Ενέργεια

Reuters: Η κρίση φυσικού αερίου θα επιδεινωθεί μετά την εξάντληση των χειμερινών αποθεμάτων της Ευρώπης

Reuters: Η κρίση φυσικού αερίου θα επιδεινωθεί μετά την εξάντληση των χειμερινών αποθεμάτων της Ευρώπης

Οι ευρωπαϊκές δεξαμενές αποθήκευσης αερίου είναι γεμάτες περίπου 90% - Η Gazprom συνεχίζει τις εξαγωγές στην Ιταλία

Η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει μια ακόμη πιο οξεία ενεργειακή κρίση το επόμενο έτος αφού αποστραγγίσει τις δεξαμενές φυσικού αερίου της για να ξεπεράσει αυτο τον χειμώνα, δήλωσε την Τετάρτη ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, καθώς η Ε.Ε. αναζητά τρόπους εκτόνωσης της κρίσης.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν γεμίσει δεξαμενές αποθήκευσης στο 90% περίπου της χωρητικότητάς τους, μετά τη διακοπή της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου, που αυξήθηκαν τους μήνες μετά την εισβολή τον Φεβρουάριο, έχουν υποχωρήσει. Αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι βραχύβιο καθώς οι χώρες ανταγωνίζονται για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και άλλες εναλλακτικές λύσεις για τις παραδόσεις ρωσικών αγωγών.

Για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, ένα ζήτημα που έχει διχάσει το μπλοκ των 27 χωρών καθώς ορισμένες χώρες ανησυχούν ότι θα μπορούσε να δυσχεράνει την εξασφάλιση του εφοδιασμού.

«Με τις αποθήκες φυσικού αερίου σχεδόν στο 90%, η Ευρώπη θα επιβιώσει τον ερχόμενο χειμώνα με μερικούς μόνο μώλωπες, όσο δεν υπάρχουν πολιτικές ή τεχνικές εκπλήξεις», δήλωσε ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του IEA με έδρα το Παρίσι.

Οι πραγματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η οποία βασιζόταν ιστορικά στη Ρωσία για περίπου το 40% του φυσικού της αερίου, θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, όταν οι αποθηκευτικοί χώροι θα πρέπει να ξαναγεμιστούν αφού η υψηλή χειμερινή ζήτηση έχει αφήσει μόνο το 25%-30%.

«Αυτός ο χειμώνας είναι δύσκολος, αλλά ο επόμενος χειμώνας μπορεί επίσης να είναι πολύ δύσκολος», είπε ο Birol, σε δημοσιογράφους στη Φινλανδία.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κινηθεί για να μετριάσουν τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών στους καταναλωτές και την Τετάρτη, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος το επόμενο έτος πληρώνοντας κάτι λιγότερο από 13 δισεκατομμύρια ευρώ για τα τέλη χρήσης που χρεώνονται από τα τέσσερα δίκτυα μεταφοράς υψηλής τάσης (TSOs).
Τα τέλη αποτελούν μέρος των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10% του συνολικού κόστους για τους πελάτες λιανικής και το ένα τρίτο για τις βιομηχανικές εταιρείες σε τομείς όπως ο χάλυβας ή τα χημικά.

Η παρέμβαση του Βερολίνου σταθεροποιεί τα τέλη, τα οποία διαφορετικά θα είχαν τριπλασιαστεί λόγω των ραγδαίων τιμών χονδρικής ενέργειας και του αυξανόμενου λειτουργικού κόστους για τουςTSOs δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Μέχρι που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, ο αγωγός Nord Stream 1 από τη Ρωσία στη Γερμανία ήταν μια από τις κύριες πηγές φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης.

Ο Nord Stream 1 περιλαμβάνει δύο ξεχωριστές γραμμές όπως και ο Nord Stream 2, οι οποίοι ήταν γεμάτοι με φυσικό αέριο, αλλά δεν επιτράπηκε ποτέ να παραδώσει προμήθειες στην Ευρώπη καθώς η Γερμανία ανέστειλε την άδεια λίγο πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Τρεις από τις τέσσερις γραμμές λόγω δολιοφθοράς που προκάλεσε τεράστιες διαρροές.

Σαμποτάζ

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε την Παρασκευή τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, ισχυρισμοί που απορρίφθηκαν από την Ουάσιγκτον. Η Ρωσία καταδίκασε αποκαλώντας «ανόητες» θεωρίες στη Δύση ότι σαμποτάρει η ίδια τους αγωγούς σε εκρήξεις την περασμένη εβδομάδα. Το Κρεμλίνο δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία πρέπει να συμμετάσχει στις έρευνες.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν από την πλευρά της είπε ότι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εντείνουν την προστασία της υποδομής ζωτικής σημασίας πραγματοποιώντας τεστ αντοχής και χρησιμοποιώντας δορυφορική επιτήρηση για τον εντοπισμό πιθανών απειλών.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενόψει της συνάντησης των ηγετών των 27 χωρών της ΕΕ την Παρασκευή στην Πράγα, όπου θα συζητήσουν το σχέδιο ανώτατων τιμών της ΕΕ.

Η Φον ντερ Λάιεν είπε στην ομιλία της ότι οι χώρες θα πρέπει επίσης να αρχίσουν να αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο για να αποφύγουν τα κράτη μέλη της ΕΕ να υποβάλουν προσφορές μεταξύ τους στις παγκόσμιες αγορές και να οδηγήσουν τις τιμές ακόμα υψηλότερες.

Οι προηγούμενες εντάσεις στην αγορά φυσικού αερίου είχαν εκτονωθεί καθώς η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom επανέλαβε την Τετάρτη τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ιταλία μέσω Αυστρίας μετά την επίλυση ενός ζητήματος σχετικά με τις εγγυήσεις που είχε οδηγήσει στην αναστολή των ροών το Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία μπορεί να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου προκειμένου να αντισταθμίσει τις αρνητικές επιπτώσεις από τα ανώτατα όρια τιμών που επιβλήθηκαν από τη Δύση για τις ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία.

Το σχέδιο ανώτατου ορίου τιμών που συμφωνήθηκε από την Ομάδα των Επτά πλούσιων χωρών ζητά από τις συμμετέχουσες χώρες να αρνηθούν τις ασφαλιστικές, χρηματοοικονομικές, διαμεσολαβηικές, ναυσιπλοΐας και άλλες υπηρεσίες σε φορτία πετρελαίου με τιμές πάνω από ένα ανώτατο όριο τιμής αργού και πετρελαϊκών προϊόντων που δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης