Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σίμσον: Στο ΣΚ θα κριθούν οι ισορροπίες για το πλαφόν - Εναλλακτικό σχέδιο για τo TTF - Κοινές προμήθειες μέχρι το καλοκαίρι του 23

Σίμσον: Στο ΣΚ θα κριθούν οι ισορροπίες για το πλαφόν - Εναλλακτικό σχέδιο για τo TTF - Κοινές προμήθειες μέχρι το καλοκαίρι του 23

Σίμσον: Oι Βρυξέλλες θα προτείνουν νέα μέτρα την επόμενη εβδομάδα

 

Σχετικά Άρθρα

(Upd 20:15) Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρουσιάσει προτάσεις την επόμενη εβδομάδα για την έναρξη κοινής αγοράς φυσικού αερίου εντός μηνών και την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού σημείου αναφοράς για την τιμή του φυσικού αερίου, αλλά η συνάντηση των χωρών της ΕΕ την Τετάρτη 12/10 άφησε άλυτο εάν το πακέτο θα περιλαμβάνει ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου.

Η ΕΕ των 27 χωρών σχεδιάζει την επόμενη κίνησή της για να τιθασεύσει τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και να προστατεύσει τους καταναλωτές από την αύξηση των λογαριασμών, καθώς η Ευρώπη οδεύει σε έναν χειμώνα με σπάνιο ρωσικό φυσικό αέριο, κρίση κόστους ζωής και διαφαινόμενη απειλή ύφεσης.

Μετά τη συνάντηση των υπουργών ενέργειας της ΕΕ στην Πράγα, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάρντι Σίμσον δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπονήσει σχέδια για την ανάπτυξη ενός εναλλακτικού σημείου αναφοράς για την τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ και θα ξεκινήσει γρήγορα από κοινού αγορές φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Η Σίμσον σημείωσε ωστόσο, ότι είναι ακόμα ασαφές εάν υπάρχει αρκετή υποστήριξη μεταξύ των χωρών για να προστεθεί στο πακέτο της 18ης Οκτωβρίου ένα ανώτατο όριο τιμής στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας - μια κίνηση που έχουν επιδιώξει πολλές χώρες.

«Θα δούμε μέσα στο Σαββατοκύριακο πώς μπορούμε να προχωρήσουμε με τον περιορισμό του ορίου του φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, εάν σε αυτό το στάδιο μπορούμε να πούμε ότι η ευρεία πλειοψηφία των κρατών μελών υποστηρίζει αυτό το μέτρο», είπε, προσθέτοντας ότι το πακέτο θα καθόριζει πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας «προσωρινός μηχανισμός» για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου και τους κινδύνους που θα συνεπαγόταν.

Ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Ζόζεφ Σικέλα είπε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι η κοινή αγορά φυσικού αερίου θα ξεκινήσει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι και ότι η Τσεχική Δημοκρατία -η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ- θα συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών τον Νοέμβριο για να εγκρίνει τις επερχόμενες προτάσεις.

"Πιστεύω ακράδαντα ότι η σημερινή συνάντηση βοήθησε να γεφυρωθούν οι αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των κρατών μελών", είπε ο Σικέλα.


Νωρίτερα:


Το ερώτημα πώς, πότε και εάν θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου προέκυψε στη συνάντηση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τετάρτη, καθώς επιδιώκουν ένα κοινό σχέδιο που να στοχεύει τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου - ένας συμβιβασμός που συζητείται για εβδομάδες.

Η ΕΕ των 27 χωρών σχεδιάζει την επόμενη κίνησή της για να τιθασεύσει τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και να προστατεύσει τους καταναλωτές από την αύξηση των λογαριασμών, καθώς η Ευρώπη οδεύει σε έναν χειμώνα με σπάνιο ρωσικό φυσικό αέριο, κρίση κόστους ζωής και διαφαινόμενη απειλή ύφεσης.

Σύμφωνα με το Reuters οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ που συναντώνται στην Πράγα προσπαθούν να δώσουν σαφέστερες οδηγίες για το τι πρέπει να προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το επόμενο έκτακτο ενεργειακό μέτρο του μπλοκ.

"Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να κάνουμε κάτι περαιτέρω. Οι ακριβείς μηχανισμοί μπορεί να χρειαστούν λίγο χρόνο", δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Κλίματος Έιμον Ράϊαν.

Η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ Κάντρι Σίμσον είπε ότι οι Βρυξέλλες θα προτείνουν νέα μέτρα την επόμενη εβδομάδα και οποιαδήποτε περαιτέρω μέτρα σε όλη την ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίζονται από "ευρεία συναίνεση" μεταξύ των χωρών.
Μέχρι στιγμής, αυτό ήταν δύσκολο να βρεθεί.

Με τις τιμές του φυσικού αερίου σχεδόν 90% υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δηλώνουν ότι θέλουν ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά διαφωνούν σχετικά με τον σχεδιασμό του - με ένα ανώτατο όριο τιμής για όλο το φυσικό αέριο, το φυσικό αέριο αγωγών ή απλώς το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των επιλογών χώρες έχουν τσακωθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

«Υπάρχει πολύ περισσότερο κοινό έδαφος από ό,τι είχαμε πριν από μερικές εβδομάδες», δήλωσε την Τετάρτη ο Ολλανδός υπουργός Κλίματος Ρομπ Τζέτεν.

Ο Τζέτεν είπε ότι οι χώρες είχαν συζητήσει τους κινδύνους της αποσύνδεσης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας - πιθανώς μέσω ενός προγράμματος παρόμοιου με αυτό του εθνικού συστήματος της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας - και τώρα εναπόκειται στην Επιτροπή να βρει πρόταση για την οποία θα μπορούσαν να συμφωνήσουν όλοι.

Πως κινήθηκαν οι χώρες

Η Ισπανία και η Πορτογαλία εφάρμοσαν το σχέδιό τους τον Ιούνιο, το οποίο βοήθησε στη συγκράτηση των τοπικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι αυξάνεται η υποστήριξη μεταξύ των μελών για την εξάπλωσή του σε όλη την ΕΕ - αν και ορισμένοι προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση φυσικού αερίου σε ολόκληρο το μπλοκ, καθώς η χρήση φυσικού αερίου στην Ισπανία αυξήθηκε βάσει του μέτρου.

"Η Ρουμανία υποστηρίζει την αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου", δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας Βιργίλιος-Ντανιέλ Ποπέσκου κατά την άφιξή του στη συνάντηση.

Η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, κατηγορώντας τις περικοπές στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν λόγω της σύγκρουσης.

Αυτό ανέβασε τις τιμές και άφησε τις χώρες να προσπαθούν να εξασφαλίσουν εναλλακτικές προμήθειες. Η Γερμανία και η Ολλανδία είναι μεταξύ των χωρών που αντιτίθενται σε ένα ευρύ ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, φοβούμενοι ότι αυτό θα αφήσει την Ευρώπη να αγωνίζεται να προσελκύσει προμήθειες από ανταγωνιστικές ως προς τις τιμές παγκόσμιες αγορές αυτόν τον χειμώνα.

Οι δύο χώρες υπέβαλαν τις δικές τους προτάσεις πριν από τη συνάντηση της Τετάρτης - προτείνοντας 10 μέτρα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας τιμής αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, αυστηρότερους στόχους εξοικονόμησης αερίου και διαπραγμάτευση χαμηλότερων τιμών με προμηθευτές όπως η Νορβηγία.

Ο υπουργός Ενέργειας της Νορβηγίας Terje Aasland, ο οποίος συμμετείχε στη συνάντηση της Τετάρτης μαζί με άλλα ευρωπαϊκά μέλη εκτός ΕΕ, είπε ότι η χώρα του "δεν συνιστά" ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου.

Οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη επιβάλει έκτακτες εισφορές κερδοφορίας στην ενέργεια, υποχρεώσεις πλήρωσης αποθήκευσης φυσικού αερίου και περιορισμούς της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών της ενέργειας λόγω της μείωσης των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ωστόσο, η πίεση να συμφωνηθούν περισσότερα μέτρα σε όλη την ΕΕ έχουν αυξηθεί αφότου η Γερμανία δήλωσε ότι θα ξοδέψει έως και 200 ​​δισεκατομμύρια ευρώ για να προστατεύσει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις της από το υψηλό ενεργειακό κόστος - προκαλώντας αντιδράσεις από ορισμένες χώρες για την άνιση ανάπτυξη της εθνικής στήριξης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης