Ενέργεια

Πακέτο 10 προτάσεων στην ΕΕ από Γερμανία και Ολλανδία για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου - Simson : Φρέσκα μέτρα την ερχόμενη εβδομάδα

Πακέτο 10 προτάσεων στην ΕΕ από Γερμανία και Ολλανδία για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου - Simson : Φρέσκα μέτρα την ερχόμενη εβδομάδα
Οι δύο χώρες δήλωσαν ότι είναι ανοιχτές στη δημιουργία ενός νέου σημείου αναφοράς LNG από την ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

Γερμανία και Ολλανδία έχουν προτείνει ένα πακέτο 10 μέτρων που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου και να αποφύγει το δελτίο των καυσίμων, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης για τον καθορισμό μιας νέας τιμής αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Το προσχέδιο, το οποίο είδε το Reuters και κοινοποιήθηκε με άλλες χώρες της ΕΕ πριν συναντηθούν οι υπουργοί Ενέργειας του μπλοκ σήμερα (12/10) καλεί την ΕΕ να ξεκινήσει από κοινού την αγορά φυσικού αερίου, για να αποφευχθεί η υπερπροσφορά μιας χώρας από την άλλη και η αύξηση των τιμών.

Οι δύο χώρες δήλωσαν ότι είναι ανοιχτές στη δημιουργία ενός νέου σημείου αναφοράς LNG από την ΕΕ και ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να το αναπτύξει, ενώ αξιολογούσαν εάν μια τέτοια τιμή έπρεπε να παραμείνει εθελοντική. Είπαν ότι ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου και συγκεκριμένα στις εισαγωγές του, θα ήταν μια λιγότερη προτιμώμενη επιλογή.

Εντατικοποίηση διαπραγματεύσεων με προμηθευτές προτείνουν οι Γερμανοί

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δυο χώρες έχουν μεγάλη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Γερμανία έχει σχέση πραγματικής εξάρτησης και η Ολλανδία αποτελούσε σημαντικό κόμβο εμπορίας φυσικού αερίου. Και οι δυο αυτές χώρες έχουν γνωστοποιήσει τις θέσεις τους για την επιβολή πλαφόν, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Το έγγραφο, το οποίο αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Bloomberg, συνιστούσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με μη Ρώσους προμηθευτές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αλγερία και η Νορβηγία, για να προσπαθήσει να μειώσει τις τιμές. Οι διαπραγματεύσεις αυτές θεωρούνται από τους δύο " μεγάλους" πιο αποτελεσματικές σε σχέση με το πλαφόν.

Στην ίδια κατεύθυνση και ο Νορβηγός ΥΠΕΝ Terje Aasland που προστέθηκε στην σύνοδο των Ευρωπαίων ΥΠΕΝ δεν προτείνει χρήση πλαφόν.

Η Kadri Simson δήλωσε ότι η ΕΕ θα προτείνει φρέσκα μέτρα την επόμενη εβδομάδα και ό,τι νέο υπάρξει θα πρέπει να συνοδεύεται από ευρείες συγκλίσεις.

Θα μπορούσε επίσης να εξεταστεί ένα ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά μόνο εάν είναι εφικτό για τις χώρες, οι οποίες θα επηρεαστούν περισσότερο, ανέφερε το έγγραφο.

Οι Βρυξέλλες πρότειναν ένα ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου τον περασμένο μήνα, αλλά απέσυραν την ιδέα μετά την αντίσταση των κεντρικών και ανατολικών χωρών που φοβούνταν ότι η Μόσχα θα ανταπαντούσε διακόπτοντας τις περιορισμένες προμήθειες που εξακολουθεί να στέλνει στην Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης