Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι ηλεκτροπαραγωγοί ανεβάζουν το ντίζελ έναντι της βενζίνης - Γιατί τώρα δεν συμφέρει η αλλαγή καυστήρα σε πετρέλαιο

Οι ηλεκτροπαραγωγοί ανεβάζουν το ντίζελ έναντι της βενζίνης - Γιατί τώρα δεν συμφέρει η αλλαγή καυστήρα σε πετρέλαιο

Το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι ακριβότερο κατά 30% (0,52 από 0,16 ευρώ/λίτρο), το φυσικό αέριο κατά 28,6% (0,90 από 0,70 ευρώ/μεγαβατώρα) και το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 50% (160 ευρώ/μεγαβατώρα) .

Μία ακόμη ανατροπή , μεταξύ των πολλών μέχρι σήμερα στην αγορά ενέργειας, έφερε έφερε η ενεργειακή κρίση. Για πρώτη φορά ιστορικά η τιμή του ντίζελ κίνησης ξεπέρασε την τιμή της βενζίνης. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (9 Οκτωβρίου) η μέση τιμή της αμόλυβδης πανελλαδικά έφτασε στα 2,010 ευρώ/λίτρο και του ντίζελ κίνησης στα 2,024 ευρώ/λίτρο.

Η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα μιας αντίστοιχης πορείας των διεθνών τιμών πετρελαιοειδών με την διεθνή τιμή του ντίζελ κίνησης να αυξάνεται την τελευταία εβδομάδα με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από αυτή της διεθνούς τιμής της βενζίνης.

Τα αίτια αυτής της ανατροπής εντοπίζονται , σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, στην στροφή των ηλεκτροπαραγωγών της Ευρώπης αλλά και της βιομηχανίας από το ακριβό φυσικό αέριο στο ντίζελ για τη μείωση του λειτουργικού κόστους. Από τη μια η σημαντική αύξηση της ζήτησης στο ντίζελ κίνησης και από την άλλη η υποχώρηση της ζήτησης στη βενζίνη, καθώς ο πληθωρισμός καλπάζει σε όλη την Ευρώπη και ροκανίζει τα εισοδήματα έχουν ανατρέψει ένα ακόμη από τα θεμελιώδη της ενεργειακής αγοράς.

Η απρόσμενη απόφαση του OPEC να προχωρήσει σε μείωση της παραγωγής των χωρών- μελών του κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έχει προκαλέσει νέα αβεβαιότητα στην αγορά του πετρελαίου εκτοξεύοντας την τιμή του αργού μέσα σε μια εβδομάδα σε υψηλό στα 98 δολάρια το βαρέλι, για να διορθώσει χθες στα 95,6 για το brent από τα 85 δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ στο μεταξύ οι τιμές φυσικού αερίου στο ΤΤF ακολουθούν πτωτική τάση.
Η εξέλιξη έχει ανατρέψει και τους σχεδιασμούς νοικοκυριών και κυβέρνησης στην Ελλάδα για τα καύσιμα θέρμανσης , λίγο πριν την έναρξη της χειμερινής σεζόν.

Πως ανατράπηκαν οι αρχικές συγκρίσεις

H κυβέρνηση σχεδίασε τις επιδοτήσεις για θέρμανση βάσει τον προβλέψεων για τις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου στα τέλη Σεπτεμβρίου και παρότρυνε τους καταναλωτές με κίνητρο μάλιστα διπλό επίδομα να αλλάξουν καυστήρα για να μεταβούν από το ακριβό φυσικό αέριο στο φθηνότερο πετρέλαιο. Ο σχεδιασμός έλαβε υπόψη του χονδρεμπορική τιμή φυσικού αερίου στα 260 ευρώ/μεγαβατώρα για τον Οκτώβριο όπως έδειχναν τα προθεσμιακά συμβόλαια στα τέλη Σεπτεμβρίου και τιμή αργού κοντά στα 85 δολάρια το βαρέλι με καθοδική τάση. Βάσει αυτών των προβλέψεων και με την οριζόντια επιδότηση των 25 ευρώ το λίτρο (20 ευρώ συν ΦΠΑ 24%) το πετρέλαιο θέρμανσης αναμένετο να κάνει πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου κοντά στο 1,30-1,40 ευρώ το λίτρο.

Η εικόνα σήμερα έχει ανατραπεί πλήρως και το πετρέλαιο θέρμανσης με βάσει τα μέχρι τώρα δεδομένα αναμένεται να βγει στην αγορά στις 15 Οκτωβρίου στην τιμή των 1,52 ευρώ/λίτρο (μετά την επιδότηση) από την αρχική τιμή των 1,77 ευρώ/λίτρο.
Αντίθετα η τιμή του φυσικού αερίου που αναμένονταν στα 170 ευρώ/μεγαβατώρα (μετά την επιδότηση των 90 ευρώ) από την αρχική των 260 ευρώ/μεγαβατώρα, θα περιοριστεί στα 180 ευρώ/μεγαβατώρα και μετά την οριζόντια επιδότηση στα 90 ευρώ/μεγαβατώρα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα μεταβληθεί το ύψος της επιδότησης.
Σε συγκρίσιμα μεγέθη το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάνει πρεμιέρα στην τιμή 142 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα και το φυσικό αέριο στα 90 ευρώ/θερμική μεγαβατώρα.

Με την γεωπολιτική αβεβαιότητα σε πλήρη κλιμάκωση είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλέψει κανείς το πως θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα οι τιμές τόσο στο φυσικό αέριο όσο και στο πετρέλαιο και σίγουρα η αλλαγή καυστήρα δεν αποτελεί λύση για τα νοικοκυριά, τα οποία με όποιο καύσιμο και να επιλέξουν να ζεσταθούν φέτος θα χρειαστεί να ξοδέψουν πολύ περισσότερα χρήματα από πέρυσι.
Το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι ακριβότερο κατά 30% (0,52 από 0,16 ευρώ/λίτρο), το φυσικό αέριο κατά 28,6% (0,90 από 0,70 ευρώ/μεγαβατώρα) και το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 50% (160 ευρώ/μεγαβατώρα) .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης