Πώς απειλείται η αγορά PPA με την επιβολή πλαφόν στις ΑΠΕ

Πώς απειλείται η αγορά PPA με την επιβολή πλαφόν στις ΑΠΕ
Η ανάλυση για την αγορά των PPA  δημοσιεύεται στο Montel, με την τοποθέτηση ειδικών της αγοράς

Τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πλαφόν στα 180 ευρώ/MWh στις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής πλην του αερίου, μπορεί να ακυρώσουν τις νέες συμφωνίες PPAs και να προκαλέσουν περαιτέρω πτώση του όγκου συμφωνιών το επόμενο έτος, σύμφωνα με τα όσα είπαν ειδικοί στο συνέδριο RE-Source και αναμεταδίδει το Montel.

«Είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε για να ρολάρουν οι εξελίξεις . Τα PPAs φέτος και κυρίως από το 2023 και μετά δυστυχώς θα μειωθούν σημαντικά», δήλωσε ο Νίκος Κεραμίδας, διευθυντής Διεθνών και Ρυθμιστικών Θεμάτων της Mytilineos.

Στη συνέχεια, ο Andor Savelkouls, ανώτερος διευθυντής στην εταιρεία συμβούλων Altenex Energy υπογράμμισε ότι: «Η αβεβαιότητα προέρχεται από την επιλογή που δίνουμε στα κράτη μέλη να αποκλίνουν από αυτά που ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η παρέμβαση σήμαινε ότι τα προηγούμενα μοντέλα τιμών ενέργειας για το επόμενο έτος θα ήταν περιττά, καθιστώντας τις προβλέψεις για την τυπική 10ετή ή μεγαλύτερη περίοδο ενός PPA ακόμη πιο δύσκολες, είπε ένας άλλος ειδικός.

Tα νέα στοιχεία

Τα στοιχεία της RE-Source έδειξαν ότι το 2022 θα σημειωθεί η πρώτη πτώση των όγκων στα PPA μετά από εννέα χρόνια ως ένδειξη στασιμότητας της αγοράς, κυρίως λόγω της αβεβαιότητας που προκαλείται από τις ασταθείς αγορές ενέργειας και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Με πρότασή του, ο κ. Κεραμίδας τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να διασφαλίσει ότι ο κανονισμός θα εξαιρούσε όλα τα PPA, διαφορετικά θα "σκότωνε" την αγορά αυτή.

Παράλληλα, τα έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, κινδυνεύουν να μην φτάσουν στο στάδιο της τελικής επενδυτικής απόφασης σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι οποίοι περιόρισαν τη διαθέσιμη προσφορά μεσοπρόθεσμα, πρόσθεσε ο Savelkouls. Καθώς το μέτρο έχει προγραμματιστεί να εφαρμοστεί από την 1η Δεκεμβρίου 2022 έως τις 30 Ιουνίου 2023, ενδέχεται να μην επηρεάσει έργα που τίθενται σε λειτουργία από το 2024 και μετά, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της LevelTen Energy.

Νομικά μέτρα

Ένας ανεξάρτητος κατασκευαστής ηλιακής ενέργειας είπε στο Montel ότι η εταιρεία του σκέφτεται να λάβει νομικά μέτρα κατά των κυβερνήσεων, καθώς η παρέμβαση έπληξε ένα επιχειρηματικό του project.

Ωστόσο, αξιωματούχος της Eυρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε την Πέμπτη (5/10) ότι το πλαφόν σχεδιάστηκε για να αποφευχθεί η παρέμβαση στην αγορά του PPA και δεν θα πρέπει να μειώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης