Ενέργεια

Άνοδος πάνω από 3% για το πετρέλαιο - Σενάριο για περικοπή παραγωγής κατά 2 εκατ βαρέλια/ ημέρα από τον ΟΠΕΚ+

Άνοδος πάνω από 3% για το πετρέλαιο - Σενάριο για περικοπή παραγωγής κατά 2 εκατ βαρέλια/ ημέρα από τον ΟΠΕΚ+

Στήριξη από το αδύναμο δολάριο και την προοπτική μεγάλης μείωσης της παραγωγής αργού

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν την Τρίτη, λόγω των προσδοκιών για μεγάλη μείωση της παραγωγής αργού από τον όμιλο παραγωγών του ΟΠΕΚ+ και της στήριξης από το ασθενέστερο δολάριο ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, γνωστοί ως OPEC+, φαίνονται έτοιμοι να μειώσουν την παραγωγή όταν συναντηθούν την Τετάρτη. Η κίνηση θα συμπιέζει την προσφορά σε μια αγορά πετρελαίου που στελέχη εταιρειών ενέργειας και αναλυτές λένε ότι είναι ήδη περιορισμένη λόγω της υγιούς ζήτησης, της έλλειψης επενδύσεων και των προβλημάτων εφοδιασμού.

Περί τις 19:45 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού ενισχυόταν κατά 3,5% στα 86,57 δολάρια το βαρέλι, και το Brent κέρδιζε 3,39% στα 91,85 δολάρια το βαρέλι.

Πηγές από τον όμιλο ανέφεραν ότι ο ΟΠΕΚ+, ο οποίος περιλαμβάνει τη Ρωσία, συζητά περικοπές παραγωγής άνω του 1 εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα (bpd). Το πετρέλαιο επέκτεινε τα κέρδη μετά την αναφορά του Bloomberg ότι ο ΟΠΕΚ+ εξετάζει το ενδεχόμενο περικοπής κατά 2 εκατομμύρια bpd.

«Αναμένουμε να γίνει μια σημαντική περικοπή, η οποία όχι μόνο θα βοηθήσει στη σύσφιξη των φυσικών θεμελιωδών μεγεθών, αλλά θα στείλει ένα σημαντικό μήνυμα στην αγορά», ανέφερε σε σημείωμα της Fitch Solutions.
Ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ είπε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα λάβει την κατάλληλη απόφαση για να εγγυηθεί τον ενεργειακό εφοδιασμό και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των παραγωγών και των καταναλωτών.

Στόχος παραγωγής

Ο ΟΠΕΚ + αύξησε την παραγωγή φέτος μετά από περικοπές ρεκόρ που επιβλήθηκαν το 2020, όταν η πανδημία μείωσε τη ζήτηση.
Όμως τους τελευταίους μήνες, ο όμιλος δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προγραμματισμένες αυξήσεις της παραγωγής του, χάνοντας τον Αύγουστο κατά 3,6 εκατομμύρια bpd.

Η μείωση του στόχου παραγωγής που εξετάζεται δικαιολογείται από την απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου από τα πρόσφατα υψηλά, εκτιμά η Goldman Sachs, προσθέτοντας ότι αυτό ενίσχυσε τις ανοδικές της προοπτικές για το πετρέλαιο.
Ενισχύοντας επίσης τις τιμές του πετρελαίου, το δολάριο ΗΠΑ κατέγραψε μια πέμπτη ημερήσια απώλεια έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, καθώς οι επενδυτές εικάζουν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ενδέχεται να επιβραδύνει τις αυξήσεις των επιτοκίων της.

Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι κυρώσεις της G7 στη Ρωσία θα εφαρμοστούν σε τρεις φάσεις, στοχεύοντας πρώτα το ρωσικό πετρέλαιο, μετά το ντίζελ και μετά τα προϊόντα χαμηλότερης αξίας όπως η νάφθα.

Οι κυρώσεις από την G7 και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία επιλέγει την απαγόρευση δύο φάσεων, πρόκειται να ξεκινήσουν στις 5 Δεκεμβρίου.

Η UBS δήλωσε ότι βλέπει πολλούς παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις τιμές του αργού υψηλότερα προς το τέλος του έτους, όπως η «ανάκτηση της κινεζικής ζήτησης, η περαιτέρω μείωση της προσφοράς του ΟΠΕΚ+, το τέλος της απελευθέρωσης του Στρατηγικού Αποθέματος Πετρελαίου των ΗΠΑ (SPR) και η επικείμενη απαγόρευση της ΕΕ στο ρωσικό αργό εξαγωγές».

Οι κορυφαίοι traders πετρελαίου δήλωσαν επίσης στη διάσκεψη Argus European Crude Conference στη Γενεύη την Τρίτη ότι οι αντίξοοι οικονομικοί άνεμοι δεν έχουν ακόμη προκαλέσει σημαντική διάβρωση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το Reuters τη Δευτέρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης