Ενέργεια

Scholz: Θα περάσουμε με ασφάλεια αυτόν τον χειμώνα

Scholz: Θα περάσουμε με ασφάλεια αυτόν τον χειμώνα
Η βιομηχανία υποστηρίζει βασικά τα σχέδια της κυβέρνησης και το πρόγραμμα των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ

Ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz θεωρεί ικανοποιητικό τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας ενόψει του ερχόμενου χειμώνα. Η πληρότητα στις αποθήκες αερίου έφτασε σχεδόν στο 95%, ενώ ταυτόχρονα επαναλειτουργούν σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. «Μπορούμε να ελπίζουμε ότι μπορούμε να περάσουμε με ασφάλεια αυτόν τον χειμώνα», είπε ο Σολτς στο ετήσιο συνέδριο της Βιομηχανίας Μηχανολογικού Εξοπλισμού και Εγκαταστάσεων που πραγματοποιείται σήμερα στο Βερολίνο.

Ο καγκελάριος Olaf Scholz θεωρεί τις χθεσινές προτάσεις της Επιτροπής Τιμών Φυσικού Αερίου ως “μια πολύ, πολύ καλή βάση” για τη μείωση των τιμών που στοχεύει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Πρώτη προτεραιότητα είναι να πέσουν οι δαπάνες για ορυκτές πηγές ενέργειας σε ανεκτό επίπεδο. Παράλληλα, πρέπει να υπάρξει μια γιγαντιαία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που “προχωρά με ταχύ ρυθμό” είπε ο Σολτς, σημειώνοντας ότι την επόμενη χρονιά «θα αρθούν όλα τα εμπόδια για την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».

Η γερμανική βιομηχανία κατασκευής μηχανολογικού εξοπλισμού καλεί την γερμανική κυβέρνηση να καταβάλει περαιτέρω προσπάθειες για την εξοικονόμηση ενέργειας ενόψει των εκρηκτικών τιμών για το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια. Ο κλάδος κατασκευής μηχανολογικού εξοπλισμού είναι κομβικής σημασίας για τη γερμανική βιομηχανία με μικρομεσαίες αλλά και μεγάλες εισηγμένες εταιρείες, όπως η Thyssenkrupp και η Gea, απασχολεί περίπου ένα εκατομμύριο εργαζόμενους.

Η βιομηχανία υποστηρίζει βασικά τα σχέδια της κυβέρνησης και το πρόγραμμα των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Κατασκευαστών Μηχανών και Εγκαταστάσεων (VDMA), Karl Haeusgen. Τόνισε σχετικά ότι στη διαμόρφωση του πακέτου «πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας, για επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και για διεύρυνση της προσφοράς». Ταυτόχρονα άσκησε κριτική στην χθεσινή πρόταση της ειδικής επιτροπής για επιδότηση του 80% της ιδιωτικής κατανάλωσης, εκτιμώντας ότι δεν παρέχει επαρκή κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης