Επικαιρότητα

Υπέγραψαν συμφωνίες Τουρκία και Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες - Η αντίδραση Ελλάδας, Καΐρου και ΕΕ

Υπέγραψαν συμφωνίες Τουρκία και Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες - Η αντίδραση Ελλάδας, Καΐρου και ΕΕ
Ο κ. Δένδιας αναμένεται να μεταβεί την Κυριακή στο Κάιρο για διαβουλεύσεις.

H Άγκυρα και η Τρίπολη υπέγραψαν τα δύο μνημόνια συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες και τα πρωτόκολλα, χωρίς ωστόσο να έχει προς το παρόν διευκρινιστεί τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτό το νέο «μνημόνιο για τους υδρογονάνθρακες». Πάντως, στις δηλώσεις προς τον Τύπο φάνηκε πως παραμένουν κάποιες διαφορές, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και η πλευρά της Λιβύης δεν αποδέχεται όλα όσα απαιτεί η Αγκυρα.

Πάντως στην τουρκική αντιπροσωπεία προκλήθηκε αναστάτωση όταν η υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης δήλωσε ότι «το μνημόνιο συμφωνίας για τον καθορισμό περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί, καθώς αναμένει τις διαδικασίες έγκρισης του ΟΗΕ. Ωστόσο δεν έχουμε οριστικοποιήσει αυτό το θέμα ακόμα. Καθώς πρόκειται για τεχνικό ζήτημα, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».

Ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε πως «νομίζω ότι υπήρξε παρεξήγηση σχετικά με τη συμφωνία για τη θαλάσσια δικαιοδοσία. Αυτή η συμφωνία είναι μια συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών. Και αυτή η συμφωνία είναι μια συμφωνία σε ισχύ. Με άλλα λόγια, ο ΟΗΕ δεν είναι μηχανισμός επικύρωσης αυτής της συμφωνίας». Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έδειξε πως η Αγκυρα πιέζει τη Λιβύη για την οριστικοποίηση των ορίων της υφαλοκρηπίδας της. Αμέσως μετά την αντίδραση του κ. Τσαβούσογλου, η κ. Μανγκούς διόρθωσε τονίζoντας πως «όχι έγκριση. Εννοώ εγγραφή από τη Λιβύη».

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ρωτήθηκε για τις πιθανές αντιδράσεις της Ελλάδας στις συμφωνίες, με τον κ. Τσαβούσογλου να ξεκαθαρίζει ότι «τρίτες χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να παρέμβουν στη συμφωνία που υπέγραψαν οι δύο κυρίαρχες χώρες. Δεν έχει σημασία τι πιστεύουν».

Oι αντιδράσεις

Ελλάδα, Αίγυπτος και Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτουν απερίφραστα το νέο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο που υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, βάσει του οποίου τουρκικές εταιρείες θα μπορούν να κάνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της χώρας, σε μια de facto υλοποίηση του παράνομου τουρκο-λιβυκού μνημονίου. Το μνημόνιο απορρίπτει και η βουλή της Λιβύης.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στη νέα ακραία πρόκληση από την Άγκυρα, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε αναφορά ή ενέργεια σε εφαρμογή του τουρκολυβικού μνημονίου θα είναι εκ των πραγμάτων παράνομη και θα υπάρξει αντίδραση τόσο σε διμερές όσο και σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Τη νομιμότητα της λιβυκής κυβέρνησης να υπογράψει το εν λόγω παράνομο μνημόνιο αμφισβήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τη Δευτέρα (3/10) και οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, ενώ ο κ. Δένδιας αναμένεται να μεταβεί την Κυριακή στο Κάιρο για διαβουλεύσεις. O κ. Δένδιας ενημέρωσε και τον Αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη σε συνάντηση που είχαν χθες το βράδυ.

Πηγές:kathimerini, skai

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης