Πλαφόν και στην Ενδοημερήσια Αγορά για τις ΑΠΕ με στόχο την αύξηση των εσόδων του ΤΕΜ - Πως θα υπολογίζεται

Πλαφόν και στην Ενδοημερήσια Αγορά για τις ΑΠΕ με στόχο την αύξηση των εσόδων του ΤΕΜ - Πως θα υπολογίζεται
η εφαρμογή του προσωρινού Μηχανισμού Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας και στις Ενδοημερήσιες Δημοπρασίες ισχύει ήδη από την περασμένη Παρασκευή 8/9.
Με την επιβολή πλαφόν, σε όλες τις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής και στην Ενδοημερήσια Αγορά, εκτός από την Προημερήσια Αγορά που ισχύει σήμερα, επιχειρεί η κυβέρνηση, να εξασφαλίσει νέες χρηματοδοτικές ροές για τους επόμενους μήνες, ώστε να διατηρήσει τα μέτρα ανακούφισης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού.

Μάλιστα, η εφαρμογή του προσωρινού Μηχανισμού Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας και στις Ενδοημερήσιες Δημοπρασίες ισχύει ήδη από την περασμένη Παρασκευή 8/9. Η σχετική πρόβλεψη είχε περιληφθεί σε ειδική ρύθμιση που είχε ψηφιστεί το περασμένο καλοκαίρι, αλλά εξειδικεύθηκε με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ μόλις την περασμένη Πέμπτη. Στελέχη του ΥΠΕΝ εκτιμούν ότι μπορεί να συλλέγονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης επιπλέον κονδύλια που υπολογίζονται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ ανά μήνα, δηλαδή περί τα 350 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αποφάσισε την επέκταση του πλαφόν καθώς παρατηρήθηκε ότι συμμετέχοντες στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, όπως ΦΟΣΕ, δήλωναν χαμηλότερα φορτία στην Προημερήσια Αγορά ώστε να αποφύγουν το πλαφόν και διακινούσαν την παραγωγή τους στην Ενδοημερήσια όπου αμείβονταν με την Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς.

Πάντως, τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση άνοιξε κι άλλο τη … …βεντάλια των εσόδων της προκειμένου να εμπλουτίσει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Σκρέκας προανήγγειλε την εφαρμογή ενός νέου μηχανισμού ανάκτησης εσόδων και από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως εξήγησε ο ίδιος, «θα εφαρμόσουμε ένα μηχανισμό όπου κάθε 11μηνο (σ.σ. κάθε Νοέμβριο), θα υπολογίζουμε τις προσαυξήσεις, δηλαδή τη ζημία ή το έσοδο για τους συγκεκριμένους μήνες και για την καταναλισκόμενη και για την πωλούμενη ενέργεια και εφόσον προκύπτει διαφορά, αυτή η διαφορά θα ανακτάται από τους προμηθευτές». Και προσέθεσε: «θα ερχόμαστε στο 11μηνο κάθε έτους, θα υπολογίζουμε ποιους μήνες είχαν μεγαλύτερο έσοδο, θα το αθροίζουμε με εκείνους τους μήνες που είχαν μειωμένο ή ζημία σε σχέση με την εκτίμηση της χονδρικής αγοράς και μόνο στην περίπτωση που προκύπτει θετική διαφορά θα ανακτούμε ένα τμήμα».

Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων και της ΔΕΠΑ. Όπως επεσήμανε ο κ. Σκρέκας, όταν οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις έχουν αύξηση κερδών πάνω από 20% σε σύγκριση με την τετραετία 2018-2021 τότε αυτό το μέρος των κερδών θα φορολογηθεί με 33%. «Θα φορολογήσουμε όπως έχουμε πει για το 2022 σε σχέση με το μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων χρόνων, ’18, ’19, ’20 και ’21, στο 33% που ορίζει ο κανονισμός», σημείωσε.

Επιπρόσθετα, θα επιβληθεί τέλος 10 ευρώ/MWh στις ποσότητες φυσικού αερίου που χρησιμοποιούνται για την ηλεκτροπαραγωγή. Μάλιστα, ο υπουργός, για πρώτη φορά, δεν απέκλεισε ότι ενδέχεται να γίνει άρση του πλαφόν για τους ηλεκτροπαραγωγούς με καύσιμο φυσικό αέριο. 

Αναλυτικά η εφαρμογή πλαφόν στην Ενδοημερήσια Αγοα, τι προβλέπεται με την Νέα Παρέμβαση

 

  • Ο Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας εφαρμόζεται από την περασμένη Παρασκευή στις συναλλαγές πώλησης που πραγματοποιούνται στις Ενδοημερήσιες Δημοπρασίες για το σύνολο των μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και χαρτοφυλακίων Α.Π.Ε. πλην των θερμικών μονάδων που είναι εγκατεστημένες στο Μικρό Συνδεδεμένο Σύστημα της Κρήτης.
  • Παρακρατείται, από το Χρηματιστήριο μέρος των εσόδων που δικαιούνται οι συμμετέχοντες στις Ενδοημερήσιες Δημοπρασίες από τη συμμετοχή τους σε αυτές. Το παρακρατούμενο ποσό ονομάζεται Επιστρεπτέο Έσοδο Ενδοημερήσιων Δημοπρασιών (Ε.Ε.Ε.Δ.). Το ποσό που απομένει μετά την παρακράτησή του αποτελεί το Έσοδο Παραγωγού Ενδοημερήσιων Δημοπρασιών (Ε.Π.Ε.Δ.).
  • Κατά τις διαδικασίες εκκαθάρισης των Ενδοημερήσιων Δημοπρασιών, το Χρηματιστήριο Ενέργειας υπολογίζει, για κάθε μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή χαρτοφυλάκιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το παρακρατούμενο ποσό και το έσοδο του παραγωγού.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, για κάθε συναλλαγή πώλησης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή χαρτοφυλακίου ΑΠΕ, η οποία δεν έχει προκύψει από Εντολή Πώλησης Πακέτου, τα ποσά Ε.Π.Ε.Δ. και Ε.Ε.Ε.Δ. υπολογίζονται ως εξής:

α. Αν η τιμή εκκαθάρισης της Ενδοημερήσιας Δημοπρασίας, ανά Αγοραία Χρονική Μονάδα της Ενδοημερήσιας Δημοπρασίας κατά την οποία εκτελέστηκε η συναλλαγή, είναι μικρότερη ή ίση από τη διοικητικά καθοριζόμενη μοναδιαία τιμή (της παρ. 8 του άρθρου 12Α του ν. 4425/2016), το έσοδο του ηλεκτροπαραγωγού υπολογίζεται ως το γινόμενο της ποσότητας ενέργειας της συναλλαγής της μονάδας παραγωγής και της τιμής εκκαθάρισης της Ενδοημερήσιας Δημοπρασίας, ενώ το επιστρεπτέο έσοδο λογίζεται ως μηδενικό.

β. Αν η τιμή εκκαθάρισης της Ενδοημερήσιας Δημοπρασίας, ανά Αγοραία Χρονική Μονάδα της Ενδοημερήσιας Δημοπρασίας κατά την οποία εκτελέστηκε η συναλλαγή, είναι μεγαλύτερη από τη διοικητικά καθοριζόμενη μοναδιαία τιμή τότε το έσοδο του παραγωγού για κάθε συναλλαγή υπολογίζεται ως το γινόμενο της ποσότητας ενέργειας της συναλλαγής και της διοικητικά καθορισμένης μοναδιαίας τιμής ενώ το επιστρεπτέο έσοδο για κάθε συναλλαγή υπολογίζεται ως το γινόμενο της ποσότητας ενέργειας της συναλλαγής επί της διαφοράς της τιμής εκκαθάρισης της Ενδοημερήσιας Δημοπρασίας και της διοικητικά καθορισμένης μοναδιαίας τιμής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης