Ενέργεια

Συνάντηση Πούτιν με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ την Τρίτη 11/10 στην Αγία Πετρούπολη - Σε ρόλο διαμεσολαβητή τα Εμιράτα

Συνάντηση Πούτιν με τον Πρόεδρο των ΗΑΕ την Τρίτη 11/10 στην Αγία Πετρούπολη - Σε ρόλο διαμεσολαβητή τα Εμιράτα
«Τα Εμιράτα έχουν στείλει μηνύματα ότι είναι έτοιμοι να μεσολαβήσουν», δήλωσε η Έλενα Σουπονίνα, ειδικός στη Μέση Ανατολή με έδρα τη Μόσχα.

Ο ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Τρίτη 11/10, σύμφωνα με ανακοίνωση του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων των ΗΑΕ.
Το πρακτορείο WAM ανέφερε ότι ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν και ο Πούτιν θα συζητήσουν «τις φιλικές σχέσεις» μεταξύ των δύο χωρών, μαζί με «περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και εξελίξεις κοινού ενδιαφέροντος».

Το ταξίδι του Σεΐχη Μοχάμεντ στη Ρωσία έρχεται μια εβδομάδα αφότου ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, που περιλαμβάνουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Ρωσία, συμφώνησαν να μειώσουν δραστικά την παραγωγή σε μια προσπάθεια να υποστηρίξουν την πτώση των τιμών της ενέργειας.

Η απόφαση του πετρελαϊκού ομίλου, γνωστός ως OPEC+, αποδοκιμάστηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία ασκούσε πιέσεις στη Σαουδική Αραβία - τον ντε φάκτο ηγέτη του οργανισμού - κατά της μείωσης της παραγωγής.

Ο Λευκός Οίκος ισχυρίστηκε ότι η κίνηση για μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως - ίσο περίπου με το 2% της παγκόσμιας προσφοράς - έδειξε ότι ο ΟΠΕΚ + ήταν «ευθυγραμμισμένος με τη Ρωσία».

Σε ένα tweet τη Δευτέρα, ο πρώην επικεφαλής οικονομικών των Εμιράτων Nasser Al-Shaikh είπε ότι ο επικεφαλής των ΗΑΕ θα προσπαθήσει να «εκτονώσει έναν ευρωπαϊκό πόλεμο».

"Όλος ο κόσμος είναι κουρασμένος από το επίπεδο στο οποίο μπορεί να κλιμακωθεί αυτός ο πόλεμος. Οποιαδήποτε χώρα μπορεί να λειτουργήσει ως πίσω κανάλι [και] να γίνει αποδεκτή από τα εμπλεκόμενα μέρη είναι ευπρόσδεκτη να κάνει το καλύτερο [...]", έγραψε.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κινήθηκαν για να αποφύγουν μια συγκεκριμένη στάση πίσω από τη Δύση ή τη Ρωσία καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, αν και ψήφισαν υπέρ ενός ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών που περιέγραφε τα πρόσφατα δημοψηφίσματα τεσσάρων περιοχών στην ανατολική Ουκρανία που υποστηρίχθηκε από τη Μόσχα ως «παράνομα».

Στην Αγία Πετρούπολη

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν στην Αγία Πετρούπολη, την πατρίδα του Ρώσου προέδρου, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Η επίσκεψη του ηγέτη των ΗΑΕ πραγματοποιείται καθώς η σχεδόν οκτάμηνη εισβολή του Πούτιν κλιμακώνεται στον απόηχο μιας σειράς ουκρανικών προελεύσεων και μιας έκρηξης σε μια βασική γέφυρα με την Κριμαία για την οποία η Μόσχα κατηγόρησε τις μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας. Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν τη Δευτέρα την πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο και άλλες πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα, με τον Πούτιν να απειλεί με νέα πλήγματα.

.Η Ρωσία πλήττει την Ουκρανία αφού ο Πούτιν κατηγορεί το Κίεβο για την έκρηξη της γέφυρας

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι οι απειλές του Πούτιν ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην εισβολή του στην Ουκρανία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «Αρμαγεδδώνα».

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, αποτελούν μέρος της συμμαχίας ΟΠΕΚ+. Την περασμένη εβδομάδα, ο οργανισμός αψήφησε τις ΗΠΑ μειώνοντας την προσφορά αργού, μια απόφαση σοκ που διατηρεί τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλά επίπεδα σε μια περίοδο παγκόσμιας ανησυχίας για τον πληθωρισμό.

Η Σαουδική Αραβία μαζί με την Τουρκία βοήθησαν στη σύναψη συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στα τέλη Σεπτεμβρίου, αυξάνοντας την πιθανότητα το έθνος του Κόλπου να προσπαθήσει να μεσολαβήσει μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα συναντήσει τον Πούτιν αργότερα αυτή την εβδομάδα, έχει επίσης προσφερθεί επανειλημμένα να ενεργήσει ως ειρηνοποιός.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία αρνήθηκαν να εφαρμόσουν τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία και διατήρησαν δεσμούς και με τις δύο πλευρές του πολέμου.

«Τα Εμιράτα έχουν στείλει μηνύματα ότι είναι έτοιμοι να μεσολαβήσουν», δήλωσε η Έλενα Σουπονίνα, ειδικός στη Μέση Ανατολή με έδρα τη Μόσχα. «Είναι πρόθυμοι να συντονίσουν αυτές τις προσπάθειες με τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία».

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης