Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πλαφόν από 100 ευρώ/MWh και κάτω μέχρι και υιοθέτηση του δείκτη NBP περιέχουν οι σχεδιασμοί για το φυσικό αέριο

Πλαφόν από 100 ευρώ/MWh και κάτω μέχρι και υιοθέτηση του δείκτη NBP περιέχουν οι σχεδιασμοί για το φυσικό αέριο

Στο φως οι πρώτες τεχνικές λεπτομέρειες για το πλαφόν - Στόχος παράλληλα η διασφάλιση της επάρκειας

 

Σχετικά Άρθρα
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η ελληνική πρόταση που πλέον στηρίζεται από συνολικά 15 χώρες της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση των χωρών του Βορρά με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία η οποία στηρίζεται από την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Δανία.

Ενδεικτική του γεγονότος ότι οι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη είναι η ανακοίνωση εκ μέρους του Έλληνα υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ότι εντός της εβδομάδας θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του των χωρών που υποστηρίζουν την πρόταση της επιβολής πλαφόν προκειμένου να διαμορφώσουν τεχνικά ένα σχέδιο που θα υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να το εισηγηθεί στη Σύνοδο Κορυφής.
Ταυτόχρονα η υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας Νάντια Καλβίνο δήλωσε χθες σε συνέντευξή της στο Bloomberg, πως ελπίζει ότι ο πρωθυπουργός της χώρας της Πέδρο Σάντσεθ θα καταφέρει να πείσει τον Γερμανό ομόλογό του να εγκαταλείψει την αντίθεση στο προτεινόμενο ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, αναφερόμενη στην επικείμενη συνάντηση μεταξύ Σάντσεθ και Σολτς.

Πλαφόν κάτω από τα 100 ευρώ


Σύμφωνα με εκτιμήσεις το επίπεδο της τιμής που συζητείται ως πλαφόν είναι αρκετά κάτω από τα 100 ευρώ/MWh πιθανώς ακόμη και στα 80 ευρώ/MWh, αν και όλα θα εξαρτηθούν από τις συζητήσεις που γίνονται σε άτυπη βάση με τους μεγάλους traders φυσικού αερίου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι χθες η τιμή του TTF κατέγραψε σημαντική μείωση κατά 10,45% και διαμορφώθηκε στα 169,06 ευρώ/MWh παρά το γεγονός ότι η κατάσταση σε σχέση με τη Ρωσία είναι έκρυθμη μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, τη διακοπή της τροφοδοσίας στον αγωγό Yamal και τη διακοπή της τροφοδοσίας προς την Ιταλία που ανακοίνωσε η ΕΝΙ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στη μείωση της τιμής ενδέχεται να έχουν συμβάλει και οι διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη μεταξύ του συνόλου των εμπλεκομένων.
Άλλωστε και εντός των χωρών συνεχίζονται διαβουλεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων και των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή φυσικού αερίου προκειμένου κατ΄αρχήν να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν επάρκεια αλλά και προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές.
Τέτοιου είδους επαφές προφανώς γίνονται και εντός της ελληνικής αγοράς ακόμη και για να χρησιμοποιείται ως δείκτης αναφοράς όχι το TTF που παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα αλλά και άλλοι δείκτες όπως αυτός της Βρετανίας NBP ο οποίος όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς καταγράφει τιμές χαμηλότερες ακόμη και κατά 60-70 ευρώ σε σχέση με τον δείκτη TTF.

Στόχος η ιδανική ισορροπία για να μην χαθεί η επάρκεια εφοδιασμού

Σε τεχνικό επίπεδο κεντρικό ζήτημα των διαβουλεύσεων της πλευράς που υποστηρίζει την επιβολή πλαφόν, είναι το ύψος της τιμής που θα οριστεί ως ανώτατη.
Αναζητείται σημείο ισορροπίας. Στόχος είναι η τιμή που θα οριστεί να είναι αρκετά χαμηλή ώστε η επιβολή του διοικητικού μέτρου να έχει ουσιαστικό αντίκρισμα και να μειώσει τις τιμές τόσο του φυσικού αερίου, όσο και του ηλεκτρισμού και ταυτοχρόνως να μην εντείνει τις πιέσεις σε ότι αφορά την επάρκεια εφοδιασμού, στέλνοντας σε άλλες κατευθύνσεις πέραν της Ευρώπης τα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Αυτός άλλωστε είναι και ο φόβος της γερμανικής πλευράς πέραν της άποψης ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση μέσω παρεμβάσεων στη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς.

Στα επιχειρήματα αυτά έχει απαντήσει ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος στο άρθρο του στο Bloomberg, σημειώνει ότι: «Η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές ενέχει φυσικά κινδύνους. Αλλά καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα, οι κίνδυνοι της αδράνειας επιτείνονται. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούμε τη Ρωσία να χρησιμοποιεί τους θεσμούς της αγοράς εναντίον μας. Είναι πράξη κοινής λογικής, και κυριαρχίας, να παρέμβουμε και να σχεδιάσουμε κανόνες που θα ανταποκρίνονται στην πρωτοφανή πρόκληση που αντιμετωπίζουμε. Η επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές του φυσικού αερίου είναι ένα αναπόφευκτο βήμα σε αυτή τη διαδικασία».


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης