Τελευταία Νέα
Διεθνή

State Department για τουρκολυβικό σύμφωνο: H Λιβύη να μην εξετάζει συμφωνίες που βλάπτουν σταθερότητα στην περιοχή

State Department για τουρκολυβικό σύμφωνο: H Λιβύη να μην εξετάζει συμφωνίες που βλάπτουν σταθερότητα στην περιοχή
H προσωρινή κυβέρνηση Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με διατάξεις οδικού χάρτη του Φόρουμ για Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην εξετάζει νέες συμφωνίες
Απορρίπτουν, κατά τα φαινόμενα, τη συμφωνία της Τουρκία με τη Λιβύη οι ΗΠΑ, την ίδια ώρα που η Άγκυρα εντείνει τις πιέσεις της στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα πλέον να μην μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την προσπάθεια της γείτονος η ένταση να οδηγηθεί στα άκρα, με πιθανότερο αποτέλεσμα ένα… θερμό επεισόδιο.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, «η προσωρινή κυβέρνηση Λιβύης υποχρεούται, σύμφωνα με διατάξεις οδικού χάρτη του Φόρουμ για Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF), να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν σταθερότητα εξωτερικών σχέσεων του κράτους Λιβύης ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις»
Υπενθυμίζεται πως οι δύο χώρες (Τουρκία και Λιβύη) υπέγραψαν τη Δευτέρα 3/10 αρκετές προκαταρκτικές οικονομικές και θαλάσσιες συμφωνίες κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Τρίπολη υψηλού επιπέδου τουρκικής αντιπροσωπείας που προσπάθησε να εξετάσει τρόπους για περαιτέρω διμερή συνεργασία.
Οι συμφωνίες, τις οποίες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu και η Λίβυη ομόλογός του είπαν ότι στοχεύουν να ωφεληθούν και τις δύο χώρες.
 
 
Η συμφωνία αφορά ειδικότερα την ενέργεια που θα επιτρέψει την εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στα λιβυκά ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο. 
Η συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες έρχεται τρία χρόνια αφότου οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα, η οποία οριοθετούσε τα κοινά θαλάσσια σύνορά τους στην Ανατολική Μεσόγειο για να αποτρέψει οποιοδήποτε τετελεσμένο από τα περιφερειακά κράτη.
«Δεν έχει σημασία τι πιστεύουν», είπε ο Cavusoglu όταν ρωτήθηκε εάν άλλες χώρες ενδέχεται να αντιταχθούν στο νέο μνημόνιο κατανόησης.
«Οι τρίτες χώρες δεν έχουν το δικαίωμα να επέμβουν», είπε σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τις υπογραφές.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης