Ενέργεια

Σ. Φάμελλος: Μεγάλα λόγια στο εξωτερικό, πλάτη στα υπερκέρδη και στη χειραγώγηση τιμών εδώ από τον κ. Μητσοτάκη

Σ. Φάμελλος: Μεγάλα λόγια στο εξωτερικό, πλάτη στα υπερκέρδη και στη χειραγώγηση τιμών εδώ από τον κ. Μητσοτάκη
Με το άρθρο του στο Bloomberg ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί, για ακόμη μία φορά, να πετάξει «το μπαλάκι» των ευθυνών στην Ευρώπη ώστε, να εμφανιστεί για άλλη μία φορά «ανεύθυνος» υπογραμμίζει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Κριτική  στο άρθρο του πρωθυπουργού στο Bloomberg για την ενεργειακή κρίση ασκεί με γραπτή του δήλωση ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος.

«Όταν ένας παίκτης μπορεί να μεταβάλει τις τιμές κατά βούληση, δεν έχει νόημα να «αφήνουμε ελεύθερες τις αγορές» δήλωσε σε άρθρο του στο Bloomberg ο κ. Μητσοτάκης για την ενεργειακή κρίση. Ο Πρωθυπουργός της κυβέρνησης που επέλεξε να αφήσει ελεύθερη την αισχροκέρδεια στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που επέλεξε να ΜΗΝ συγκρατήσει τις υπέρογκες αυξήσεις που απειλούν τη βιωσιμότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων της Ελλάδας εδώ και 15 μήνες, που έβαλε πλάτη στη χειραγώγηση τιμών στην προημερήσια χονδρεμπορική αγορά και στην κερδοσκοπία των γαλάζιων χρυσοπληρωμένων παιδιών της ΔΕΗ.

Με το άρθρο του στο Bloomberg προσπαθεί, για ακόμη μία φορά, να πετάξει «το μπαλάκι» των ευθυνών στην Ευρώπη ώστε, να εμφανιστεί για άλλη μία φορά «ανεύθυνος» (όπως και με την πανδημία) για τη ζοφερή κατάσταση που βιώνουν εξαιτίας των επιλογών του οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πολίτες.

Εφόσον ισχυρίζεται στο άρθρο του πως «η κρατική παρέμβαση όχι μόνο δικαιολογείται, αλλά απαιτείται», οφείλει τότε να εφαρμόσει άμεσα τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για: Ρύθμιση της αγοράς ενέργειας και έλεγχο στα κέρδη και στις τιμές για να έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια σε προσιτές τιμές όλοι οι καταναλωτές και όλες οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες. Επιβολή πλαφόν στο κέρδος των ηλεκτροπαραγωγών και παροχών το ανώτερο 5%, επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, για την αποκατάσταση του κοινωνικού και αναπτυξιακού της ρόλου, καθώς και φορολόγηση των υπερκερδών και επιστροφή τους στους καταναλωτές.

Είναι λυπηρό για την Ελλάδα ο πρωθυπουργός της να προτείνει σε ΜΜΕ στο εξωτερικό μέτρα για την ενεργειακή κρίση, ενώ στη χώρα του κάνει ακριβώς το αντίθετο.

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η ενέργεια αποτελεί άλλο ένα πεδίο κερδοσκοπίας. Και η παραμονή στην εξουσία αυτοσκοπός ακόμα και εις βάρος του δικαίου και της αλήθειας.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό, την πρόσβαση στο οποίο οφείλει να διασφαλίζει κάθε κυβέρνηση. Και η αλήθεια και το δίκιο είναι πάνω από κάθε πολιτική καριέρα.

Για αυτόν το λόγο χρειάζεται άμεσα πολιτική αλλαγή.

www.worldenergynews.grΡoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης