφώς για υψηλά επίπεδα, χωρίς καμία σχέση όμως με τις αιχμές του πρόσφατου παρttελθόντος.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ πάντως ότι η ελληνική αγορά τιμολογεί με βάση το TTF του προηγούμενου μήνα και στη διάρκεια του Αυγούστου και συγκεκριμένα στις 26/8 σημειώθηκε η κορυφή των 349,9 ευρώ/MWh ενώ και τις επόμενες ημέρες παρέμενε σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Η απόφαση της Gazprom το Σάββατο να διακόψει τις ροές αερίου προς την Ιταλία, επικαλούμενη προβλήματα με κάποιες αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής στην Αυστρία, ενδέχεται να εντείνει τις πιέσεις στην αγορά. Η ιταλική ΕΝΙ ανακοίνωσε ότι δεν έλαβε χθες ρωσικό αέριο και το ίδιο περιμένει να συμβεί και σήμερα.
Η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Βρυξελλών και Μόσχας όσον αφορά στο αέριο συνεχώς εντείνεται, μετά τις εκρήξεις στους δύο υποθαλάσσιους αγωγούς Ρωσίας- Γερμανίας Nord Stream 1 και 2. Μπορεί δε οι τιμές να έχουν υποχωρήσει από τα ρεκόρ του Αυγούστου, αλλά ακόμα και η σταθεροποίησή τους στις τρέχουσες κλίμακες δεν παύει να είναι ανησυχητική.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης